Τις προσδοκίες του κλάδου για την καταγραφή νέων ρεκόρ το 2024 αλλά και τους φόβους για τους αστάθμητους παράγοντες που απειλούν το τουριστικό προϊόν εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Παράσχης, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Shaping the Future of Tourism». Από την πλευρά της, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη σημείωσε ότι τα νέα στοιχεία φαίνεται να επιβεβαιώνουν πως το 2024 θα είναι το νέος έτος αναφοράς, ενώ τα έσοδα αναμένεται να φτάσουν μέχρι και τα 22 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ειδικότερα, ο κ. Παράσχης τόνισε: «Το 2024 γνωρίζουμε πλέον ότι αναφορικά με αφίξεις και έσοδα θα αποτελέσει το νέο ορόσημο για την πορεία μας. Όμως πίσω από τους αριθμούς υπάρχει μια πιο σύνθετη πραγματικότητα που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε: Η γεωπολιτική εικόνα επιδεινώνεται, οι προκλήσεις από την κλιματική κρίση πολλαπλασιάζονται, οι προσδοκίες επισκεπτών, εργαζομένων και τοπικών κοινωνιών αυξάνονται, ενώ πληθωρισμός, επιτόκια, λειτουργικό κόστος και φορολογικές επιβαρύνσεις συμπιέζουν τα οικονομικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων». Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ και της Τραπέζης της Ελλάδος για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 9,3%, ενώ τα έσοδα σε ονομαστικές τιμές υπολείπονται μεν του ρυθμού αύξησης των αφίξεων, αλλά και αυτά ήταν υψηλότερα του 2023 κατά 4,1%. Η συνδρομή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία παραμένει πολύ σημαντική:
- Οι τουριστικές επενδύσεις, όντας το 2023 διπλάσιες του 2019. με 5,1 δισ. ευρώ, συμβάλλουν στη μείωση του επενδυτικού κενού, το οποίο παραμένει ένα διαρθρωτικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας.
- Η άμεση συμβολή αφορά το 13% του ΑΕΠ, ενώ η έμμεση φτάνει το 30%.
- Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις καλύπτουν το 63,8% του ελλειμματικού ισοζυγίου αγαθών και αυτό είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα της οικονομίας μας.
- Αναφορικά με την αγορά εργασίας, στο τρίτο τρίμηνο ο τουρισμός αφορά άμεσα το 16,4% της απασχόλησης, ενώ άμεσες και έμμεσες θέσεις αντιστοιχούν περίπου στο ένα τρίτο του συνόλου.
«Ο τουρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, αλλά και της ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών» σημείωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Τουρισμού. Η Όλγα Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες και τις παρεμβάσεις που, όπως είπε, καλύπτουν όλο το φάσμα του τουρισμού στη χώρα μας και περιλαμβάνουν:
• Χρηματοδότηση έργων υποδομών με έμφαση στις ειδικές μορφές τουρισμού
• Αναβάθμιση της ποιότητας των τουριστικών υπηρεσιών
• Ψηφιοποίηση των υπηρεσιών προς τους ταξιδιώτες και τις επιχειρήσεις
• Αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης
• Θεσμικές παρεμβάσεις που υπηρετούν τους στρατηγικούς στόχους.
Ειδική αναφορά έκανε η υπουργός στις ρυθμίσεις για τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων, με τη θέσπιση προδιαγραφών ασφαλείας και ποιότητας φιλοξενίας, δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση των ελέγχων από μεικτά κλιμάκια του υπουργείου Τουρισμού και της ΑΑ∆Ε.
Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία
Διαβάστε ακόμα:
- Πόλος έλξης για τον τουρισμό η αγορά της Ινδίας
- Παράθυρο αλλαγών για τα airbnb!
- Δημοσκόπηση: Πώς χαρακτηρίζετε την επίθεση Σαμαρά στην κυβέρνηση Μητσοτάκη;