Τη δυνατότητα υποβολής αιτήσεων για δύο νέα προγράμματα της ΔΥΠΑ έχουν 55.000 άνεργοι, και μάλιστα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ της κατάρτισης και της έναρξης νέας επιχείρησης, η οποία θα χρηματοδοτηθεί αδρά ως ένα εργαλείο ενίσχυσης. Το πρόγραμμα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας για ανέργους ηλικίας 30-59 ετών, με έμφαση στις γυναίκες, υπεγράφη προ ημερών από την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως. Στόχος του είναι η προώθηση της επιχειρηματικότητας, με τη δημιουργία νέων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από 5.880 ανέργους, ηλικίας 30-59 ετών, με έμφαση στις άνεργες γυναίκες.
Η δράση «Πρόγραμμα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας για ανέργους ηλικίας 30-59 ετών, με έμφαση στις γυναίκες» συγχρηματοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή» 2021-2027, με τη συνολική συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη να ανέρχεται σε 100.000.000 ευρώ.
Το ποσό ενίσχυσης των νέων επιχειρήσεων/δικαιούχων της δράσης ανέρχεται σε 17.000 € και καταβάλλεται σε τρεις δόσεις ως εξής:
• 1η δόση ύψους 4.600 ευρώ: μετά την έναρξη δραστηριότητας.
• 2η δόση ύψους 6.200 ευρώ: μετά τη λήξη του α’ εξαμήνου από την έναρξη της επιχείρησης, κατόπιν επαλήθευσης της λειτουργίας για χρονικό διάστημα 6 μηνών.
• 3η δόση ύψους 6.200 ευρώ: μετά τη λήξη του β’ εξαμήνου από την έναρξη της επιχείρησης, κατόπιν επαλήθευσης της λειτουργίας για χρονικό διάστημα 6 μηνών. Η αίτηση χρηματοδότησης (επενδυτική πρόταση) υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ) του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Για τη σύνδεση χρήστη στο ΟΠΣΚΕ απαιτείται η χρήση web browser και η σύνδεση στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://opske.gr/el.
Η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων λήγει την Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025.
Προϋπολογισμός
Παράλληλα, ξεκίνησε και το πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης που απευθύνεται σε 50.000 ανέργους. Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα παραμείνει ενεργή έως τη συμπλήρωση των διαθέσιμων θέσεων. Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 100.000.000 ευρώ, έχει στόχο τη διασύνδεση της κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και την ενίσχυση της απασχολησιμότητας των ανέργων για την ταχύτερη εργασιακή επανένταξή τους.
Κάθε καταρτιζόμενος θα παρακολουθήσει πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης, συνολικής διάρκειας 200 ωρών. Μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης, οι ωφελούμενοι θα συμμετάσχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων από ανεξάρτητους φορείς και όσοι επιτύχουν θα λάβουν το σύνολο του εκπαιδευτικού επιδόματος έως 1.000 ευρώ (5 ευρώ ανά ώρα κατάρτισης).
Όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής θα ενταχθούν στο Μητρώο Ωφελουμένων και θα μπορούν να επιλέξουν το πρόγραμμα κατάρτισης που επιθυμούν να παρακολουθήσουν από τη λίστα των προσφερόμενων προγραμμάτων.
Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία
Διαβάστε ακόμα:
- Ο χάρτης των ασφαλιστικών εισφορών για το 2025
- «Ωρολογιακή βόμβα» οι αντικειμενικές αξίες
- Τα χρέη των νοικοκυριών δείχνουν το μεγάλο αδιέξοδο