«Μπράβο» της Κομισιόν στην κυβέρνηση για τα προαπαιτούμενα! Η «παγίδα» με τις επικουρικές

Must Read

Στο 1,1 δισ. ευρώ για την επόμενη 5ετία θα ανέλθει το δημοσιονομικό κόστος από τις αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις, τις οποίες προβλέπει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφισθεί αύριο στη Βουλή. Αυτό αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν για την ενισχυμένη εποπτεία στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η δαπάνη αυτή θα οδηγήσει σε αντίστοιχο περίπου έλλειμμα στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), το οποίο η κυβέρνηση σκοπεύει να καλύψει με «πώληση μέρους των περιουσιακών στοιχείων του»!

Συνολικά, η έκθεση αναφέρεται σε «ικανοποιητική πρόοδο» στα 10 προαπαιτούμενα για τα οποία κρίθηκε η ελληνική κυβέρνηση. Η επιτροπή κάνει σαφές ότι οι παρεμβάσεις στο πεδίο των τραπεζών είναι το επόμενο βήμα για το οποίο θα αξιολογηθεί η χώρα στη νέα έκθεση, η οποία θα εκδοθεί τον Μάιο και θα αφορά την 6η αξιολόγηση.

Δείτε επίσης: Ο Γ. Βρούτσης «βλέπει» οφέλη στις νέες ασφαλιστικές κατηγορίες και οι ειδικοί… εισφοροδιαφυγή! (πίνακες)

Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά, η έκθεση προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 θα είναι πάνω από τον στόχο του 3,5%, για πέμπτη συνεχή χρονιά, κοντά στο 4%. Για το 2020 η Κομισιόν αναφέρει ότι η κυβέρνηση προβλέπει πως θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος την άνοιξη, προκειμένου να χρηματοδοτήσει νέα μέτρα, καθώς και ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ (διευρύνοντας παράλληλα τη φορολογική βάση με τις νέες αντικειμενικές τιμές), να περιορίσει την εισφορά αλληλεγγύης, αλλά και τις ασφαλιστικές εισφορές. Το θέμα θα εξεταστεί με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα τον Μάιο.

Η Κομισιόν επισημαίνει ότι θα εξετάσει το αίτημα της Ελλάδας για εξαίρεση από τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος των δαπανών που γίνονται για το Προσφυγικό και ερευνώνται τα εμπόδια που δεν επιτρέπουν την πλήρη καταγραφή τους. Τα ευρήματα θα εξεταστούν στην επόμενη έκθεση.

Επισημαίνεται παράλληλα ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι τεχνικές συζητήσεις για την πιθανή χρήση των κερδών από SMPs και ANFAs για «συμφωνημένες επενδύσεις». Το αποτέλεσμα των συζητήσεων αναμένεται να τεθεί υπ’ όψιν του Eurogroup τον Ιούνιο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This