Μπορεί οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για τη δήθεν καλή πορεία της οικονομίας και την υψηλή ανάπτυξη, που θα επιτευχθεί και το 2025 προς όφελος, υποτίθεται, των Ελλήνων, να μην έχουν τέλος, όμως η πραγματικότητα πόρρω απέχει από την εικόνα που παρουσιάζουν Ηρώδου Αττικού και Πειραιώς.
Ο,τι και να διατείνεται η κυβέρνηση, οι αριθμοί δεν λένε ψέματα, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, συνολικά τρεις περιφέρειες της Ελλάδας -και όχι τυχαίες- βρίσκονται κάτω από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ, που οριοθετείται στο 16,2%.
Πρόκειται για την περιφέρεια Αττικής, όπου το ποσοστό είναι 14,2%, την περιφέρεια Κρήτης με 11,1% και την περιφέρεια νοτίου Αιγαίου με 14,8%.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, σε Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο, Βόρειο Αιγαίο, Δυτική και Ανατολική Μακεδονία το ποσοστό των ανθρώπων σε κίνδυνο φτώχειας ξεπερνά το 25%.
Πανηγύριζαν!
Παρά τα στοιχεία αυτά, για τους κυβερνώντες ο μήνας εξακολουθεί να έχει εννιά. Αυτό έγινε άμεσα αντιληπτό και από τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου επί πέντε ημέρες σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο και η «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα πανηγύριζαν για το πόσο καλά τα έκαναν στην οικονομία.
Άραγε δεν προβληματίζονται καθόλου που η μεγαλύτερη σε πληθυσμό περιφέρεια της Ελλάδας βρίσκεται στον πάτο της Ευρώπης;
Για την ιστορία, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, υψηλότερα ποσοστά βρέθηκαν στη Γαλλική Γουιάνα, όπου περισσότερα από τα μισά άτομα (53,0%) βρίσκονταν σε κίνδυνο φτώχειας. Ακολουθούν η Καλαβρία (40,6%) και η Σικελία (38,0%) στην Ιταλία.
Αντίθετα, 26 περιφέρειες κατέγραψαν ποσοστά κάτω του 10%. Η ρουμανική περιφέρεια Bucureşti-Ilfov είχε τα χαμηλότερα ποσοστά ατόμων σε κίνδυνο φτώχειας (2,1%), μπροστά από την ιταλική περιφέρεια Provincia Autonoma di Bolzano/Bozen (3,1%) και τη βελγική περιφέρεια Prov. Oost-Vlaanderen (5,4%).
Πηγή: Εφημερίδα «δημοκρατία»
Δείτε επίσης:
- Ακρίβεια Μητσοτάκη και Θεοδωρικάκου
- Προκλητικός Στουρνάρας: Θέλει και άλλους μετανάστες στην Ελλάδα για… ενίσχυση του εργατικού δυναμικού!
- Τα χρέη των νοικοκυριών δείχνουν το μεγάλο αδιέξοδο
- Έκθεση-χαστούκι της Κομισιόν: Φτώχεια στην Ελλάδα λόγω της στέγασης
- «Πάτος» σε αγοραστική δύναμη