Έως 8 μήνες για την πώληση μιας κατοικίας

Τα ακίνητα στη Θεσσαλονίκη διατίθενται πιο γρήγορα σε σχέση με την Αττική, ενώ η απορρόφησή τους στην υπόλοιπη Ελλάδα απαιτεί περισσότερο χρόνο

Must Read

Από 5,5 έως σχεδόν 8 μήνες απαιτούνται ώστε να πωληθεί μια κατοικία στην Ελλάδα, με τα αποτελέσματα να ποικίλλουν αναλόγως των περιοχών, σύμφωνα με τα στοιχεία της ιστοσελίδας Spitogatos.

Η ανάλυση βασίζεται στον δείκτη τιμών του Spitogatos (SPI), ο οποίος αποτυπώνει τις τάσεις τιμών στην εγχώρια αγορά ακινήτων μέσα από εκατομμύρια πραγματικά δεδομένα αγγελιών, έχοντας πάντοτε ως δεδομένη την περιορισμένη προσφορά κατοικιών προς πώληση, σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες τιμές.

Η Αθήνα και τα προάστιά της, καθώς και η Θεσσαλονίκη συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού της χώρας, γεγονός που αναδεικνύει ακόμα περισσότερο τη διαφορά μεταξύ προσφοράς και ζήτησης για κατοικίες προς πώληση σε αυτές τις περιοχές.

Το ζήτημα απασχολεί τόσο όσους επιθυμούν να αποκτήσουν κατοικία, είτε μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου 2» είτε ανεξάρτητα από αυτό, όσο και όσους ενδιαφέρονται να διαθέσουν τις κατοικίες τους στην αγορά.

Εστιάζοντας στην περιοχή της Αττικής, παρατηρείται ότι τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2024 ο χρόνος απορρόφησης κατοικιών προς πώληση κυμαίνεται γύρω στους έξι μήνες.

Στον νομό Θεσσαλονίκης η εικόνα είναι λίγο διαφορετική.

Ο ρυθμός απορρόφησης κατοικιών προς πώληση από την αγορά είναι ταχύτερος κατά περίπου δύο εβδομάδες σε σύγκριση με αυτόν της Αττικής. Συγκεκριμένα, το 3ο τρίμηνο του 2024 ο χρόνος απορρόφησης ανήλθε λίγο πάνω από τους 5,5 μήνες, ύστερα από μικρές διακυμάνσεις τα προηγούμενα τρίμηνα του έτους.

Τα προάστια της Θεσσαλονίκης, που ανήκουν στον νομό Θεσσαλονίκης, αποτελούν την πιο δημοφιλή περιοχή στην Ελλάδα για αγορά κατοικίας από εγχώριους αγοραστές που αναζητούν ακίνητα σύμφωνα με τον δείκτη ζήτησης SDI, ο οποίος βασίζεται στον όγκο αναζητήσεων της πλατφόρμας Spitogatos. Ο συνδυασμός αυτών των δεδομένων υπογραμμίζει τη μεγάλη ζήτηση για κατοικίες προς πώληση στον νομό Θεσσαλονίκης.

Τα νησιά του Αιγαίου

Στα νησιά του Αιγαίου, ο χρόνος απορρόφησης κατοικιών προς πώληση το 3ο τρίμηνο του 2024 ανέρχεται περίπου στους 7 μήνες, ύστερα από μικρές αυξομειώσεις τα προηγούμενα τρίμηνα.

Επεκτείνοντας την ανάλυση σε όλα τα νησιά της Ελλάδας, διαπιστώνεται ότι οι κατοικίες προς πώληση σημειώνουν σχετικά χαμηλότερο ρυθμό απορρόφησης στα νησιά του Ιονίου σε σχέση με τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη, φτάνοντας τους 7,8 μήνες το 3ο τρίμηνο του 2024.

Αντίστοιχα, τα νησιά του Αιγαίου και η Κρήτη εμφανίζουν παρόμοιους χρόνους απορρόφησης των κατοικιών προς πώληση από την αγορά, οι οποίοι διαμορφώνονται στους 7 μήνες.

Σε ό,τι αφορά την ηπειρωτική Ελλάδα, χαμηλότερος είναι ο ρυθμός απορρόφησης κατοικιών προς πώληση το 3ο τρίμηνο του 2024 στην Πελοπόννησο, ενώ ελαφρώς ταχύτερος είναι σε Μακεδονία και Ήπειρο, με τον χρόνο απορρόφησης να κυμαίνεται ελάχιστα πάνω από τους έξι μήνες κατά το τρίμηνο αυτό.

Αυξητική είναι η πορεία του ρυθμού απορρόφησης κατοικιών προς πώληση στη Μακεδονία από το 1ο μέχρι το 3ο τρίμηνο του 2024, με τον χρόνο απορρόφησης κατοικιών προς πώληση να μειώνεται από τους 7,7 μήνες κατά το 1ο τρίμηνο στους 6,4 το 3ο τρίμηνο του 2024.

Πηγή: Εφημερίδα «δημοκρατία»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This