Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το ύψος των ασφαλίστρων στα ιδιωτικά συμβόλαια υγείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια έχουν σημειώσει αύξηση πάνω από το 50%, κάτι που, σύμφωνα με τον Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, επηρεάζει δυσμενώς ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς. Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών ζητά κυβερνητική παρέμβαση σε τρεις άξονες, επισημαίνοντας ότι, αν δεν γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις, μπορεί να υπάρξουν δυσάρεστες εξελίξεις για όλο τον κλάδο και κυρίως να δούμε να κλονίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στις ασφαλιστικές εταιρίες.
«Ήδη δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι έχουν ακυρώσει τα συμβόλαιά τους τα τελευταία τρία χρόνια, οπότε απαιτείται η όσο το δυνατόν ταχύτερη κυβερνητική παρέμβαση για να μπει ένα “φρένο” στο φαινόμενο αλλά και για να μην ενταθεί η αναστάτωση στην ασφαλιστική αγορά που θα φέρει σε δυσκολότερη θέση τους ασφαλισμένους και τους επαγγελματίες του κλάδου» επισημαίνει ο κ. Χατζηθεοδοσίου, εξηγώντας ότι υπάρχουν εταιρίες που θέλουν να απαλλαγούν από παλαιά συμβόλαια, που σαφώς παρείχαν μεγαλύτερη ασφάλεια στους ασφαλισμένους. Πρόκειται κυρίως για ισόβια και απεριόριστα, η τακτική όμως κάποιων εταιριών που επιδιώκουν τη λύση αυτών των συμβολαίων μέσω και των μεγάλων αυξήσεων θίγει τον θεσμό και κάνει τους ασφαλισμένους να αισθάνονται εξαπατημένοι.
«Εκτιμούμε ότι σε κάποιες περιπτώσεις εφαρμόζονται πρακτικές ολιγοπωλίου στον χώρο της ιδιωτικής υγείας, ειδικά από δυο τρία μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία, με αποτέλεσμα τα νοσήλια να είναι αυτή τη στιγμή από τα υψηλότερα της Ευρώπης. Επιβάλλεται, λοιπόν, να υπάρξει ένας τιμοκατάλογος που θα βάζει μια τάξη και θα δίνει τη δυνατότητα στον ασφαλισμένο να γνωρίζει με ακρίβεια για τι ακριβώς καλύπτεται και για τι χρεώνεται. Αυτός είναι ο δεύτερος άξονας» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΕΕΑ.
Ο τρίτος σχετίζεται με τους νόμους που ισχύουν και ειδικά τον νόμο 4738/2020, που δίνει το δικαίωμα στις ασφαλιστικές εταιρίες να αυξήσουν τα ασφάλιστρά τους στο ύψος του τιμαρίθμου που ανακοινώνει ο ΙΟΒΕ. Ο ίδιος νόμος, όμως, δίνει τη δυνατότητα και για περαιτέρω αυξήσεις, αν οι εταιρίες έχουν υψηλότερες αποζημιώσεις. «∆ιαπιστώνουμε, δηλαδή, ότι κάτι δεν λειτουργεί καλά στο θέμα του νομοθετικού έργου, καθώς υπάρχουν κάποια κενά. Η λύση εδώ είναι να λαμβάνει η Πολιτεία υπόψη τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Αρχής για τις αυξήσεις, κάτι που, άλλωστε, κάνει για άλλες αποφάσεις της» προσθέτει ο κ. Χατζηθεοδοσίου.
Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία
Διαβάστε ακόμα:
- Πρεμιέρα για τις χρεώσεις των πράσινων τιμολογίων
- Βγήκε νέο νόμισμα… των 4 ευρώ – Σε περιορισμένη διαθεσιμότητα
- Μας ξεπερνά ακόμη και η Μογγολία στους δείκτες οικονομικής ελευθερίας!