Κινδυνεύουν να χάσουν την περιουσία τους χιλιάδες εγγυητές δανείων, αν δεν πληρώσουν οι οφειλέτες!

Must Read

Μπορεί τα στελέχη της κυβέρνησης και των τραπεζών να παρέχουν διαβεβαιώσεις ότι στην Ελλάδα δεν θα βιώσουμε καταστάσεις ανάλογες με αυτές στην Ισπανία, όπου κύμα πλειστηριασμών και εξώσεων «σάρωσε» τα νοικοκυριά, η πραγματικότητα είναι, όμως, ότι από την 1η Μαΐου δεν θα υπάρχει κανένα δίχτυ προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Από τον
Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Το νέο Πτωχευτικό Δίκαιο, μάλιστα, θα υποχρεώνει σε πτώχευση όχι μόνο τους δανειολήπτες, που δεν θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, αλλά και τους εγγυητές των δανείων!

Πρόκειται για μια πτυχή του κυοφορούμενου νέου πλαισίου, που έχει περάσει «στα ψιλά», αναμένεται, όμως, να δημιουργήσει ακόμα οξύτερα κοινωνικά προβλήματα, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι έχουν μπει εγγυητές σε «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, θα οδηγηθούν σε μαζικές πτωχεύσεις, εκτός αν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη των πρωτοφειλετών.

Καταλαβαίνει κανείς ότι, μια τέτοια εξέλιξη, είναι πιθανόν να προκαλέσει οικογενειακά δράματα, καθώς, σε πολλές περιπτώσεις δανείων, οι εγγυητές προέρχονται από το στενό οικογενειακό περιβάλλον. Γονείς, αδέλφια, ξαδέλφια και φίλοι που εγγυήθηκαν στεγαστικά δάνεια για δικούς τους ανθρώπους, κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με το φάσμα της πτώχευσης.

Η πτώχευση του οφειλέτη, λοιπόν, δεν συνεπάγεται ότι οι πιστωτές δεν μπορούν να στραφούν κατά του εγγυητή, διεκδικώντας το υπόλοιπο του χρέους που απομένει μετά τη ρευστοποίηση της περιουσίας του οφειλέτη. Ο εγγυητής, για να είναι πλήρως απαλλαγμένος βαρών, θα πρέπει να έχει πτωχεύσει και ο ίδιος!

Το τοπίο που θα διαμορφωθεί μετά την 30ή Απριλίου, οπότε εκπνέει το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, περιέγραψε ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα υφίσταται πλέον καμία προστασία για τους δανειολήπτες πρώτης κατοικίας.

Δυνατή μόνο η ρύθμιση των χρεών

Σύμφωνα με τον κ. Κουρμούση, ο νέος νόμος θα παρέχει στον οφειλέτη μόνο τη δυνατότητα να ρυθμίσει τα χρέη του. Αν τα ρυθμίσει και πληρώνει τις δόσεις, τότε, αυτομάτως, θα προστατεύεται ολόκληρη η περιουσία του. Αν, όμως, δεν πληρώνει τα χρέη του ή δεν τα ρυθμίσει, τότε θα οδηγείται στην πτώχευση και θα χάνει την περιουσία του.

Εφόσον η αξία της πρώτης κατοικίας ή του συνόλου της περιουσίας του οφειλέτη δεν καλύπτει το σύνολο των χρεών, ο οφειλέτης θα μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο και με αίτησή του να ζητήσει την πτώχευσή του. Το δικαστήριο θα μπορεί, μετά τη ρευστοποίηση της περιουσίας, να αποφασίσει την πλήρη διαγραφή οφειλών, δίνοντάς του μια δεύτερη ευκαιρία.

«Αυτοί θα χάνουν την περιουσία τους. Ωστόσο η Οδηγία λέει ρητά ότι, αφού χάσουν ολόκληρη την περιουσία τους, θα διαγράφονται όλα τα χρέη τους. Διότι, αυτό που βλέπαμε σήμερα είναι ότι έχανες την περιουσία σου και σε κυνηγούσαν και για τα υπόλοιπα χρέη. Τουλάχιστον, με το νέο πλαίσιο θα μπαίνει μια τελεία στο πότε σε κυνηγάνε», σημείωσε ο κ. Κουρμούσης, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό.

Στο ερώτημα, εάν αυτό περιλαμβάνει και τον εγγυητή, ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους ήταν ξεκάθαρος: «Ο εγγυητής θα πρέπει να κάνει ξεχωριστή διαδικασία πτώχευσης. Δηλαδή, αν πτωχεύσει ο οφειλέτης, θα πρέπει να πτωχεύσει και ο εγγυητής, αν δεν μπορεί να πληρώσει τα χρέη του οφειλέτη. Αλλιώς, θα κυνηγάνε τον εγγυητή και όλους τους εγγυητές».

Διαβάστε επίσης: Ανέβηκε η πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ για την επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας

Υπεράριθμοι των δανειοληπτών οι εγγυητές δανείων

Το πρόβλημα των εγκλωβισμένων εγγυητών σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι δεδομένα μεγάλο και αφορά εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, συνήθως, μάλιστα, συγγενικά πρόσωπα των δανειοληπτών, για χάρη των οποίων έθεσαν την περιουσία τους υπέγγυα στους δανειστές. Οι εγγυητές δανείων (σύζυγοι, τέκνα, γονείς, οικογενειακοί φίλοι ή άλλοι τρίτοι), που, υπό συναισθηματική πίεση, υπέγραψαν ως εγγυητές και, όπως είναι φυσικό, δεν έλεγξαν την οικονομική δυνατότητα και τη φερεγγυότητα αυτού για τον οποίο εγγυήθηκαν, είναι περισσότεροι από τους δανειολήπτες!

Ο εγγυητής έχει υποχρέωση για την καταβολή ολόκληρου του δανείου που έχει εγγυηθεί, ξεχωριστά από τον κυρίως οφειλέτη. Αν ο οφειλέτης έχει υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη, αλλά ο εγγυητής όχι, τότε γίνεται κούρεμα στον πρωτοφειλέτη και ο εγγυητής πληρώνει όλο το υπόλοιπο ποσό. Ο εγγυητής, δηλαδή, δεν προστατεύεται από την απόφαση που θα εκδώσει το δικαστήριο για τον πρωτοφειλέτη, εκτός κι αν έχει κάνει ξεχωριστή αίτηση στο Ειρηνοδικείο.

Αίτηση μπορεί να κάνει ο εγγυητής δανείου ακόμη και χωρίς την υποβολή αίτησης από τον οφειλέτη. Σε αυτή την περίπτωση, ο εγγυητής θα πρέπει να πληροί τα κριτήρια επιλεξιμότητας του νόμου. Σε περίπτωση που υπάρχουν εγγυητές, συνοφειλέτες ή συνιδιοκτήτες, τότε ο πρωτοφειλέτης έχει τη δυνατότητα να ρυθμίσει ολόκληρο το χρέος από μόνος του, εφόσον το επιθυμεί.

Έως και τις 30 Απριλίου, πάντως, οι εγγυητές δανείων έχουν τη δυνατότητα να μπουν στον νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, υπάρχει ειδική ενότητα για τους εγγυητές, οι οποίοι μπορούν να κάνουν αίτηση, ακόμη και χωρίς την υποβολή αίτησης από τον οφειλέτη.

Σε αυτήν την περίπτωση, ο εγγυητής θα πρέπει να πληροί τα κριτήρια επιλεξιμότητας του νόμου. Σε περίπτωση που υπάρχουν εγγυητές, συνοφειλέτες ή συνιδιοκτήτες, τότε ο πρωτοφειλέτης έχει τη δυνατότητα να ρυθμίσει ολόκληρο το χρέος από μόνος του, εφόσον το επιθυμεί.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This