Τη φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων, με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του 2025, προαναγγέλλει η κυβέρνηση, προκειμένου να βάλει τάξη στο ανύπαρκτο πλαίσιο που επικρατεί έως και σήμερα.
Αξίζει να σημειωθεί πως στο οικονομικό επιτελείο προσπαθούν να βρουν λύση εδώ και σχεδόν έναν χρόνο χωρίς αποτέλεσμα. Είναι ενδεικτικό πως στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είχε συσταθεί στις αρχές του 2024 ειδική ομάδα εργασίας, η οποία θα εξέταζε τους τρόπους φορολόγησης των κρυπτονομισμάτων, ωστόσο η δουλειά της έληξε… άδοξα στα μέσα του περασμένου Αυγούστου, όταν κρίθηκε πως δεν υπάρχει αντικείμενο εργασίας και θα πρέπει να επανεξεταστεί!
Τελικά δύο μήνες αργότερα επανασυστήθηκε η εν λόγω επιτροπή, η οποία έως και σήμερα δεν έχει καταθέσει προτάσεις για τη φορολόγηση των cryptos. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προγραμματίζεται για τους επόμενους μήνες.
Η προαναγγελία του νομοσχεδίου πραγματοποιήθηκε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, κατά το οποίο παρουσιάστηκε από τον αρμόδιο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη το νέο σχέδιο νόμο για την Κεφαλαιαγορά. Τα βασικά στοιχεία περιλαμβάνουν:
1. Κίνητρα για την ενίσχυση της ουσιαστικής λειτουργίας του Χρηματιστηρίου, την ενθάρρυνση της ζήτησης και την εισαγωγή εταιριών σε αυτό.
2. Θεσμική θωράκιση των εποπτικών μηχανισμών (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και Τράπεζα της Ελλάδος), με βάση τις βέλτιστες διεθνείς και ευρωπαϊκές πρακτικές.
3. Εφαρμοστικά μέτρα για την προστασία των επενδυτών στα κρυπτοστοιχεία.
«Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα ο ρόλος με τον οποίο θα καθιερώσουμε πρόσθετα κίνητρα, ειδικά για την εισαγωγή εταιριών στο Χρηματιστήριο και δίνουμε μια έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είναι σημαντικό οι δυναμικές ελληνικές επιχειρήσεις να μπορούν να αποκτήσουν καινούργια κανάλια χρηματοδότησης, με τη σειρά τους να στηρίξουν τη συνολική αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του.
Για τα κρυπτοστοιχεία και κρυπτονομίσματα το νομοσχέδιο προβλέπει την επιβολή κανόνων. Συγκεκριμένα:
- Τέθηκε σε ισχύ ο κανονισμός 2024/1114 (MICA), που θεσπίζει κανόνες για την αγορά των κρυπτοστοιχείων.
- Θεσπίζονται επιπλέον εφαρμοστικά μέτρα για την προστασία των επενδυτών στα κρυπτοστοιχεία.
- Ορίζονται αρμόδιες εποπτικές Αρχές, κατά περίπτωση η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ή η ΤτΕ, για τα κρυπτονομίσματα και εντάσσεται ποινική διάταξη για παράνομη δραστηριότητα.Το νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά αναμένεται να παρουσιαστεί και να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες εβδομάδες.
Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία