Καταρρέει σταδιακά το κυβερνητικό αφήγημα περί πρωτιάς της Ελλάδας αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το οικονομικό επιτελείο κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου με θέμα «Δημόσιες επενδύσεις: Έργα και μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών», αποκαλύφθηκε πως η χώρα μας βρίσκεται στην 8η θέση ως προς την απορρόφηση των κονδυλίων. Ωστόσο, δεν έχει συνυπολογιστεί η δόση που θα εκταμιευτεί στο τέλος Ιανουαρίου, χωρίς αυτό να αλλάζει τη ρητορική της κυβέρνησης περί πρωτιάς της Ελλάδας.
Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλούν οι εκτιμήσεις αναλυτών ότι τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης θα επηρεάσουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μόλις κατά 1%, κάτι όμως που δεν αρνείται το υπουργείο Οικονομικών, χαρακτηρίζοντάς το «μη ακριβή υπολογισμό». Επισημαίνεται πως αυτή η εκτίμηση κινείται στη λογική που θέλει τη συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαϊκών χρημάτων να κατευθύνεται σε μεγάλες επιχειρήσεις, που κατά κύριο λόγο είναι πολυεθνικές και δεν λειτουργούν πολλαπλασιαστικά στην πραγματική οικονομία, αφού ελάχιστα χρήματα καταλήγουν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Από τα 36 δισ. ευρώ που θα εισρεύσουν συνολικά στη χώρα μας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης η Ελλάδα έχει λάβει μέχρι στιγμής 18,2 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 51% του συνολικού Προϋπολογισμού. Αν προσθέσουμε τα κονδύλια που συνδέονται με το επόμενο αίτημα πληρωμής, οι συνολικές εισροές θα φτάσουν σε 21,3 δισ. και το ποσοστό εκταμιεύσεων θα ξεπεράσει το 59% του Προϋπολογισμού. Για να λάβει τους πόρους αυτούς, η χώρα μας έχει εκπληρώσει 107 ορόσημα και στόχους.
Με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, τα συνολικά αιτήματα για το δανειακό σκέλος αγγίζουν τα 6,4 δισ. ευρώ. Η απορρόφηση τη φετινή χρονιά έφτασε τα 3,4 δισ. ευρώ, πάνω από τον στόχο που είχε τεθεί στα 3,3 δισ. ευρώ, ενώ για το 2025 εκτιμάται πως θα αγγίξει τα 4,9 δισ. ευρώ. Συνολικά οι πληρωμές έφτασαν τα 8,4 δισ. ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ, ο οποίος όμως δεν είναι επιλέξιμος από την Ε.Ε., με αποτέλεσμα το ποσό των δόσεων που έχουν φτάσει στην Ελλάδα να αγγίξει επίσης τα 8,4 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, για το τρέχον έτος αναμένεται να «τρέξουν» τα εξής μεταρρυθμιστικά έργα:
• Μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης: Νέος δικαστικός χάρτης: Ολοκλήρωση της ψηφιακής Δικαιοσύνης, ανανέωση των κτιριακών και υλικοτεχνικών υποδομών και ενίσχυση του προσωπικού των δικαστικών υπαλλήλων κ.ά.
• Πρόγραμμα εκπόνησης τοπικών και ειδικών πολεοδομικών σχεδίων σε 750 δημοτικές ενότητες σε όλη τη χώρα (προϋπολογισμός 323.000.000 ευρώ).
• Ανακαίνιση 80 δημόσιων νοσοκομείων (συνολικός προϋπολογισμός 450.000.000 ευρώ).
• Επέκταση του προσωπικού γιατρού και αναβάθμιση κτιριακών υποδομών 156 Κέντρων Υγείας (συνολικός προϋπολογισμός 365.400.000 ευρώ).
• Βόρειο Τμήμα του Ε-65 Τρίκαλα – Εγνατία Οδός, μήκους 70 χλμ: έχει ολοκληρωθεί το 65% του έργου (προϋπολογισμός 480.000.000 ευρώ).
• «Σπίτι μου 2»: Πρόγραμμα χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων για την αγορά πρώτης κατοικίας. Προϋπολογισμός 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1 δισ. από τους δανειακούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
• Ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου: Έχει ήδη ολοκληρωθεί πάνω από το 85% της κτηματογράφησης
• 85 έργα επεξεργασίας και καθαρισμού αστικών λυμάτων περιβαλλοντικά ευαίσθητων οικισμών (προϋπολογισμός 455.000.000 ευρώ).
Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία
Διαβάστε ακόμα:
- Ελεγκτικό Συνέδριο: «Xαστούκι» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τη διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης
- Προκλητική απόφαση για το Ταμείο Ανάκαμψης: Μπόνους 10.000.000 € σε golden boys!
- Δημοσκόπηση: Συμφωνείτε με την επιλογή του Κώστα Τασούλα για την Προεδρία της Δημοκρατίας;