Η μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ οφείλεται κυρίως στον πληθωρισμό και μετά στην ανάπτυξη της οικονομίας και τα πρωτογενή πλεονάσματα διαπιστώνει ανάλυση της Alpha Bank.
- Εφημερίδα «Εστία»
Όπως προκύπτει παρά το γεγονός ότι το μέσο επιτόκιο του δημοσίου χρέους είναι ιδιαίτερα χαμηλό καθώς διαμορφώνεται στο 1,33%, στην προηγούμενη πενταετία η πραγματική μεγέθυνση της οικονομίας κάλυψε οριακά τις πληρωμές των τόκων.
Συγκεκριμένα, από τις 25,7 μονάδες της πτώσης του χρέους της Γενικής Κυβερνήσεως ως ποσοστό του ΑΕΠ στο διάστημα αυτό, οι 17,5 μπορούν να αποδοθούν στον πραγματικό ρυθμό οικονομικής μεγεθύνσεως και οι 27,5 στην άνοδο του επιπέδου τιμών, με την πτώση να αντισταθμίζεται μερικώς από τις πληρωμές τόκων (περίπου 15 ποσοστιαίες μονάδες σωρευτικά) αλλά και τα πρωτογενή ελλείμματα κατά την διάρκεια της πανδημίας.
Με τον ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ να εκτιμάται στην περιοχή του 2,2% την επόμενη διετία και τη σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού οριακά κάτω από το 2% το 2026, η μειωτική επίδραση των δύο παραγόντων στον λόγο χρέους προς ΑΕΠ διατηρείται, αν και φθίνουσα.
Παράλληλα, τα πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπονται τόσο για το 2025, όσο και για το 2026, θα μειώσουν περαιτέρω τον λόγο χρέος προς ΑΕΠ την επόμενη διετία, αντισταθμίζοντας την αυξητική επίδραση των επιτοκίων.
Συμφώνως προς την ετήσια έκθεση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), το ταμειακό απόθεμα της Ελλάδας διεμορφώθη σε 33 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2024, καλύπτοντας περίπου 3 χρόνια χρηματοδοτικών αναγκών.
Η σωρευτική μείωσις του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ από το 2019 έως το 2024 είναι, συμφώνως προς τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ίση με 25,7 μονάδες, δηλαδή η δεύτερη υψηλότερη μεταξύ των χωρών της ΕΕ-27 μετά την αντίστοιχη της Κύπρου.
Οι ίδιοι παράγοντες, δηλαδή η άνοδος του πραγματικού ΑΕΠ κατά περισσότερο από 2% ετησίως, η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων στην περιοχή του 2,5% αλλά και ο πληθωρισμός, είναι αυτοί που θα μειώσουν περαιτέρω τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ την επόμενη διετία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ αναμένται να υποχωρήσει στο 142,7% το 2026 από 153,1% το 2024.
Η ανάλυσις της Alpha Bank εκτιμά ότι το χρέος έχει ευνοικά χαρακτηριστικά που το καθιστούν βιώσιμο μεσοπρόθεσμα.
- Πρώτον, το μεγαλύτερο μέρος του χρέους χαρακτηρίζεται από σταθερά και χαμηλά επιτόκια ενώ εάν συνυπολογιστούν οι ενέργειες αντισταθμίσεως κινδύνου που εφαρμόζει ο ΟΔΔΗΧ, το σύνολο του χρέους είναι καλυμμένο έναντι του επιτοκιακού κινδύνου.
- Δεύτερον, το 70% του χρέους διακρατείται από επίσημους πιστωτές, ενώ η μέση σταθμισμένη ληκτότητά του εκτιμάται ότι διεμορφώθη σε 19 έτη το 2024.
- Τρίτον, όσον αφορά στο 2025, οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας εκτιμώνται περίπου στο 6,7% του ΑΕΠ μεταξύ άλλων, στην πρόωρη αποπληρωμή δανείων του Greek Loan Facility (GLF) που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2024, ύψους 7,9 δισ. ευρώ.
θα περιμένετε πολύ ακόμα …
τουλάχιστον ακόμα 90 χρόνια και βλέπουμε …
αν δεν μάθουμε αρχικά την πραγματική σύγχρονη ιστορία συν-ελληνες δεν προκειται να αλλάξουμε τιποτα.
Για αρχή διαβάστε το Βιβλίο «Αθώοι του αίματος τούτου» που καταρρίπτει οτι οι μαυρομιχαλαίοι δολοφόνησαν τον Καποδίστρια.
Και αν βαρίεστε να διαβάσετε δεστε το βιντεο του συγγραφέα Δημήτριου Κοκκινάκη (ΣΜΑτζης ξεκίνησε, δημοσιογραφος κατάντησε) που εξηγεί την αλήθεια που στοχο δεν ειχε μονο να κρυψει την αλήθεια αλλά να ενοχοποιήσει τους Λάκωνες – Ελληνες ευεργετες – πολεμαρχους του 21 Μαυρομιχαλαίους 😉 .
youtube . com/embed/pOP0HMrq9gU
μόλις τωρα μάθατε γιατι ο Ηρόδοτος τις ανάφερε ως … ΚΑΣΣΙΤΕΡΙΔΕΣ ΝΗΣΟΙ γιατι ειναι η μονη νησιωτική περιοχή που βγάζει κασσιτερο και το εγραψα μονο και μόνο για να βοηθήσω οσους καταλάβουν οτι αυτό που ειπε ο συγγραφέας στο 10ο λεπτο του ανωτέρω βιντεο οτι η ελληνική γλωσσα εχει συνέχεια.
Οπως δεν μπορουμε να καταλάβουμε τα Κυπριακά Ελληνικά / Ποντιακα λόγω αλλαγής τους στην περιοδο των χρόνων ετσι δεν μπορουμε να καταλάβουμε τα αγγλικά αλλά οσοι ξερουμε αγγλικα και ελληνικά καταλαβαινουμε απολυτα τις 2 παραγραφους που χρησιμοποιησε ο Ζολώτας
“Η αγγλοελληνική ομιλία του Ζολώτα που εκφωνήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 1959 έχει ως εξής:
Kyrie,
It is Zeus’ anathema on our epoch and the heresy of our economic method and policies that we should agonize the Skylla of nomismatic plethora and the Charybdis of economic anaemia.
It is not my idiosyncracy to be ironic or sarcastic but my diagnosis would be that politicians are rather cryptoplethorists. Although they emphatically stigmatize nomismatic plethora, they energize it through their tactics and practices. Our policies should be based more on economic and less on political criteria. Our gnomon has to be a metron between economic strategic and philanthropic scopes.
In an epoch characterized by monopolies, oligopolies, monopolistic antagonism and polymorphous inelasticities, our policies have to be more orthological, but this should not be metamorphosed into plethorophobia, which is endemic among academic economists.
Nomismatic symmetry should not antagonize economic acme. A greater harmonization between the practices of the economic and nomismatic archons is basic.
Parallel to this we have to synchronize and harmonize more and more our economic and nomismatic policies panethnically. These scopes are more practicable now, when the prognostics of the political end economic barometer are halcyonic.
The history of our didimus organization on this sphere has been didactic and their gnostic practices will always be a tonic to the polyonymous and idiomorphous ethnical economies. The genesis of the programmed organization will dynamize these policies.
Therefore, I sympathize, although not without criticism one or two themes with the apostles and the hierarchy of our organs in their zeal to program orthodox economic and nomismatic policies.
I apologize for having tyranized you with my Hellenic phraseology. In my epilogue I emphasize my eulogy to the philoxenous aytochtons of this cosmopolitan metropolis and my encomium to you Kyrie, the stenographers.”
Με λιγα λόγια ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ειναι παιδιά μας και γιαυτο κάποιες δυναμεις θελουν να τους καταστρεψουν και αυτους μαζι με εμας με την … μεταναστευση!!!
Kαι τί σας πειράζει;
Εχετε από 200 χιλιάδες κομματικούς συλόγους,..
..300 χιλιάδες εργατικά σωματεία..,500 ”υπεύθηνους”κρατικούς και μή ”ελεγκτικούς”μηχανισμούς..και από 500 χιλιάδες σύγχρονα και”καταρτισμένα ”ινστιτούτα διαχείρησης,ενημέρωσης και εποπτείας,για την σημερινή σας παρωδεία,που την λέτε
ελληνική ”οικονομία”..
Ποιό είναι το πρόβλημα σας;
Περιμένετε μέχρι να βάλουν τα καινούργια ρομπότ διαχείρησης λογ/μων στις υπηρεσίες, στις τράπεζες και στα σωματεία σας,και θα σας το λύσουν άμεσα..
Εντωμεταξύ,εσείς αναμένατε μέχρι να σας ανακοινωθεί ο καινούργιος ΠτΔ,μαζί με το ποσοστό της νου δού και του κάπα κάπα,για να μετρήσετε πολιτικές δυνάμεις..
Αντε και στην πουστοβίζιον για κανά διάλειμμα,και τα ξαναλέμε..
Υ.Γ.
..Greconomics,για ν ανοίξεις τα στραβά σου.
εθνοκάφρε,κομματόδουλε,τσουτσέκι κυπατζή νεο μαλάκα αγύρτη κουμπαρούλη..
Greconomics youtube