Φουλ του «πάρε-δώσε» με τις χρυσές λίρες – Τι δείχνουν οι αριθμοί

Συνολικά την 20ετία 2024-2024 ρευστοποιήθηκαν 2.903.487 στην Ελλάδα- Προ κρίσης σημειώθηκε το μεγαλύτερο ρεκόρ

Must Read

Περί τα τρία εκατομμύρια χρυσές λίρες εξαργύρωσαν οι Έλληνες την 20ετία 2004-2024, αριθμός σχεδόν διπλάσιος σε σύγκριση με τα τεμάχια που αγόρασαν το ίδιο διάστημα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Οικονομικού Ταχυδρόμου. Συνολικά την 20ετία 2024-2024 ρευστοποιήθηκαν 2.903.487 χρυσές λίρες

Εάν στα συγκεκριμένα νούμερα προσθέσει κάποιος τις συναλλαγές που γίνονται αφενός, στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία είναι και η μοναδική εμπορική τράπεζα στην Ελλάδα που δραστηριοποιείται σε προϊόντα και υπηρεσίες χρυσού και αφετέρου, στα κατά τόπους ενεχυροδανειστήρια, τότε ο… λογαριασμός ανεβαίνει αισθητά.

Κύκλοι της χρηματιστηριακής αγοράς, μιλώντας στον ΟΤ αναφέρουν πώς η φρενίτιδα που ωθεί τους Έλληνες σε μαζικές ρευστοποιήσεις οφείλεται στα κέρδη που προσδοκούν να αποκομίσουν πουλώντας τις λίρες μελλοντικά σε υψηλότερες τιμές.

Για παράδειγμα στις 19 Ιανουαρίου του 2009 η Τράπεζα της Ελλάδος αγόραζε τη χρυσή λίρα στα 150,23 ευρώ και την πουλούσε στα 167,78 ευρώ, σήμερα η τιμή αγοράς από την ίδια έχει αναρριχηθεί στα 598,78 ευρώ και η τιμή πώλησης στα 701,76 ευρώ.

Η χρυσή λίρα, άλλωστε, αποτελεί μια επένδυση που έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του απλού αποταμιευτή ως ασφαλής. Και το σημαντικότερο είναι ότι δεν απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις κεφαλαιαγοράς ή στενή παρακολούθηση χρηματιστηριακών συναλλαγών.

Πολλές ήταν οι συναλλαγές σε χρυσές λίρες στα πρώτα μνημονιακά χρόνια από νοικοκυριά που έχασαν εισοδήματα και ρευστοποίησαν τα όποια αποθέματα είχαν σε χρυσές λίρες για να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες τους. Συγχρόνως, χιλιάδες νοικοκυριά που είχαν εισοδήματα αγόρασαν και επένδυσαν σε χρυσές λίρες, φοβούμενοι έξοδο από το ευρώ ή «κούρεμα» καταθέσεων.

Το έτος 2010 οι ρευστοποιήσεις στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) ανήλθαν σε 195.383 τεμάχια.
Το 2011 το βαθύτερο σημείο της ύφεσης καθώς το ΑΕΠ έκλεισε με απώλειες -9,1%η ΤτΕ αγόρασε 122.686 χρυσές λίρες.
Το 2012 είχαν ρευστοποιηθεί 101.57 χρυσές λίρες
Το 2013 ρευστοποιήθηκαν 105.263 χρυσές λίρες και το 2014 109.563 χρυσές λίρες.
Το 2015 οι Έλληνες ρευστοποίησαν 61.518 χρυσές λίρες.
Το 2020 οι πωλήσεις χρυσών λιρών Αγγλίας από τα νοικοκυριά στην ΤτΕ ανήλθαν σε 86.584
Το 2019 οι πωλήσεις είχαν ανέλθει σε 99.744 τεμάχια.
Πάντως το ρεκόρ των ρευστοποιήσεων χρυσών λιρών στην Τράπεζα της Ελλάδος δεν καταγράφηκε τα μνημονιακά χρόνια αλλά το 2007 όταν πωλήθηκαν 368.531 χρυσές λίρες Αγγλίας, ενώ την ίδια χρονιά αγοράστηκαν από ιδιώτες 84.878 λίρες.

Πόσες ρευστοποίησαν το 2024

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος σύμφωνα με τα οποία μέσα στο 2024 ρευστοποιήθηκαν 48.328 λίρες, με τα εκτιμώμενα έσοδα για τους πωλητές να ανέρχονται σε περίπου 24,2 εκατ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη τις τιμές μεσοσταθμικά.

Σε σύγκριση με το 2023 οι περσινές πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 22,6%. Εξέλιξη που δείχνει ότι η άνοδος των τιμών θεωρήθηκε ευκαιρία για ρευστοποιήσεις.

Για να αγοράσει (ή να πουλήσει) κανείς χρυσές λίρες θα πρέπει να περιμένει στην… ουρά, καθώς υπάρχει λίστα αναμονής.

Το ραντεβού είναι αναγκαίο, καθώς η πώληση λιρών από ιδιώτες προϋποθέτει έλεγχο αυθεντικότητας, βάρους, χαρακτηριστικών από την ΤτΕ.

Οι συναλλαγές αγοράς και πώλησης χρυσών λιρών πραγματοποιούνται:

Στο κεντρικό κατάστημα της Τραπέζης Ελλάδος, Σταδίου 14, Αθήνα, κατόπιν ραντεβού, στο τηλέφωνο 210 3202788.
Στο κατάστημα Θεσσαλονίκης, Τσιμισκή 4, από αρχές Ιουνίου 2023, κατόπιν ραντεβού στα τηλέφωνα 2310 591157-158.
Στο κατάστημα Ηρακλείου, 25ης Αυγούστου 25, από αρχές Φεβρουαρίου 2024, κατόπιν ραντεβού στα τηλέφωνα 2810 242532.

Ο χρυσός συνεχίζει να «λάμπει»

Ο χρυσός κατέγραψε κέρδη της τάξης του 35% το 2024, ξεπερνώντας το S&P , τον δείκτη αναφοράς της Wall Street , που έκλεισε με ετήσια άνοδο 23,3% τη περυσινή χρονιά. Οι επιδόσεις του πολύτιμου μετάλλου ήταν υπερδιπλάσιες από οποιοδήποτε ευρωπαϊκό δείκτη, με τους οικονομολόγους να εκτιμούν ότι θα ξεπεράσει τα 3.000 δολάρια προτού εκπνεύσει το 2025.

Σημαντικός καταλύτης του ράλι ήταν οι αγορές των κεντρικών τραπεζών , κυρίως των χωρών που φοβούνται ότι θα μπορούσαν να πουν στο στόχαστρο αμερικανικών κυρώσεων.

Η Κίνα έχει αγοράσει 316 τόνους από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Η Ρωσία υπήρξε επίσης μεγάλος αγοραστής, όπως και οι κεντρικές τράπεζες στη Μέση Ανατολή, στην Κεντρική Ασία και στην Ινδία.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις δημιούργησαν επίσης ένα κλίμα αβεβαιότητας και έστρεψαν τους επενδυτές να αναζητήσουν επενδύσεις που λειτουργούν ως ένα ασφαλές καταφύγιο. Ο χρυσός διαχρονικά είναι μια από αυτές τις επιλογές, ενώ γίνεται πιο ελκυστικός σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, οπότε έλαβε ώθηση από τις αποκλιμακώσεις των επιτοκίων στις οποίες προχώρησαν οι κεντρικές τράπεζες.

«Η αυξανόμενη ανάγκη για διαφοροποίηση υπήρξε το κλειδί για το ράλι ρεκόρ του χρυσού. Ο παράγοντας αυτός θα γίνει ακόμη πιο σημαντικός το 2025» σημειώνουν οι αναλυτές της UBS

Τρεις είναι οι λόγοι επισημαίνει η έκθεση της ελβετικής τράπεζας:

1. Υπό τον Τραμπ, οι υψηλότεροι δασμοί δεν θα περιοριστούν στην Κίνα. Έχει υποσχεθεί δασμούς ύψους 10% στις παγκόσμιες εισαγωγές και πρόσθετο εισαγωγικό φόρο 25% στα καναδικά και μεξικανικά προϊόντα. Όμως, η έκταση, ο χρόνος, το μέγεθος και τα σημεία των αντιποίνων παραμένουν άγνωστα. Εάν το τελικό παιχνίδι είναι να κάνει τους αμερικανούς παραγωγούς πιο ανταγωνιστικούς, το μέγεθος που διαφημίστηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας θα μπορούσε να είναι μόνο η αρχή. Ένα σημείο στην περίπτωση είναι ο τομέας του γραφίτη στις ΗΠΑ- τον Δεκέμβριο του 2024, ο κλάδος επεδίωξε δασμούς ύψους 920%, τους οποίους έκρινε απαραίτητους για να ανταγωνιστεί τον αντίστοιχο κινεζικό κλάδο. «Για να είμαστε σαφείς,» τονίζουν οι οικονομολόγοι «οι υψηλότεροι καθολικοί δασμοί θα οδηγήσουν σε αβεβαιότητες σχετικά με την πορεία της αμερικανικής και παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.»

2. Σημαντικό επίσης πώς θα επηρεάσουν οι εν λόγω δασμοί (και τυχόν αντίποινα) την πορεία του πληθωρισμού, της ανάπτυξης των ΗΠΑ και τελικά τη νομισματική
πολιτική της Fed. Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed του Δεκεμβρίου, σχεδόν όλοι οι αξιωματούχοι συμφώνησαν ότι οι «ανοδικοί κίνδυνοι για τις προοπτικές του πληθωρισμού έχουν αυξηθεί», εν μέρει λόγω των «πιθανών επιπτώσεων» των αναμενόμενων αλλαγών στις εμπορικές και μεταναστευτικές πολιτικές.

3.Το ενδεχόμενο τα παζάρια του Τραμπ να εγκαινιάζουν μια νέα εποχή της διπλωματίας του δολαρίου των ΗΠΑ, με μια συμφωνία που απηχεί τη Συμφωνία Plaza του 1995 (με την Ιαπωνία). «Αν και αυτό φαίνεται απίθανο,» εξηγούν «ιδίως παρατηρώντας την ιαπωνική εμπειρία, δεν μπορεί να αποκλειστεί. Όπως και να έχει, επαναλαμβάνουμε ότι το δολάριο ΗΠΑ δεν πρέπει να θεωρείται μονόδρομος για το 2025».

Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This