Τουλάχιστον 600.000.000 ευρώ, που ισοδυναμούν με το 0,3% του ΑΕΠ, έχει απολέσει μέχρι στιγμής η ελληνική οικονομία λόγω του κορωνοϊού. Ποσό που θα αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, όσο εξαπλώνονται και δεν περιορίζονται τα επιδημικά κρούσματα του κορωνοϊού.
Αυτό επισημαίνει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης, τονίζοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτείται να αντιδράσει προληπτικά και τάχιστα για να περιορίσει τις επιπτώσεις και να στηρίξει οικονομικά την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση στις 27 χώρες μέλη της».
Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, το Υπουργείο Οικονομικών εύστοχα επιδιώκει τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος και προτείνει να εξαιρεθούν από το πρωτογενές πλεόνασμα οι δαπάνες αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Το Ε.Β.Ε.Π ζητά από την Ε.Ε. να επιτρέψει στα κράτη μέλη να χρησιμοποιήσουν τις δυνατότητες που προσφέρουν οι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, ώστε να χρησιμοποιηθούν χρηματοπιστωτικά μέσα που παρέχουν άμεση και έμμεση ρευστότητα. Επιπλέον, ζητά να δοθεί σε κάθε κράτος μέλος η δυνατότητα επαρκούς δημοσιονομικού χώρου, χωρίς να υπολογίζονται οι δαπάνες αντιμετώπισης του κορωνοϊού στους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, τονίζοντας ότι θα χρειαστούν αντισταθμιστικά μέτρα από την πλευρά της Πολιτείας, αλλά και κατάλληλες κινήσεις από την πλευρά των τραπεζών, ώστε να στηριχθούν οι επιχειρήσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα ταμειακών ροών, εξαιτίας των μέτρων περιορισμού της μετάδοσης του ιού.
«Η λήψη αυτών των μέτρων προϋποθέτει την εξασφάλιση αρκετού δημοσιονομικού χώρου, τον οποίο σήμερα η Ελλάδα δεν διαθέτει, κυρίως εξαιτίας της δέσμευσης σε εξαιρετικά υψηλούς στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα. Είναι, λοιπόν, τώρα η στιγμή να υπάρξει ουσιαστική διεκδίκηση για το θέμα αυτό, απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους» ανέφερε ο κ. Μίχαλος.
Δείτε επίσης: Ο κορωνοϊός ανέστειλε την πληρωμή ΦΠΑ, των βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΟΥ καθώς και των ασφαλιστικών εισφορών
Υπογράμμισε ότι πρώτη δέσμη μέτρων, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ήταν ένα απαραίτητο θετικό βήμα, ωστόσο θα απαιτηθούν περισσότερες και ακόμη πιο γενναίες παρεμβάσεις. Εξήγησε ότι στην Ελλάδα, πέρα από τα προβλήματα που δημιούργησε η αναστολή εκδηλώσεων σε περιοχές όπως η Πάτρα, η Ξάνθη και το Ρέθυμνο, έχουν ήδη αρχίσει να καταγράφονται σημαντικές ζημιές στον τουρισμό, εξαιτίας των απωλειών από την αγορά της Κίνας, αλλά και της ματαίωσης μεγάλων συνεδριακών διοργανώσεων.
«Όσο η χρονική και γεωγραφική εξάπλωση του ιού θα συνεχίζεται, οι συνέπειες για τον τουρισμό θα γίνονται όλο και πιο έντονες, ενώ ενδέχεται να επεκταθούν και σε άλλους σημαντικούς κλάδους της οικονομίας, όπως είναι το εμπόριο, οι εξαγωγές, οι εισαγωγές υλικών κ.ά.» επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ. Το εύρος των επιπτώσεων του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία αποτελεί πηγή έντονου προβληματισμού και ανησυχίας και για τους Έλληνες εξαγωγείς.