Σημαντικό λίφτινγκ στον εξωδικαστικό μηχανισμό

Στόχος να μπουν σε ρύθμιση περισσότεροι οφειλέτες. Χωρίς συναίνεση τραπεζών και servicers η ένταξη για χρέη έως 300.000 ευρώ

Must Read

Νέες βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ώστε να ενταχθούν σε ρύθμιση περισσότεροι οφειλέτες, φέρνει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, διπλασιάζοντας τα όρια υποχρεωτικής ένταξης.

Πλέον δεν θα απαιτείται η συναίνεση των τραπεζών, των funds και των servicers, αν ένας οφειλέτης έχει χρέος έως 300.000 ευρώ και πληροί συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τα οποία αυξάνονται.

Η νέα ρύθμιση θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα και παρουσιάστηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και τη γενική γραμματέα Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Θεώνη Αλαμπάση.

Στην πράξη οι συγκεκριμένοι οφειλέτες θα ενταχθούν στο καθεστώς ευαλωτότητας που ισχύει σήμερα, δηλαδή στο πλαίσιο που ισχύει για τους ευάλωτους. Τα νέα όρια καθορίζονται στα 14.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, στα 21.000 ευρώ για νοικοκυριά με δύο μέλη, 28.000 ευρώ για τριμέλη ή μονοπρόσωπα νοικοκυριά με ένα τέκνο, στα 35.000 για τετραμελή νοικοκυριά και στα 42.000 ευρώ για πενταμελή. Τα ίδια όρια ισχύουν και για τις καταθέσεις που μπορεί να διαθέτουν οι οφειλέτες, ενώ τα περιουσιακά όρια καθορίζονται αντίστοιχα από 240.000 έως 360.000 ευρώ.

Από τη στιγμή που ένας οφειλέτης με χρέη πάνω από 10.000 ευρώ στο Δημόσιο ή το 90% της οφειλής είναι σε τουλάχιστον έναν πιστωτή (π.χ., τράπεζα) εγκριθεί στον εξωδικαστικό, σταματούν κάθε είδους κατασχέσεις ή πλειστηριασμοί, λαμβάνει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα για όσο τηρεί τις δόσεις.

Ο αριθμός των δόσεων προκύπτει αυτοματοποιημένα βάσει του ειδικού αλγορίθμου της πλατφόρμας και λαμβάνει υπόψη την αξία της περιουσίας και του διαθέσιμου εισοδήματος, μετά την κάλυψη των εύλογων και ανελαστικών δαπανών, τόσο του οφειλέτη όσο και των συνοφειλετών – εγγυητών του και μπορεί να φτάσει έως και 240 δόσεις για οφειλές στο Δημόσιο και έως 420 για χρέη σε τράπεζες.

Στο πλαίσιο του μηχανισμού προβλέπεται η μερική διαγραφή:
• Εως 75% επί της βασικής οφειλής προς το Δημόσιο.
• Εως 85% επί των προσαυξήσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ΑΑΔΕ και e-ΕΦΚΑ.
• Εως 95% επί των προστίμων της ΑΑΔΕ.
• Εως 80% επί της βασικής οφειλής, καθώς και έως 100% επί των τόκων προς τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων.

Παράλληλα, μέσω περαιτέρω βελτιώσεων, δρομολογείται η βελτίωση των όρων ρύθμισης, καθώς θα μειωθεί η αξία των ακίνητων εξασφαλίσεων που λαμβάνει υπ’ όψιν ο αλγόριθμος, αλλά και θα εξορθολογιστούν τα κριτήρια του «εύλογου ποσοστού κέρδους» 10% στην περίπτωση των νομικών προσώπων, ώστε να λαμβάνουν μεγαλύτερο αριθμό δόσεων.

Υποχρεωτική πρόταση ρύθμισης

Επίσης, το νέο πλαίσιο θα βάζει «φρένο» και στις ασύδοτες πρακτικές των servicers, που αρνούνται να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις χρεών και στη συνέχεια βγάζουν μαζικά τα ακίνητα σε πλειστηριασμό.

Πλέον, με νέα ρύθμιση θεσμοθετείται η υποχρέωση του πιστωτή να έχει καταθέσει εγγράφως στον οφειλέτη, τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από τη διενέργεια του πλειστηριασμού, με κάθε τρόπο (και μέσω e-mail) πρόταση ρύθμισης για την οφειλή για την οποία επισπεύδει τον πλειστηριασμό. Ωστόσο, η υποχρέωση αυτή δεν υφίσταται, εάν ο οφειλέτης δεν έχει εγγραφεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ενημέρωσης του πιστωτή, παρέχοντας κατ’ ελάχιστον διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και τηλέφωνο επικοινωνίας.

Αλλαγές στο ενδιάμεσο πρόγραμμα για τους ευάλωτους

Με νέα ρύθμιση καταργείται η αποκλειστική προθεσμία των 60 ημερών, εντός της οποίας ο ευάλωτος οφειλέτης καλείται να υποβάλει αίτηση για ένταξή του στο πρόγραμμα Συνεισφοράς του Δημοσίου σε ευάλωτους οφειλέτες. Η κατάργηση αυτή γίνεται προκειμένου να διευκολυνθούν περισσότεροι ευάλωτοι οφειλέτες να ενταχθούν στο πρόγραμμα προστασίας και να διασώσουν από την εκποίηση την κατοικία τους. Παράλληλα, το ίδιο το ενδιάμεσο πρόγραμμα επεκτείνεται για τέσσερις επιπλέον μήνες, έτσι ώστε να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες ενέργειες για τη σύσταση και λειτουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης, ο οποίος θα αποκτά τα ακίνητα των οφειλετών και θα τους επιτρέπει να συνεχίσουν να μένουν σε αυτά ως ενοικιαστές με δικαίωμα επαναγοράς έπειτα από 12 χρόνια.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως θα έρθουν και τρεις ακόμα αλλαγές, όπως είναι:

·      Απαλλαγή οφειλέτη για τον οποίο δεν ανοίγει πτωχευτική διαδικασία αλλά καταχωρίζεται στο Μητρώο Φερεγγυότητας.

·      Επέκταση της δυνατότητας ρύθμισης δανείων με εγγύηση Ελληνικού Δημοσίου μέσω της διαδικασίας εξυγίανσης.

·      Δημιουργείται μόνιμος μηχανισμός αποζημίωσης ζημιωθέντων της πτωχευμένης ασφαλιστικής εταιρίας Ασπίς Πρόνοια.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

spot_img

More Articles Like This