Ανησυχία συνεχίζουν να προκαλούν οι εκατοντάδες σεισμικές δονήσεις στην περιοχή της Σαντορίνης, με το κυκλαδίτικο νησί να «τρέμει» τις τελευταίες ημέρες στον χορό του Εγκέλαδου.
Ο τρόμος για ισχυρότερο σεισμό, καθώς οι σεισμολόγοι μιλούν ακόμα για προσεισμική δραστηριότητα αλλά και η εκτίμηση πως οι κάτοικοι θα συνεχίσουν να αισθάνονται δονήσεις για το επόμενο χρονικό διάστημα εντείνουν τις ανησυχίες των τουριστών αλλά και την τοπική οικονομία, από τη στιγμή που υπάρχει παγκόσμιο ενδιαφέρον για το θέμα και φιλοξενούνται εκτενή ρεπορτάζ σε μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα του εξωτερικού.
Το «πετράδι» των Κυκλάδων με την παγκόσμια μοναδική ομορφιά επισκέπτονται κάθε χρόνο πάνω από 3.000.000 τουρίστες, εκ των οποίων 1.300.000 επισκέπτες μέσω κρουαζιέρας, αποφέροντας έσοδα 436.418 ευρώ μόνο από τα τέλη των επιβατών.
Αυτό το νησί των 76,19 τετραγωνικών χιλιομέτρων συνεισφέρει το 2,5% του ελληνικού ΑΕΠ, δηλαδή περί τα 5,9 δισ. ευρώ τον χρόνο, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανησυχία όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο αλλά και στον προϋπολογισμό της χώρας.
Συγκεκριμένα, τα έσοδα από καταλύματα και εστίαση τον Ιούλιο του 2024 έφτασαν τα 68,6 εκατ. ευρώ, ενώ τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς άγγιξαν τα 69,4 εκατ. ευρώ. Οσον αφορά τα έσοδα της Σαντορίνης το γ’ τρίμηνο του 2024, ανήλθαν συνολικά σε 108,2 εκατ. ευρώ από την εστίαση και 267,5 εκατ. ευρώ από τα καταλύματα.
Φόβοι για τον τουρισμό
Παράγοντες του νησιού σημειώνουν πως όσο εξελίσσεται η σεισμική δραστηριότητα τόσο επηρεάζεται ο τουρισμός της Σαντορίνης, με δεδομένο πως η σεζόν αρχίζει νωρίς, λίγο μετά τα μέσα Μαρτίου. Ηδη, οι ανησυχίες έχουν φέρει ένα μεγάλο κύμα ακυρώσεων σε Airbnb για την περίοδο Απριλίου – Μαΐου, ωστόσο δεν έχουν επηρεαστεί οι κρατήσεις σε ξενοδοχεία και Airbnb για τους καλοκαιρινούς μήνες. Κι αυτό για υπάρχει ο κίνδυνος κατολισθήσεων πάνω στο «φρύδι» της Σαντορίνης, στην Οία, που μαγνητίζει τα βλέμματα όλων των τουριστών, καθώς οι επισκέπτες θα φοβηθούν να μείνουν σε ένα κατάλυμα που κρέμεται στον γκρεμό.
Τις τελευταίες ημέρες έχουν φύγει από το νησί πάνω από 11.000 άτομα, εκ των οποίων περισσότεροι από 2.000 ήταν οι τουρίστες που είχαν επισκεφθεί τη Σαντορίνη, ενώ μεταξύ άλλων αποχώρησαν και εργαζόμενοι σε καταλύματα, εστίαση και οικοδομή. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, η οικοδομική δραστηριότητα στη Σαντορίνη έχει παρουσιάσει «έκρηξη», αν αναλογιστεί κανείς πως τα ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση, στην πλειονότητά τους πολυτελή, από τα 106 το 2015 έφτασαν πέρυσι να αριθμούν τα… 11.000! Σύμφωνα με τα στοιχεία, στη Σαντορίνη λειτουργούν 17.000 κλίνες σε ξενοδοχεία και ακόμα 40.000 κλίνες σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα την τοπική κοινωνία είναι το ενδεχόμενο να εκδοθούν ταξιδιωτικές οδηγίες από χώρες όπως οι ΗΠΑ ή η Βρετανία, που αποτελούν την κύρια πηγή τουριστών, σε μια περίοδο, μάλιστα, που η άνοδος του δολαρίου έναντι του ευρώ καθιστά φθηνό προορισμό για τους Αμερικανούς.
Οι οικονομικές επιπτώσεις σε περίπτωση παρατεταμένης ανησυχίας (όλοι απεύχονται το σενάριο ενός πολύ ισχυρού σεισμού) μπορεί να είναι και πιο γενικευμένες, καθώς οι τουρίστες δεν γνωρίζουν τα συμπλέγματα των ελληνικών νησιών, με αποτέλεσμα να επιλέξουν να αποφύγουν για τις διακοπές τους την ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου, δηλαδή να επηρεαστεί γενικότερα η βαριά βιομηχανία της χώρας, όταν το 2024, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος επισκέφθηκαν τη χώρα μας πάνω από 35.000.000 τουρίστες, αποτελώντας νέο ρεκόρ, ενώ τα τουριστικά έσοδα έφτασαν τα 20,5 δισ. ευρώ.
Οι γάμοι με θέα την Καλντέρα
Δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς πως πολλοί Κινέζοι επισκέπτονται την Οία και τα Φηρά για να τελέσουν τον γάμο των ονείρων τους. Πρόκειται για μια υπηρεσία που έχει γνωρίσει τη δική της «άνθηση» στη Σαντορίνη, καθώς όλο και περισσότερα ζευγάρια επιθυμούν να ανταλλάξουν όρκους αιώνιας πίστης με θέα την Καλντέρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες μόνο για φέτος έχουν προγραμματιστεί πάνω από 1.200 γάμοι Κινέζων και Βρετανών, χωρίς να υπολογίζονται φυσικά εκείνοι που μεταβαίνουν στο μαγευτικό νησί των Κυκλάδων για να ανανεώσουν τους όρκους πίστης, κάτι που συνηθίζεται ιδιαίτερα στο εξωτερικό.
Οι διάσημοι αμπελώνες και η ξεχωριστή φάβα
Πέρα από τον τουρισμό, όμως, η Σαντορίνη διαθέτει και αγροτική παραγωγή, που ενισχύει την τοπική κοινωνία και ως επί το πλείστον εξάγεται από τη νησί. Το Ασύρτικο και το Βινσάντο είναι από τα πιο γνωστά κρασιά του νησιού, που προέρχονται από αρχαίους αμπελώνες, όπου η καλλιέργεια γίνεται με παραδοσιακές μεθόδους. Η Σαντορίνη διαθέτει 16 οινοποιεία, εκ των οποίων τα 13 είναι επισκέψιμα, προσελκύοντας 650.000 επισκέπτες ετησίως.
Το νησί καλλιεργεί 15.000 στρέμματα αμπελώνων, παράγοντας 2.000.000 φιάλες κρασιού κάθε χρόνο, με 250.000 εξ αυτών να αγοράζονται από τους επισκέπτες των οινοποιείων. Επιπλέον, η Σαντορίνη είναι διάσημη για τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), όπως το γλυκό ντοματάκι Σαντορίνης, η ξεχωριστή φάβα Σαντορίνης και η αρωματική κάπαρη.
Πηγή: Κυριακάτικη Δημοκρατία
Δείτε επίσης: Νέα σεισμική δόνηση 4,1 Ρίχτερ στη Σαντορίνη: «Έχει μειωθεί το ενδεχόμενο μεγαλύτερου»!