Κινδυνεύει ο κλάδος των ακινήτων της ΕΕ: Η Ελλάδα θα ακολουθήσει τις φορολογικές κινήσεις της Ισπανίας;

Must Read

Η Γαλλία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ισπανίας και να κάνουν σημαντικές αλλαγές στη φορολογία ακινήτων για να αντιμετωπίσουν τις δικές τους στεγαστικές κρίσεις και να κάνουν τα ακίνητα πιο προσιτά.

Αφού η Ισπανία πρότεινε πρόσφατα φόρο ακίνητης περιουσίας 100% σε μη κατοίκους της ΕΕ, αυξάνονται οι ανησυχίες ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ελλάδα, η Γαλλία και η Πορτογαλία θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Αυτό το σενάριο θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στον τομέα ακινήτων της ΕΕ και να καταστήσει ιδιαίτερα δύσκολο για τους αγοραστές του Ηνωμένου Βασιλείου να αγοράσουν δεύτερες κατοικίες στο εξωτερικό, προειδοποίησε νέα έρευνα από τον ειδικό μετακόμισης 1st Move International.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 1st Move International, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Γαλλία και η Γερμανία ήταν μεταξύ των χωρών που προτιμούσαν περισσότερο οι Βρετανοί να μετακομίσουν το 2024. Ωστόσο, οι αυστηρότεροι περιορισμοί και το αυξανόμενο κόστος θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν στην εμφάνιση άλλων κατάλληλων προορισμών.

«Η απόφαση της Ισπανίας να επιβάλει φόρο στις αγορές ακινήτων από χώρες εκτός ΕΕ έχει δημιουργήσει σημαντικό προηγούμενο και άλλες χώρες υψηλού τουρισμού όπως η Γαλλία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία εξετάζουν παρόμοια μέτρα», δήλωσε ο Mike Harvey, διευθύνων σύμβουλος της 1st Move International.

«Ενώ αυτές οι πολιτικές στοχεύουν στην άμβλυνση της έλλειψης στέγης, μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες συνέπειες επηρεάζοντας τους ψηφιακούς νομάδες, τους συνταξιούχους και τους διεθνείς αγοραστές που συμβάλλουν στις τοπικές οικονομίες».
Πώς θα μπορούσε ένας πιθανός φόρος ιδιοκτησίας 100% να επηρεάσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες;

Χώρες όπως η Γαλλία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία ήδη παλεύουν με τον υπερτουρισμό, ο οποίος αυξάνει τις τιμές ενοικίασης και καθιστά πολύ πιο δύσκολο για τους ντόπιους να βρουν οικονομικά προσιτή στέγαση.

Η Ισπανία ανακοίνωσε επίσης ότι το πρόγραμμα χρυσής βίζας θα λήξει στις 3 Απριλίου 2025. Το πρόγραμμα χρυσής βίζας της Ισπανίας, γνωστό και ως πρόγραμμα διαμονής ανά επένδυση, επιτρέπει στους αλλοδαπούς να διαμένουν νόμιμα στην Ισπανία με αντάλλαγμα μια επένδυση. Αυτή η επένδυση μπορεί να γίνει σε ακίνητα, κρατικά ομόλογα ή εταιρικές μετοχές.

Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί ουσιαστικά για την καταπολέμηση της στεγαστικής κρίσης στην Ισπανία και για να κάνει τα ακίνητα πιο προσιτά για τους ντόπιους.
Συγγενεύων

Η Ισπανία θέλει φόρο 100% σε ακίνητα που αγοράζονται εκτός ΕΕ

Ομοίως, η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Γαλλία κάνουν κινήσεις για την αντιμετώπιση του υπερτουρισμού, όπως η καταστολή των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων, η εστίαση περισσότερο στις πρακτικές βιώσιμου τουρισμού και η προώθηση λιγότερο δημοφιλών και εξειδικευμένων τουριστικών προορισμών.

Ωστόσο, αυτές οι χώρες εξακολουθούν να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό και τις ξένες επενδύσεις, ειδικά σε ακίνητα, για να ενισχύσουν τις οικονομίες τους. Επομένως, ένας φόρος ακίνητης περιουσίας 100% θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες συνέπειες για την οικονομική ανάπτυξη, ειδικά εάν δεν αναπτυχθούν ταυτόχρονα εναλλακτικές ροές δημιουργίας εσόδων και επενδύσεων.

Ο Χάρβεϊ είπε: «Ένας φόρος 100% στους ξένους θα υπονόμευε την ανταγωνιστικότητα και την οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας. Η χώρα αντιμετωπίζει ήδη την πίεση των κατοικιών απαγορεύοντας νέες άδειες βραχυπρόθεσμης ενοικίασης σε βασικές περιοχές της Αθήνας. Οποιεσδήποτε περαιτέρω αλλαγές θα μπορούσαν να μειώσουν τις επενδύσεις και να επηρεάσουν τόσο την αγορά ακινήτων όσο και την τοπική οικονομία».

Ο τουρισμός της Γαλλίας συνεισφέρει περίπου το 9 τοις εκατό του ΑΕΠ. Τα έσοδα από τον τουρισμό το 2023 θα είναι 68,6 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένα κατά 110% από το 2020. Πρόσθετοι φόροι στους ξένους θα μπορούσαν να επιβαρύνουν την αγορά, επιβραδύνοντας τις επενδύσεις σε ακίνητα και τον τουρισμό.

«Ο πορτογαλικός τουρισμός συνεισφέρει το 15% του ΑΕΠ, φθάνοντας τα 25,1 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023, με έσοδα 66,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που προβλέπονται το 2034. Ωστόσο, αυτή η ανάπτυξη θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο με την εισαγωγή νέων φόρων ακίνητης περιουσίας στους ξένους».

Πού θα μπορούσαν να κινηθούν μετά οι Βρετανοί;

Με τη φορολογική αβεβαιότητα και το κόστος να αυξάνεται σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς για δεύτερες κατοικίες, πολλοί Βρετανοί αναζητούν πιο μακριά για να μετακομίσουν.

Σύμφωνα με το 1st Move International, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), ο Καναδάς και η Νέα Ζηλανδία είναι μεταξύ των κορυφαίων προορισμών στους οποίους θα μετακομίσουν οι Βρετανοί μεταξύ 2022 και 2024. Οι άλλες είναι η Κύπρος, η Νότια Αφρική, η Σιγκαπούρη, η Σαουδική Αραβία και τα νησιά Κέιμαν.

Πιο επικερδής καριέρα και ευκαιρίες κερδών, χαμηλότεροι φόροι, καλύτερη ποιότητα ζωής και γραφικές όψεις ήταν μερικοί από τους παράγοντες που ώθησαν τους Βρετανούς να μετακινηθούν. Το χαμηλότερο κόστος ζωής και η έλλειψη γλωσσικών φραγμών σε πολλές από αυτές τις χώρες καθιστούν επίσης αυτές τις χώρες πιο ελκυστικές.

Ο Χάρβεϊ είπε: «Η Κύπρος γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής επιλογή για τους Βρετανούς που θέλουν να μετεγκατασταθούν. Τα εσωτερικά μας δεδομένα δείχνουν ότι θα είναι ο 6ος προορισμός με τις περισσότερες αναζητήσεις μεταξύ 2022 και 2024. Το νησί προσφέρει έναν υπέροχο μεσογειακό τρόπο ζωής με τον ηλιόλουστο καιρό, την προσιτή διαβίωση και τη φιλική του ατμόσφαιρα».

Σύμφωνα με το Euronews, με ευρέως ομιλούμενα αγγλικά, φορολογικά οφέλη φιλικά προς τους μετανάστες και μια χαλαρή αλλά ζωντανή ατμόσφαιρα, είναι σαφές γιατί η Κύπρος προσελκύει το ενδιαφέρον ως κορυφαίος προορισμός για όσους αναζητούν έναν ζωντανό τρόπο ζωής στο εξωτερικό.

*Φωτογραφία αρχείου

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

spot_img

More Articles Like This