Νέα «όπλα» κατά της φοροδιαφυγής

Κλειδωμένες δηλώσεις ΦΠΑ, ψηφιακό πελατολόγιο και ψηφιακό δελτίο αποστολής τα τρία ισχυρά «εργαλεία» ελέγχου της ΑΑΔΕ

Must Read

Ριζικές αλλαγές στη φορολογική συμμόρφωση έρχονται μέσα στο 2025, καθώς η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θέτει σε εφαρμογή τρία νέα ισχυρά εργαλεία ελέγχου, με στόχο τον δραστικό περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Το οικονομικό επιτελείο ενεργοποιεί τις κλειδωμένες δηλώσεις ΦΠΑ, το ψηφιακό πελατολόγιο, το ψηφιακό δελτίο αποστολής και τον περιορισμό των δυνατοτήτων για φουσκωμένες δαπάνες, προκειμένου επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες να λειτουργούν πλέον υπό συνεχή ψηφιακή επιτήρηση, με αυτοματοποιημένες διασταυρώσεις και περιορισμένη δυνατότητα παρεμβάσεων στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

1. Κλειδωμένες δηλώσεις ΦΠΑ: Μέχρι και την περασμένη χρονιά οι επιχειρήσεις μπορούσαν να δηλώνουν έσοδα και έξοδα με αποκλίσεις έως 30% από τα πραγματικά στοιχεία. Αυτό επέτρεπε τη χειραγώγηση των δηλώσεων ΦΠΑ, καθώς οι εταιρίες είχαν τη δυνατότητα να μειώνουν τα κέρδη τους μέσω υπερβολικών εξόδων ή να αποκρύπτουν εισπράξεις. Από τον Ιανουάριο του 2025 η υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ γίνεται αποκλειστικά μέσω myDATA, χωρίς δυνατότητα παρέμβασης. Αυτό σημαίνει πως ό,τι καταχωρίζεται στο myDATA θα μεταφέρεται αυτόματα στις δηλώσεις ΦΠΑ. Οποιαδήποτε απόκλιση θα χτυπάει καμπανάκι στην ΑΑΔΕ και θα ενεργοποιεί ελέγχους. Η εφαρμογή αυτού του μέτρου αναμένεται να μειώσει δραστικά τη φοροδιαφυγή, καθώς οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν πλέον να «παίζουν» με τα νούμερα στις φορολογικές τους δηλώσεις.

2. Ψηφιακό πελατολόγιο: Η έκδοση αποδείξεων από τις επιχειρήσεις παραμένει μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τις ελεγκτικές αρχές. Η ΑΑΔΕ, μέσω του ψηφιακού πελατολογίου, αποκτά πλέον τη δυνατότητα να ελέγχει σε πραγματικό χρόνο τη ροή των πελατών και των συναλλαγών. Το νέο αυτό σύστημα λειτουργεί ως ένα ηλεκτρονικό βιβλίο πελατών, όπου οι επιχειρήσεις θα είναι υποχρεωμένες να καταγράφουν τον αριθμό των πελατών που εξυπηρετούν κάθε ημέρα, τα στοιχεία κάθε πελάτη, συμπεριλαμβανομένου του ΑΦΜ του, και τα στοιχεία της απόδειξης που εκδόθηκε.

Εντοπισμός παραβάσεων

Η διασταύρωση αυτών των δεδομένων με το myDATA και τις φορολογικές δηλώσεις θα εντοπίζει αμέσως παραβάσεις, όπως η μη έκδοση αποδείξεων ή η υποτιμολόγηση υπηρεσιών. Αρχικά, η υποχρέωση τήρησης ψηφιακού πελατολογίου αφορά κλάδους όπου παρατηρείται υψηλή φοροδιαφυγή, όπως συνεργεία αυτοκινήτων, εταιρίες ενοικίασης οχημάτων, χώροι στάθμευσης και πλυντήρια αυτοκινήτων.

3. Ψηφιακό δελτίο αποστολής: Μία από τις πιο συνηθισμένες πρακτικές φοροδιαφυγής είναι η μη καταγραφή της μετακίνησης αγαθών. Με το ψηφιακό δελτίο αποστολής κάθε επιχείρηση που διακινεί προϊόντα θα πρέπει υποχρεωτικά να εκδίδει και να διαβιβάζει ηλεκτρονικά μέσω myDATA το ψηφιακό δελτίο αποστολής. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η υποχρεωτική εφαρμογή του μέτρου για επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 200.000 ευρώ θα ξεκινήσει από την 1η Απριλίου, αλλά και για συγκεκριμένους κλάδους και συγκεκριμένα για φαρμακευτικά και ιατρικά προϊόντα, ενεργειακά προϊόντα, οικοδομικά υλικά και εμπόριο ελαιολάδου. Το μέτρο θα επεκταθεί υποχρεωτικά σε όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως κλάδου και τζίρου, από 1ης Οκτωβρίου.

Πηγή: δημοκρατία

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

spot_img

More Articles Like This