Την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ή συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών φιλοδοξεί να διευκολύνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
- Του Βασίλη Παπακωνσταντόπουλου – εφημερίδα δημοκρατία
Η νέα ρύθμιση μειώνει την απαιτούμενη συναίνεση για την υλοποίηση μια τέτοιας επένδυσης. Συγκεκριμένα, προσαρμόζει το εν λόγω ποσοστό στο 51% των συνιδιοκτητών, από το 100% που προβλέπει το ισχύον καθεστώς.
Η σχετική διάταξη περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης, που τέθηκε την Παρασκευή σε δημόσια διαβούλευση. Πρόκειται για τη δεύτερη απόπειρα της ηγεσίας του ΥΠΕΝ να επιτρέψει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών χωρίς να απαιτείται ομόφωνη απόφαση της συνέλευσης. Η πρώτη είχε γίνει σε νομοσχέδιο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι, ωστόσο η διάταξη αποσύρθηκε τελευταία στιγμή από το τελικό κείμενο, για να επανέλθει λίγους μήνες αργότερα.
Οπως επισημαίνεται στο άρθρο 70 του νομοσχεδίου, «σε κοινόχρηστους χώρους κτιρίων τα οποία περιλαμβάνουν περισσότερες από μία οριζόντιες ιδιοκτησίες, στους οποίους είναι επιτρεπτή η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, καθώς και συστημάτων αποθήκευσης, σύμφωνα με την πολεοδομική νομοθεσία, οι αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των συνιδιοκτητών για την εγκατάσταση των εν λόγω συστημάτων σε επιφάνεια μέχρι ποσοστού 40% του συνόλου της επιφάνειας του κοινόχρηστου λαμβάνονται με την απόλυτη πλειοψηφία του 51% που αντιστοιχεί στα ποσοστά συνιδιοκτησίας. Με την ίδια πλειοψηφία λαμβάνεται κάθε σχετική απόφαση για την υλοποίηση και ρύθμιση των παραπάνω αποφάσεων. Το παρόν δεν εφαρμόζεται επί ακινήτων που εμπίπτουν στον κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς».
Tα βήματα
Εφόσον εξασφαλιστεί η έγκριση των υπόλοιπων συνιδιοκτητών, ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να προχωρήσει στην προμήθεια του εξοπλισμού. Στη συνέχεια, μπορεί να υποβάλει αίτημα στον ΔΕΔΔΗΕ για τους όρους σύνδεσης, να κάνει αίτηση στην Υπηρεσία Δόμησης για να λάβει έγκριση εκτέλεσης εργασιών μικρής κλίμακας, ενώ στη συνέχεια να έρθει σε συνεννόηση με τη ΔΕΗ για την τελική υπογραφή της 25ετούς σύμβασης. Αυτή θα περιλαμβάνει τη συμφωνία βάσει της οποίας θα εκχέεται το ρεύμα στο δίκτυο, και η διαδικασία ολοκληρώνεται με την πραγματοποίηση της σύνδεσης.
Σημειώνεται πως η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών ή συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας δεν επιτρέπεται στην απόληξη κλιμακοστασίου, του φρεατίου του ασανσέρ ή πάνω σε άλλη κατασκευή. Η εγκατάσταση θα πρέπει να γίνει εντός των ορίων της στέγης, απέχοντας, μάλιστα, 50 εκατοστά από το περίγραμμά της, ενώ αν πρόκειται για δώμα (ταράτσα) η απόσταση αυτή ανέρχεται στο ένα μέτρο. Σύμφωνα με το υπουργείο, με τη συγκεκριμένη ρύθμιση επιλύονται επείγοντα ζητήματα που αφορούν την ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας. Μένει να δούμε ποια θα είναι η τύχη της ρύθμισης κι αν θα υπάρξει νέος γύρος αντιδράσεων από φορείς της αγοράς ενέργειας.