Έτσι θα δηλωθούν τα φιλοδωρήματα

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι. Στα 300 ευρώ τον μήνα και μόνο μέσω POS το αφορολόγητο

Must Read

Πρεμιέρα θα κάνουν φέτος οι ειδικοί κωδικοί που θα ενσωματωθούν στις νέες φορολογικές δηλώσεις για τα φιλοδωρήματα. Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έφερε με νόμο αφορολόγητο όριο στα πουρμπουάρ έως τα 300 ευρώ τον μήνα από την 1η Νοεμβρίου 2024 και μόνο μέσω POS. Αυτό σημαίνει πως φέτος οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις εστίασης, παροχής υπηρεσιών ατομικής φροντίδας κ.λπ. θα πρέπει να δηλώσουν αυτά τα ποσά στις φορολογικές δηλώσεις τους, καθώς αν ξεπερνούν το όριο που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών θα φορολογηθούν ως εισόδημα με τις τρέχουσες κλίμακες φορολογίας.

Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν πως με τη δήλωση των φιλοδωρημάτων θα αποκαλυφθεί ένα μέρος της φοροδιαφυγής. Με βάση τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το έτος 2023 οι ηλεκτρονικές συναλλαγές στον κλάδο της εστίασης έφτασαν τα 5,9 δισ. ευρώ και το 2024 αυξήθηκαν κατά 12,5%, στα 6,6 δισ. ευρώ. Δυνητικά, όπως έχουν αναφέρει αρμόδιες πηγές, τα φιλοδωρήματα μπορούν να αποτελέσουν το 4%-5% αυτών των συναλλαγών. Φυσικά, πρόκειται για έναν αυθαίρετο και… μπακαλίστικο υπολογισμό, με μόνο στόχο τον καθορισμό των φετινών φορολογικών εσόδων που θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία.

Οι διανομείς

Για τους επαγγελματίες με συμβάσεις ανεξάρτητων υπηρεσιών ή έργου για τη διανομή και τη μεταφορά προϊόντων μέσω ψηφιακών πλατφορμών (π.χ. e-Food, Wolt) προστέθηκε ήδη το πεδίο 037 στο έντυπο Ε3.

Σημειώνεται πως κάθε φορά που ένας καταναλωτής πραγματοποιεί μια παραγγελία (π.χ. φαγητού) μέσω των ψηφιακών πλατφορμών, έχει την επιλογή -σε ξεχωριστό πεδίο- να προσθέσει tips για τον διανομέα. Αυτό το ποσό δηλώνεται απευθείας ως έσοδο στην εταιρία που διαχειρίζεται την πλατφόρμα και στη συνέχεια αποδίδεται στον διανομέα. Αν αυτός έχει σύμβαση με μπλοκάκι στο ίδιο το κατάστημα, το πουρμπουάρ καταβάλλεται από τον καταστηματάρχη στον εργαζόμενο που απασχολείται ως delivery.

Αυτό που δεν μπορεί να πιάσει ο έλεγχος της εφορίας είναι μια ελληνική «συνήθεια»: Με τους περισσότερους καταναλωτές να μη δηλώνουν tips μέσω της πλατφόρμας, αν αλλάξουν τελευταία στιγμή γνώμη και αφήσουν πουρμπουάρ σε μετρητά, δύσκολα ο εργαζόμενος διανομέας θα το δηλώσει στην εφορία, πόσο μάλλον όταν έχει καλύψει ήδη το αφορολόγητο ποσό του από φιλοδωρήματα μέσω POS.

Εποχικοί υπάλληλοι στον τουρισμό

Το μεγάλο αλαλούμ με το μέτρο θα φανεί στην επερχόμενη τουριστική σεζόν. Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί πως θα μπορεί να ελέγξει τις συμβάσεις των εργαζομένων στον τουρισμό, παρέχοντάς τους ένα πλέγμα προστασίας έναντι εργοδοτών που θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν το αφορολόγητο με τα φιλοδωρήματα.

Συγκεκριμένα, έχει εισαχθεί μια αντικαταχρηστική διάταξη για εργοδότες που θα σκεφτούν να μειώσουν τεχνητά τους μισθούς δηλώνοντας μέρος αυτών ως φιλοδωρήματα. Σε περίπτωση μείωσης των τακτικών αποδοχών, με ταυτόχρονη ισόποση αύξηση των αποδοχών από φιλοδωρήματα, ο εργοδότης θα κληθεί να πληρώσει εισφορά 22% επί της μείωσης των τακτικών αποδοχών.

Οι εποχικοί υπάλληλοι όμως υπογράφουν κάθε χρόνο και μια νέα σύμβαση, η οποία μπορεί να περιέχει τελείως διαφορετικούς όρους από την περσινή, ακόμα κι αν εργαστούν στην ίδια επιχείρηση και στο ίδιο ακριβώς πόστο. Με άλλα λόγια, ένας εργοδότης που την περσινή σεζόν έδινε 1.500 ευρώ τον μήνα καθαρά (επί πέντε μήνες) σε έναν εργαζόμενο σε νησί, φέτος μπορεί να επιχειρήσει να του δώσει ακόμα και 800 ευρώ τον μήνα για το ίδιο διάστημα, από τη στιγμή που ο εργαζόμενος θα έχει αφορολόγητα tips 3.600 ευρώ. Δηλαδή, αντί να του δώσει για πέντε μήνες μισθό 7.500 ευρώ, ο εργαζόμενος θα λάβει από τον εργοδότη 3.900 ευρώ και τα υπόλοιπα από τα tips που ενδέχεται να λάβει!

Με αυτόν τον τρόπο ο «πονηρός» εργοδότης θα μπορεί να κερδίσει την καταβολή μικρότερου Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών αλλά και ασφαλιστικών εισφορών. Για να αποφευχθούν τέτοιες τακτικές το οικονομικό επιτελείο έχει νομοθετήσει πως για το σύνολο του ποσού από φιλοδωρήματα εργαζόμενοι και εργοδότες απαλλάσσονται από ασφαλιστικές εισφορές (εκτός αν προβλέπεται κάτι διαφορετικό από ατομικές ή συλλογικές συμβάσεις).

Οι μισθωτοί

Ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός δεν θα καταφέρει να ελέγξει ποτέ τα φιλοδωρήματα που δίνονται με μετρητά, γι’ αυτό επιβάλλει φορολόγηση μόνο σε εκείνα μέσω των POS.

Ετσι, ένας σερβιτόρος σε εστιατόριο ή καφέ θα μπορεί να τα δηλώσει στην εφορία μόνο αν ο πελάτης πληρώσει με κάρτα. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση όμως αρκετοί επιλέγουν να πληρώνουν ηλεκτρονικά τον λογαριασμό και αφήνουν πουρμπουάρ σε μετρητά.

Ωστόσο, αυτοί οι εργαζόμενοι με μισθολόγιο θα φορολογηθούν για τα tips άνω των 300 ευρώ τον μήνα, που δηλώνονται στην εφορία με τις ισχύουσες φορολογικές κλίμακες.

Για παράδειγμα, εργαζόμενος με μισθό 1.200 ευρώ τον μήνα μεικτά, που δουλεύει ολόκληρο το έτος, έλαβε μέσα στη χρονιά φιλοδωρήματα ύψους 5.000 ευρώ. Ετσι, δεν θα φορολογηθεί μόνο για τα 14.470 ευρώ του εισοδήματός του, αλλά και για τα επιπλέον 1.400 ευρώ που θα λάβει ως πουρμπουάρ και θεωρούνται εισόδημα (η διαφορά των 5.000 ευρώ και του αφορολόγητων φιλοδωρημάτων των 3.600 ευρώ τον χρόνο).

Πηγή: Κυριακάτικη Δημοκρατία

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

spot_img

More Articles Like This