«Σφιχτά το ζωνάρι» για άλλα δύο χρόνια!

Ήρθε για να... μείνει η ακρίβεια! Από το... 2026 θα μειωθούν οι τιμές στην Ελλάδα, εκτιμά η Τράπεζα της Ελλάδος

Must Read

Επίμονος και πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο για χρόνια θα συνεχίσει να είναι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα. Στο οικονομικό δελτίο με τίτλο «Inflation Monitor» η Τράπεζα της Ελλάδος (TτΕ) εκτιμά πως ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα βρεθεί στα «ανεκτά» επίπεδα του 2% το 2026, δηλαδή όσο είναι τώρα στην υπόλοιπη ευρωζώνη!

Αναλυτικά, προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει φέτος στο 2,5%, από 3% το 2024, ενώ προβλέπεται περαιτέρω αποκλιμάκωσή του στο 2,2% το 2026. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στην απότομη μείωση των τιμών στην ενέργεια, αλλά και στην υποχώρηση στις τιμές των βασικών εμπορευμάτων, όπως επίσης και των τροφίμων.

Η ανάλυση καταλήγει ότι μέχρι το τέλος του 2026 ο πληθωρισμός θα συγκλίνει προς το όριο του 2%, αλλά θα παραμείνει ελαφρώς πάνω από αυτό. Ωστόσο, το 2027 αναμένεται μια εφάπαξ άνοδος στο 2,5%.

Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), αυξήθηκε στο 3,1% τον Ιανουάριο του 2025, από 2,9% τον Δεκέμβριο του 2024, κάτι που επιβεβαίωσε χθες και στην πρώτη εκτίμηση για τον Ιανουάριο η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), παραμένοντας σταθερά πολύ υψηλότερα από τον αντίστοιχο δείκτη για το σύνολο της ευρωζώνης που διαμορφώθηκε στο 2,5%, ενώ ο ελληνικός πληθωρισμός συνεχίζει να παρουσιάζει σημαντική απόκλιση από τον ευρωπαϊκό από τον Ιούνιο του 2024, κάτι που γκρεμίζει το αφήγημα της κυβέρνησης περί εισαγόμενων πληθωριστικών πιέσεων.

Οι τιμές των νωπών τροφίμων στην Ελλάδα αυξήθηκαν 0,8% (σταθερές τον Δεκέμβριο), ενώ στα επεξεργασμένα τρόφιμα, καπνό και αλκοόλ οι τιμές μειώθηκαν ελαφρά κατά 0,3% (όπως και τον Δεκέμβριο). Στην αύξηση του πληθωρισμού συνέβαλε και η αύξηση των τιμών ενέργειας κατά 2,6% (από αύξηση 0,7% τον Δεκέμβριο).

Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, έτρεχε με ετήσιο ρυθμό 4,4% τους τελευταίους μήνες, έναντι 2,7% στην ευρωζώνη.

Η μεγάλη διαφορά οφείλεται κυρίως στις τιμές των υπηρεσιών, οι οποίες στην Ελλάδα αυξάνονται με ρυθμό 5,6%, έναντι 3,9% στην ευρωζώνη. Σε μικρότερο βαθμό οφείλεται στη μεγαλύτερη αύξηση των τιμών μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων (1,4%, από 1,7% τον Δεκέμβριο), έναντι 0,5% στην ευρωζώνη.

Πηγή: «δημοκρατία»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

spot_img

More Articles Like This