Σε ισχύ ο Κώδικας Δεοντολογίας Τιμών

Μέχρι και τα 3.000.000 ευρώ θα φτάνουν τα πρόστιμα για παραπλανητικές εκπτώσεις και προσφορές

Must Read

Σε ισχύ τέθηκε από χθες ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας για τη συγκράτηση των τιμών από το υπουργείο Ανάπτυξης, ωστόσο τα πρόστιμα -που μπορεί να φτάσουν τα 3 εκατομμύρια ευρώ– θα αρχίσουν να πέφτουν μετά τις 17 Μαρτίου, οπότε λήγει η περίοδος χάριτος για τους εμπόρους. Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να μπει ένα τέλος στις παραπλανητικές εκπτώσεις και προσφορές, ορίζοντας συγκεκριμένες περιόδους αναφοράς, με τον υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο να υποστηρίζει ότι «κεντρική ιδέα του κώδικα είναι πως, για να είναι μία προσφορά ή έκπτωση αληθινή και αξιόπιστη, θα πρέπει η τιμή πώλησης να είναι χαμηλότερη από τη φθηνότερη πραγματική τιμή των τελευταίων τριάντα ημερών».

Πώς θα λειτουργεί

Ο Κώδικας Δεοντολογίας προβλέπει ότι, σε μια ανακοίνωση μείωσης τιμής (π.χ., έκπτωση ή προσφορά), η αρχική τιμή από την οποία θεωρείται ότι γίνεται η έκπτωση είναι η χαμηλότερη τιμή στην οποία προσφερόταν το προϊόν τις τελευταίες 30 ημέρες. Ετσι, οι έμποροι δεν μπορούν πλέον να θεωρούν «αρχική τιμή», από την οποία γίνεται έκπτωση, μια πολύ παλιά «φουσκωμένη τιμή», μια «τιμή τιμοκαταλόγου» ή μια «προτεινόμενη λιανική τιμή». Αντίθετα, η «αρχική τιμή» στην οποία αναφέρονται θα πρέπει να είναι πρόσφατη, να είναι η συνήθης τιμή στην οποία πωλείται το προϊόν και να είναι η χαμηλότερη στην οποία προσφερόταν το προϊόν τις τελευταίες 30 ημέρες.

Από τον Κώδικα Δεοντολογίας εξαιρούνται τα ευαλλοίωτα προϊόντα, ιδίως όσα έχουν διάρκεια ζωής λιγότερο από 30 ημέρες. Ωστόσο, παραβιάσεις που αφορούν τις εκπτώσεις και τις προσφορές στα προϊόντα αυτά τιμωρούνται με τις γενικές διατάξεις περί αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.

Οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν τις καταγγελίες τους για παραπλανητικές εκπτώσεις και προσφορές στην ηλεκτρονική σελίδα kataggelies.mindev.gov.gr/.

Παραδείγματα

Το υπουργείο Ανάπτυξης έδωσε στη δημοσιότητα συγκεκριμένα παραδείγματα πλασματικής έκπτωσης, που είναι αντίθετα στον Κώδικα Δεοντολογίας:

α) Ένας έμπορος πωλεί μια τηλεόραση με έκπτωση από 5.000 ευρώ αρχική τιμή σε 1.000 ευρώ τελική τιμή, με «έκπτωση» 80% ή «όφελος» 4.000 ευρώ. Ωστόσο, δεν πούλησε ποτέ το συγκεκριμένο μοντέλο τηλεόρασης με 5.000 ευρώ. Απλά αναφέρει τη φουσκωμένη αυτή τιμή ως «τιμή κατασκευαστή» ή «τιμή τιμοκαταλόγου» ή δεν κάνει καμία αναφορά στην προέλευσή της. Η αλήθεια είναι ότι ο έμπορος πωλούσε την τηλεόραση 1.000 ευρώ τους τελευταίους 6 μήνες και η «έκπτωση» δεν είναι πραγματική, ούτε η τιμή των 1.000 ευρώ είναι «ευκαιρία».

β) Ενας έμπορος ηλεκτρονικών ειδών πωλεί ψυγεία. Ολο τον Ιούνιο πωλούσε ένα συγκεκριμένο μοντέλο ψυγείου 1.000 ευρώ. Με την έναρξη των θερινών εκπτώσεων, τον Ιούλιο, αυξάνει την τιμή σε 1.200 ευρώ και επικαλείται ότι κάνει έκπτωση 20% από μία πλασματική αρχική τιμή 1.500 ευρώ. Προφανώς, η έκπτωση αυτή είναι πλασματική, αφού ο έμπορος, λίγες ημέρες πριν πωλούσε φθηνότερα το ψυγείο.

Πηγή: Εφημερίδα δημοκρατία

Δείτε επίσης:

Έρχεται νέος «καύσωνας» στα ράφια

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img
spot_img
spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This