Ρόλο «μυστικών ελεγκτών» στα πρότυπα των «Ράμπο» της Εφορίας αναμένεται να αναλάβουν στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Πρόκειται για την ειδική ομάδα με την κωδική επιχειρησιακή ονομασία «mystery shopping».
Σύμφωνα με διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς, ειδικά εκπαιδευμένα στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Τραπέζης της Ελλάδος, υποδυόμενα τους πελάτες, θα ελέγχουν επιτόπου τη συμπεριφορά των εταιριών που παρέχουν επενδυτικές υπηρεσίες, των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιριών ως προς την τήρηση της νομοθεσίας. Θα ελέγχουν, μεταξύ άλλων, την ορθή ενημέρωση των συναλλασσομένων, το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών, την ύπαρξη κατάλληλα εκπαιδευμένου προσωπικού, τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας, την τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών κ.α. Στη συνέχεια θα συντάσσουν εκθέσεις για τα αποτελέσματα του ελέγχου που πραγματοποίησαν, χωρίς κανείς να μαθαίνει την ταυτότητά τους ή το πότε επισκέφθηκαν τον εκάστοτε εποπτευόμενο φορέα.
Για παράδειγμα, μέλη της νέας ομάδας θα μπορούν να εισέρχονται σε μια τράπεζα για να ζητήσουν ένα δάνειο, με τους ελεγκτές να «τσεκάρουν» αν οι υπάλληλοι είναι σωστά εκπαιδευμένοι, παρέχουν ορθές πληροφορίες στους πελάτες και ακολουθούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Αντίστοιχοι έλεγχοι σε ανύποπτο χρόνο και χωρίς καμία απολύτως πληροφόρηση θα πραγματοποιούνται σε ασφαλιστικές εταιρίες (π.χ. για τη σύναψη ενός συμβολαίου) και σε επενδυτικές εταιρίες (π.χ. για την αγορά μετοχών, ομολόγων κ.ά.)
Οι νέοι «μυστικοί» ελεγκτές θα λειτουργούν υπό άκρα μυστικότητα, χωρίς να αποκαλύπτουν την ιδιότητά τους, ενώ η εκπαίδευση της ειδικής ομάδας θα γίνεται εσωτερικά από τις υπηρεσίες τους. Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, με το «mystery shopping» δεν θα καταργηθούν οι υφιστάμενες υπηρεσίες ελέγχου, αλλά θα ενισχυθούν με αυτή την ομάδα ελεγκτών που θα υποδύονται τους πελάτες. Μάλιστα, θα υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στην ΤτΕ και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ως προς τους εποπτευόμενους φορείς που θα μπορούν να ελέγχουν.
Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή η διαδικασία εφαρμόζεται ήδη σε άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε. (π.χ. Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία) καθώς και από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA), την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) και την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA).