Η αντίδραση των Ελλήνων βιομηχάνων και των εμπορικών συλλόγων για τους δασμούς Τραμπ

Must Read

Ποικίλες αντιδράσεις έχουν προκληθεί σε διεθνές επίπεδο μετά από τις ανακοινώσεις Τραμπ για τους βαρύτατους δασμούς, με τα ελληνικά βιομηχανικά επιμελητήρια να κάνουν λόγο για μικρές επιπτώσεις στην χώρα μας.

Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις ανακοινώσεις του Προέδρου Τραμπ. Όπως υπογραμμίζει: «Ως θεσμικός φορέας, έχουμε εκφράσει, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα Αμερικανικά Επιμελητήρια, τη σταθερή μας θέση υπέρ του ελεύθερου και δίκαιου εμπορίου και υπέρ της επίλυσης των εμπορικών διαφορών μέσω διαλόγου και συνεργασίας.

Αν και το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας-ΗΠΑ είναι σχετικά μικρό και οι άμεσες επιπτώσεις ενδέχεται να είναι περιορισμένες, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και είμαστε σε ετοιμότητα να προσαρμοστούμε σε οποιαδήποτε νέα δεδομένα. Πρωταρχικός μας στόχος είναι η διασφάλιση ενός ευνοϊκού εμπορικού περιβάλλοντος που θα στηρίζει την επιχειρηματικότητα και θα ενισχύει τους διμερείς οικονομικούς δεσμούς.

Δεσμευόμαστε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, είτε μόνοι μας είτε σε συνεργασία με τα άλλα αμερικανικά επιμελητήρια εντός και εκτός Ευρώπης, επιδιώκοντας την έναρξη ενός εποικοδομητικού διαλόγου που θα προάγει τη σταθερότητα και την ανάπτυξη του εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης, με γνώμονα την αμοιβαία ωφέλεια και τη θεσμική συνέπεια».



Κορκίδης: Σε πρώτη ανάγνωση οι αλλαγές των εμπορικών συνθηκών δεν θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τις ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ

«Ο αντίκτυπος στις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, αλλά κυρίως στις ευρωπαϊκές ΜμΕ, από τις «υβριδικές επιπτώσεις», τόσο του οριζόντιου «οικουμενικού δασμού» σε όλες τις χώρες, όσο και των εξειδικευμένων δασμών σε 25 χώρες, από 10% έως και 49%, θα εξαρτηθεί από την ένταση και την διάρκεια επιβολής τους».

Αυτό σημειώνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης. Ο κ. Κορκίδης συνεχίζει στη δήλωσή του υπογραμμίζοντας τα εξής: Οι «ανταποδοτικοί δασμοί» ύψους 20% που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ στην ΕΕ δημιουργούν εμπορικά εμπόδια που διαταράσσουν, αλλού λιγότερο και αλλού περισσότερο, τις αγορές των 27 ευρωπαϊκών χωρών και αναστατώνουν τις υφιστάμενες αλυσίδες εφοδιασμού. Οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν πως για κάθε 10 ποσοστιαίες μονάδες δασμών, η παγκόσμια παραγωγή θα μειωθεί 0,3%, ο παγκόσμιος πληθωρισμός θα αυξηθεί 0,4% και γενικότερα το βαρύ τίμημα στην παγκόσμια οικονομία θα ξεπεράσει τα 1,4 τρις δολάρια.

Η αναβίωση του προστατευτισμού, ο κατακερματισμός της παγκόσμιας αγοράς, η αναταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα, η «φορολογία» των δασμών και οι πληθωριστικές πιέσεις δημιουργούν παγκόσμια αβεβαιότητα και ένα απρόβλεπτο επιχειρηματικό περιβάλλον, ασκώντας μεγάλη πίεση στην ανταγωνιστικότητα και την ανθεκτικότητα των ΜμΕ σε ολόκληρη την ΕΕ. Οι ΜμΕ είναι το κλειδί για τη στρατηγική ανθεκτικότητα της Ευρώπης και οι δασμοί εμποδίζουν την ικανότητα τους να αναπτύσσονται και να καινοτομούν. Η πολυπλοκότητα των διεθνών εμπορικών σχέσεων και η κλιμάκωση των εντάσεων, μεταξύ των μεγάλων οικονομικών δυνάμεων με την επιβολή δασμών και εμπορικών περιορισμών, θα αυξήσει το κόστος για τις παραγωγικές μονάδες θα περιορίσει την πρόσβαση σε βασικές πρώτες ύλες και θα περιπλέξει τις ευκαιρίες εξαγωγών.

Οι ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ ανέρχονται σε 2,4 δις ευρώ εκ των οποίων τα 450 εκ. αφορούν στις εξαγωγές ποιοτικών ελληνικών τροφίμων, με εμβληματικό brand name και σταθερούς υπερατλαντικούς καταναλωτές, τους ομογενείς μας, τους οποίους οι δασμοί δεν θα σταματήσουν να αγοράζουν ελληνικά κρασιά, τυριά, ροδάκινα, ελιές και λάδι. Στις έμμεσες επιπτώσεις εντάσσονται οι εξαγωγές ελληνικών εξορυκτικών μετάλλων, χωρίς όμως σημαντικές συνέπειες. Σε πρώτη ανάγνωση οι αλλαγές των εμπορικών συνθηκών δεν θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τις ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ, αλλά οι ανησυχίες στρέφονται περισσότερο στην επίδραση των δασμών στο οικονομικό περιβάλλον της Ευρώπης, που εκτιμάται πως μπορεί να μειώσουν την ανάπτυξη της περίπου 0,2%. Το ΑΕΠ των 27 χωρών της ΕΕ για το 2024, σύμφωνα με το ΔΝΤ, ανήλθε στα 18,8 τρις δολάρια, άρα οι ετήσιες επιπτώσεις των δασμών αρχικά υπολογίζονται στα 380 δις δολάρια.

Όσο και να θέλει η Ελλάδα να διαφυλάξει την ευρωπαϊκή ενότητα και να εναντιωθεί σε διχαστικές μεμονωμένες ενέργειες, η εξελισσόμενη φύση των διαφορετικών επιπτώσεων των δασμών, απαιτεί από την Ευρώπη μια διαπραγμάτευση με πολιτικές δίκαιου εμπορίου, με πρακτικές λύσεις, με νέους κανονισμούς και έξυπνους χειρισμούς που θα «ανοίξουν το παράθυρο» των ελαφρύνσεων στα εισαγόμενα και εξαγόμενα προϊόντα από και προς τις ΗΠΑ. Με εξαίρεση το 25% στα 8 εκ. αυτοκίνητα που εξάγει ετησίως η ΕΕ στις ΗΠΑ και δεν φαίνεται να διαπραγματεύεται αλλαγές ο πρόεδρος Τραμπ, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο για όλα τα υπόλοιπα προϊόντα να συμφωνηθεί ένας «αμοιβαίος δασμός» στο 10%, όπως με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τουρκία. ‘Άλλωστε από το πλεονασματικό εμπορικό ισοζύγιο της ΕΕ έναντι των ΗΠΑ, που ήταν 208 δις δολάρια το 2024, επωφελούνται μόνο τρεις ευρωπαϊκές χώρες, η Ιρλανδία με 87 δις δολάρια, Γερμανία με 85 δις δολάρια και Ιταλία με 44 δις δολάρια.

Η αλλαγή της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ ανατρέπει πολλά, τα νούμερα είναι μεγάλα και οι ανακατατάξεις παγκόσμιες. Οι δασμοί είναι φόροι και μάλιστα προ κερδών, που επιβαρύνουν τους τελικούς καταναλωτές. Οι επιβαρύνσεις επί του παρόντος, υπολογίζονται κατά προσέγγιση και είναι δύσκολα μετρήσιμες, καθώς οι επιπτώσεις είναι «υβριδικές».

Το ελληνικό γνωμικό που ταιριάζει στην ηγεσία της Ευρώπης για τη περίπτωση των αποφάσεων διαχείρισης των αμερικανικών δασμών είναι «τι μέλλει γενέσθαι;» Αφωνία ή πολυφωνία; Διαπραγμάτευση με ή χωρίς αντίμετρα;



Μπρατάκος για επιβολή δασμών: Δεν χρειάζονται σπασμωδικές κινήσεις

«Δεν χρειάζονται σπασμωδικές κινήσεις από την πλευρά της Ευρώπης. Ο εμπορικός πόλεμος δεν ευνοεί κανέναν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ οφείλουν τώρα να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συζητήσουν σε κλίμα αμοιβαίας καλής πίστης, ώστε να βρεθούν ισορροπίες προς όφελος και των δύο πλευρών». Αυτό υπογράμμισε, σε δήλωσή του, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), Γιάννης Μπρατάκος.

«Για τη χώρα μας, ειδικότερα, η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει με ακόμη μεγαλύτερη ένταση την ανάγκη να επανεξετάσουμε το παραγωγικό μας μοντέλο, με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα οφείλει να επενδύσει πιο συστηματικά στους τομείς όπου διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα: Τον τουρισμό, την πρωτογενή παραγωγή, τη βιομηχανία, την υψηλής ποιότητας βιοτεχνία και χειροτεχνία, καθώς και την ενέργεια» πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή, όπου η διεθνής οικονομία αποκτά ολοένα και περισσότερο χαρακτηριστικά συναλλακτικής λογικής. Η αναζήτηση και ανάπτυξη σχέσεων με νέες, αναδυόμενες αγορές, όπως η Κίνα και η Ινδία, καθίσταται πλέον αναγκαία. Ήδη, το γεγονός ότι το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, και ένα από τα σημαντικότερα στην Ευρώπη, λειτουργεί υπό κινεζική διαχείριση, αποτελεί ένα ενδεικτικό παράδειγμα της στρατηγικής αξίας τέτοιων συνεργασιών.

Το ΕΒΕΑ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα να στηρίξει τις ελληνικές επιχειρήσεις στη νέα διεθνή πραγματικότητα, με δράσεις που ενισχύουν την προσαρμοστικότητα και την ανταγωνιστικότητά τους».



Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς: Έντονη ανησυχία για τις συνέπειες των δασμών ΗΠΑ στο ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον

Την έντονη ανησυχία του για τις συνέπειες που επιφέρει στο διεθνές εμπόριο και ειδικότερα στο ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον η απόφαση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, εξέφρασε ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, αυτή η πολιτική, που στοχεύει στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ, έχει άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία και τις ελληνικές επιχειρήσεις. Οι νέοι δασμοί, που επιβάλλονται σε βασικούς κλάδους, όπως η βιομηχανία, η αγροδιατροφή και τα καταναλωτικά αγαθά, αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά τις ελληνικές εξαγωγές προς την αμερικανική αγορά. Ειδικότερα, το ελληνικό εμπόριο κινδυνεύει να αντιμετωπίσει μείωση της εξαγωγικής δραστηριότητάς του. Τα ελληνικά προϊόντα καθίστανται ακριβότερα και λιγότερο ανταγωνιστικά στις ΗΠΑ, επηρεάζοντας κυρίως τους κλάδους του κρασιού, του ελαιόλαδου, των γαλακτοκομικών και άλλων αγροτικών προϊόντων, κάτι που επηρεάζει και το ελληνικό εμπορικό ισοζύγιο.

Όμως, όπως προστίθεται στην ανακοίνωση, αυτό φαίνεται πως είναι το πρώτο βήμα. Η ανησυχία εντείνεται περαιτέρω, καθώς πιθανότατα θα υπάρξουν αντίμετρα από τις χώρες που πλήττονται, προκαλώντας έτσι μία κλιμάκωση στον εμπορικό πόλεμο που ήδη έχει ξεκινήσει. Έτσι, διακυβεύεται η ανάπτυξη, ενώ δημιουργούνται πληθωριστικές πιέσεις και στις ευρωπαϊκές οικονομίες. Ιδιαίτερα όμως η χώρα μας, που έχει αντιμετωπίσει απανωτές μακροχρόνιες κρίσεις, θα κληθεί να αντιμετωπίσει πιθανές μειώσεις σε επενδύσεις, καταναλωτική δαπάνη των τουριστών, διαθέσιμο εισόδημα και απασχόληση.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς επισημαίνει την ανάγκη να αναπτυχθούν από το υπουργείο Ανάπτυξης, σε συνεργασία με τους θεσμοθετημένους φορείς της αγοράς, νέες εμπορικές στρατηγικές για τη διαφοροποίηση των ελληνικών εξαγωγών. Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών οφείλει να επιταχύνει τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, ώστε να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και να απορροφηθούν πληθωριστικές πιέσεις στην ελληνική αγορά.

Τέλος, ο Σύλλογος τονίζει την ανάγκη στήριξης και της πραγματικής οικονομίας σε αυτήν την καινούργια πραγματικότητα που διαμορφώνεται.

Λιαργκόβας για δασμούς: Σοκ για την παγκόσμια οικονομική τάξη – Η Ελλάδα, δεν θα έχει άμεσες επιπτώσεις, ιδιαίτερα αισθητές

«Αυτό που έγινε είναι πραγματικά ένα σοκ για την παγκόσμια οικονομική τάξη, όπως την ξέραμε μέχρι τώρα. Αλλάζει όλο το σκηνικό το οποίο δημιουργήθηκε από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και έφτασε μέχρι τις μέρες μας και βασίστηκε στο ελεύθερο εμπόριο και μάλιστα πρωτοστατούσης της Αμερικής. Τότε ήταν υπέρ του ελεύθερου εμπορίου. Αυτό αλλάζει. Είναι μια μέρα ιστορική πραγματικά και θα δούμε πως θα διαμορφωθεί η νέα τάξη πραγμάτων».

Τα παραπάνω ανέφερε ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και Πρόεδρος του ΚΕΠΕ Παναγιώτης Λιαργκόβας, σχετικά με τις ανακοινώσεις Τραμπ που αλλάζουν το παγκόσμιο εμπόριο, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

Όπως σημείωσε, αυτό που θα συμβεί στη συνέχεια, είναι ότι θα μειωθεί το εμπόριο. Δηλαδή, οι εμπορικές σχέσεις με την Αμερική που είναι μεγάλος εμπορικός εταίρος, θα λιγοστέψουν γιατί θα ακριβύνουν τα προϊόντα, επομένως οι Αμερικανοί δεν θα επιλέγουν τα προϊόντα τα οποία δεν θα είναι ανταγωνιστικά στην τιμή τους, αυτά που δεν είναι αμερικανικά. Γι’ αυτό το κάνει ο αμερικανός Πρόεδρος, για να επιλεγούν τα αμερικανικά προϊόντα και να τονωθεί η αμερικανική βιομηχανία. Επομένως, οι χώρες που είχαν μεγάλες πολλές εξαγωγές στην Αμερική θα υποστούν ένα πλήγμα αρχικά. Κάποιες χώρες θα έχουν και μείωση του ΑΕΠ, μπορεί να φτάσουν και στην ύφεση, ανέφερε ο κ. Λιαργκόβας.

«Η Ελλάδα, άμεσες επιπτώσεις δεν θα έχει ιδιαίτερα αισθητές, με την έννοια ότι μόνο ένα 5% των εξαγωγών της πηγαίνει προς τις ΗΠΑ. Κάποιοι κλάδοι βέβαια που είχαν βρει αγορές στην Αμερική θα χτυπηθούν. Ας πούμε, τα κρασιά που κάναμε εξαγωγές στην Αμερική, εκεί θα είναι ένα πρόβλημα. Αλλά οι επιπτώσεις συνολικά στην οικονομία μας, στο ΑΕΠ μας, έχουν γίνει διάφορες εκτιμήσεις δεν αναμένεται να είναι πάνω από 0 κόμμα κάτι. Κάτω από το 0,5. Η ελληνική οικονομία δεν έχει λόγο να φοβάται άμεσα, βραχυχρόνια» προσέθεσε.

Ωστόσο είναι υπαρκτός ο κίνδυνος των κραδασμών από τις επιπτώσεις στη διεθνή και στην ευρωπαϊκή οικονομία, σύμφωνα με τον κ. Λιαργκόβα.

Στην Ευρώπη, για παράδειγμα, χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία θα θιγούν πάρα πολύ γιατί κάνουν πολλές εξαγωγές στην Αμερική. Ιδίως στη Γερμανία θα είναι πραγματικά αισθητή η επίπτωση, λόγω της αυτοκινητοβιομηχανίας της που θα καταγράψει μείωση των εξαγωγών.

‘Αλλωστε, η αυτοκινητοβιομηχανία και τα ορυκτά είναι οι δύο κλάδοι που βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος Τραμπ, σημείωσε ο καθηγητής, εκτιμώντας ότι βρισκόμαστε μόνο στην αρχή και θα ακολουθήσουν πολλά επεισόδια. Οι δασμοί είναι όπλο, ένα εργαλείο στα χέρια του Προέδρου Τραμπ, εξήγησε ο κ. Λιαργκόβας για να αποκομίσει μεγαλύτερα οφέλη σε μια νέα εμπορική συμφωνία που θα κάνει με κάθε μία χώρα ξεχωριστά. «Εκεί αποσκοπεί. Δηλαδή δεν είναι ότι είναι υπέρ του της μείωσης του εμπορίου. Υπέρ του εμπορίου είναι, αλλά θέλει να το κάνει με τους όρους του» επισήμανε.

Παράλληλα, αυτή η νέα κατάσταση θα σημάνει εκτίναξη του αμερικανικού πληθωρισμού, σύμφωνα με τον κ. Λιαργκόβα. «Βέβαια, εκεί ο Τραμπ έχει ένα σχέδιο ότι τα έσοδα που θα πάρει απ’ τους δασμούς αυτούς, γιατί είναι κρατικά έσοδα, θα τα χρησιμοποιήσει για να μειώσει τη φορολογία εσωτερικά στην Αμερική. Αν δηλαδή θεωρεί ότι θα υπάρξει κάποιος πόνος στην αρχή, αλλά αυτός θα είναι σύντομος, θα είναι βραχυχρόνιος και όπως το λέει και ο ίδιος, «σύντομα θα αρχίσουμε να βλέπουμε τα οφέλη από τις φορολογικές μειώσεις και από την αύξηση της παραγωγής» που ελπίζει ότι θα γίνει λόγω του ότι θα μετακινηθούν πολλές επιχειρήσεις και θα παράγουν μέσα στην Αμερική και όχι με εισαγωγές από άλλες χώρες» συμπλήρωσε.

Ως προς τις αντιδράσεις των χωρών, αυτές θα είναι ποικίλες, εκτιμά ο κ. Λιαργκόβας. «Πιστεύω ότι κάποιοι θα βάλουν αντίδασμους. Μία αντίδραση λοιπόν είναι αυτή, που θα είναι επιζήμια γενικότερα, θα είναι εμπορικός πόλεμος πια. Μια άλλη επιλογή είναι να στραφείς αλλού. Δηλαδή εσύ μας βάζεις εμπόδια, εμείς θα πάμε να βρούμε και να κάνουμε συμφωνίες με άλλους, με τους ανταγωνιστές μάλιστα, με την Κίνα εν προκειμένω. Ήδη ακούσαμε την Κίνα με την Ινδία και την Ιαπωνία να κάνουν μια συμφωνία που στο παρελθόν ήταν αδιανόητο να σκεφτεί κανείς ότι η Κίνα με την Ιαπωνία να συνεργάζονται. Αρχίζουν και σπάνε δηλαδή τέτοιου είδους πάγοι που υπήρχαν στο παρελθόν και γι’ αυτό θα δούμε μία νέα τάξη πραγμάτων» είπε χαρακτηριστικά.

Ως προς το ενδεχόμενο η πολιτική Τραμπ να του γυρίσει μπούμερανγκ δεδομένου ότι θα μειωθούν τα εισοδήματα των Αμερικανών πολιτών, ο κ. Λιαργκόβας ανέφερε: «Και ιστορικά να το δούμε, είχε ξαναγίνει κάτι τέτοιο το 1930 και τότε υπήρχε ήδη η ύφεση, είχε ξεκινήσει στην Αμερική και με τα μέτρα αυτά που έκαναν τότε, την επέτειναν την ύφεση. Δηλαδή έριξαν λάδι στη φωτιά. Δεν μειώθηκε. Επομένως, αν θεωρήσουμε ότι σήμερα και ο κόσμος είναι πολύ πιο παγκοσμιοποιημένος, οι εφοδιαστικές αλυσίδες είναι σύνθετες, χρειάζεται να πάρει, για το τελικό προϊόν μια χώρα, τα εξαρτήματα από πολλές άλλες χώρες. ‘Αρα αν τα βάλουμε αυτά κάτω, μάλλον θα δυσκολευτεί η Αμερική γιατί όντως θα αυξηθούν οι τιμές και υπάρχει ο κίνδυνος να υπάρχει ύφεση στην Αμερική. Δηλαδή μπορεί να μην του βγει του Τραμπ. Δεν είναι απίθανο αυτό το σενάριο δηλαδή, τελικά να την πληρώσει, να πάει για καλύτερο και να του βγει χειρότερα».

Καλαμπόκης: Οι τρίτες χώρες θα σώσουν το «παιχνίδι» των ελληνικών εξαγωγών

«Ήταν μια βραδιά αναμονής, η οποία έφερε ανάμικτα συναισθήματα. Πλέον γνωρίζουμε ποιο είναι το τοπίο» δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Αλκιβιάδης Καλαμπόκης σχολιάζοντας ότι η επιβολή 25% δασμών στην αυτοκινητοβιομηχανία και 20% οριζόντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν επιτρέπει την απαλοιφή δασμών σε κάποια προϊόντα, όπως ήλπιζαν οι Έλληνες εξαγωγείς. Ωστόσο, όπως είπε, «οι τρίτες χώρες, είναι αυτές που θα σώσουν το παιχνίδι των ελληνικών εξαγωγών και του ελλείμματος που έχουμε διαχρονικά».

Πιο αναλυτικά, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα και το πώς αναμένει να αντιδράσει η Ευρώπη τόνισε: «Βλέπουμε κάποιες χώρες να υποστηρίζουν επιθετικές πολιτικές απέναντι στον Τραμπ, ενώ άλλες προτείνουν συγκράτηση ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω επιπλοκές. Το τοπίο είναι αβέβαιο και αναμένουμε τις επόμενες κινήσεις, είτε αυτές αφορούν αντίμετρα είτε διαπραγματεύσεις για άρση κάποιων δασμών».

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι όσον αφορά στη χώρα μας οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος εισαγωγέας ελληνικών προϊόντων, με τις εξαγωγές να αγγίζουν τα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ και το εμπορικό πλεόνασμα να ανέρχεται σε 240 εκατομμύρια ευρώ.

«Το 30% των ελληνικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ αφορά αγροδιατροφικά προϊόντα, το 23% πετρελαιοειδή και το 41% βιομηχανικά προϊόντα. Ιδιαίτερα, το ελληνικό κρασί, οι ελιές και τα ροδάκινα έχουν καταφέρει να εδραιωθούν στην αμερικανική αγορά», είπε τονίζοντας παράλληλα ότι «πολλά προϊόντα μας είναι θυμικά και εγείρουν, αν θέλετε, το όνειρο του Αμερικανού καταναλωτή».

Ο κ. Καλαμπόκης αναφέρθηκε επίσης στο ρόλο της ελληνικής κοινότητας τονίζοντας ότι είναι ο κύριος αγοραστής κυρίως καταναλωτικών προϊόντων. «Η Ομογένεια, με τη λογική του συναισθήματος, δε θα σταματήσει να αγοράζει ελληνικά προϊόντα» είπε προσθέτοντας ότι, δυστυχώς, οι Έλληνες εξαγωγείς δεν έχουν καταφέρει ακόμη να διεισδύσουν σε μεγάλες αλυσίδες λιανικής, γεγονός που περιορίζει την ανάπτυξη των εξαγωγών.

Όσον αφορά το κόστος των δασμών, ο πρόεδρος του ΠΣΕ σχολίασε πως «οι νέοι δασμοί θα επιφέρουν αυξήσεις τιμών». Οι Έλληνες εξαγωγείς, τους οποίους χαρακτήρισε πολυμήχανους και δραστήριους, εκτίμησε ότι πιθανόν θα μειώσουν το περιθώριο κέρδους τους για να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων. Παράλληλα, τόνισε ότι «η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου δεν είναι τόσο αρνητική όσο στο παρελθόν, γεγονός που μπορεί να μετριάσει τις απώλειες».

Αναφερόμενος επίσης στην ευρύτερη εικόνα του ελληνικού εξαγωγικού τομέα, σχολίασε: «Παρά τις προκλήσεις, οι ελληνικές εξαγωγές έχουν παρουσιάσει αύξηση σχεδόν 10%, ακόμη και χωρίς τα πετρελαιοειδή. Αυτό αποδεικνύει τη δυναμική του τομέα, που συνεχίζει να αναπτύσσεται, ακόμα και όταν οι τιμές, όπως του ελαιολάδου, πέφτουν».

Ο κ. Καλαμπόκης αναφέρθηκε στο ελληνικό γιαούρτι που κατακτά την αμερικανική αγορά καθώς και στο κρασί κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στα κρασιά Σαντορίνης που όπως είπε, παρότι είναι τα ακριβότερα «είναι ένα μέσο κοινωνικοποίησης και ένα μέσο διαφήμισης των ελληνικών προϊόντων».

Ακόμη, είπε ότι οι Έλληνες εξαγωγείς απέδειξαν ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις, αλλά απαιτούνται περαιτέρω ενέργειες για να διασφαλιστεί η ανάπτυξη του ελληνικού brand διεθνώς, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για κρατική υποστήριξη ως προς την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων.

«Να είναι πιο ουσιαστική η ενίσχυση των Ελλήνων εξαγωγέων που απέδειξαν όλα αυτά τα χρόνια ότι μπόρεσαν να τα καταφέρουν και έστριψαν τη ματιά τους από το εσωτερικό εμπόριο και το μετέτρεψαν σε εξαγωγές» κατέληξε ο πρόεδρος.

Θεσσαλονίκη: Ισχυρό πλήγμα για τις ελληνικές εξαγωγές κομπόστας και κατεψυγμένων φρούτων

Τη διαβεβαίωσή ότι θα εντείνουν τις προσπάθειες προκειμένου να διατηρήσουν το μεγαλύτερο δυνατό μερίδιο της αγοράς των ΗΠΑ, δίνουν στους συνεργάτες τους οι Έλληνες βιομήχανοι της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ), υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η επιβολή δασμών που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στην ελληνική κομπόστα και τα κατεψυγμένα φρούτα συνολικά, αποτελεί ισχυρό πλήγμα για τις εξαγωγές της χώρας μας.

«Δεν υπάρχει η δυνατότητα αντικατάστασης της αμερικανικής αγοράς», επισημαίνει σε σημερινή της ανακοίνωση η ΕΚΕ και υπογραμμίζει ότι «οι Η.Π.Α. είναι από τους σημαντικότερους πελάτες για τις εξαγωγές μας, αφού στην αγορά αυτή κατευθύνεται το 20% των προϊόντων μας, αξίας 100 εκατ. Ευρώ». Εκφράζοντας την έντονη ανησυχία της για τις τρέχουσες εξελίξεις η ΕΚΕ σημειώνει ότι οι συνολικές εξαγωγές του κλάδου ανέρχονται σε 500 εκατ. ευρώ και «εξάγουμε σε όλες τις πιθανές χώρες του κόσμου».

Η Ελλάδα, όπως διευκρινίζει στην ανακοίνωσή της η Ένωση, βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών που εξάγουν τα μεταποιημένα ροδάκινά τους στις ΗΠΑ και προσθέτει ότι «η ισχυρή αυτή θέση δε μας χαρίστηκε αλλά είναι προϊόν στρατηγικής, καινοτομίας, επενδύσεων και πολύ κόπου».

Υπενθυμίζεται ότι η αξία των ελληνικών εξαγωγών είχε διαμορφωθεί στα 80 εκατ. ευρώ το 2023, έναντι 62 εκατ. ευρώ το 2022 και η τάση καταγραφόταν δυναμικά αυξητική, που όμως ανακόπτεται λόγω της επιβολής των δασμών που ανακοινώθηκαν.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας καλεί την ελληνική κυβέρνηση και την ΕΕ να εντείνουν τις ενέργειές τους και να προχωρήσει άμεσα η κύρωση και έναρξη ισχύος των υπό έγκριση συμφωνιών με το Μεξικό και τις χώρες MERCOSUR (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη και Παραγουάη), που προβλέπει τη σταδιακή υποχώρηση των δασμών κατά 5% ετησίως μέχρι και τον μηδενισμό τους. «Η εξέλιξη αυτή, θα δώσει ζωτικό χώρο στις ελληνικές εξαγωγές μεταποιημένων φρούτων», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΕΚΕ.

Όπως έχει επισημάνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΕΚΕ, Κώστας Αποστόλου, οι αγορές των χωρών της Mercosur ήταν εξαιρετικά σημαντικές για την ελληνική κομπόστα ροδάκινου (π.χ. εξαγωγές του 1998, 22.000 τόνοι), μέχρι που επιβλήθηκαν εισαγωγικοί δασμοί 55%, οι οποίοι βέβαια στη συνέχεια περιορίστηκαν στο 34%.

«Οι δασμοί αυτοί μηδένισαν ουσιαστικά τις εξαγωγές μας εκεί», είχε δηλώσει, εξηγώντας ότι «η ισχύς της συμφωνίας με τις χώρες της Mercosur θα δώσει νέα ώθηση στις ελληνικές εξαγωγές, την οποία έχουν και απόλυτη ανάγκη, ιδίως τα τελευταία χρόνια που η κατανάλωση μειώνεται στις χώρες της ΕΕ. π.χ στην αγορά της Γερμανίας, ενώ εξάγονταν 50.000-60.000 τόνοι, την τελευταία διετία/τριετία, δεν ξεπερνούν τις 30.000 τόνους».

Η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ)

Η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος ιδρύθηκε το 1995 ως επαγγελματική οργάνωση. Στόχος της η εκπροσώπηση των βιομηχανιών που παράγουν κομπόστες φρούτων (κυρίως ροδάκινο, αλλά και αχλάδι, βερίκοκο, φρουτοσαλάτα).

Σήμερα, η Ε.Κ.Ε. εκπροσωπεί 16 βιομηχανίες μεταποίησης που παράγουν εκτός από τις κομπόστες που προαναφέραμε απλό ή συμπυκνωμένο χυμό ροδάκινου και βερίκοκου, αλλά και κατεψυγμένα προϊόντα φρούτων. Οι εγκαταστάσεις των βιομηχανιών αυτών βρίσκονται κυρίως στους Νομούς Πέλλας, Ημαθίας και Λάρισας αλλά και Θεσσαλονίκης και Αργολίδας. Προμηθεύονται φρούτα από τους Νομούς Πέλλας, Ημαθίας, Φλώρινας, Πιερίας, Λάρισας, Αργολίδας και Κορινθίας. Περισσότερες από 12.000 αγροτικές οικογένειες παράγουν αυτά τα προϊόντα, ενώ στις βιομηχανίες απασχολούνται πάνω από 10.000 εργαζόμενοι σε μόνιμη ή εποχιακή βάση.

Δείτε επίσης:

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img
spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This