«Λερναία Yδρα» ο παράνομος τζόγος στη χώρα μας!

Το 2024 ξεπέρασε το 1,57 δισ. ευρώ ο τζίρος των μη αδειοδοτημένων δικτύων τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα. Επιτακτική η υλοποίηση εθνικής στρατηγικής για την καταπολέμησή του

Must Read

Την ανάγκη σχεδιασμού και υλοποίησης μιας εθνικής στρατηγικής για την καταπολέμηση του παράνομου τζόγου υπογραμμίζει η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, με αφορμή τη δημοσίευση και την υποβολή στη Βουλή της Εκθεσης Πεπραγμένων για το 2024.

Ο παράνομος διαδικτυακός τζόγος αποτελεί μεγάλο κίνδυνο, επηρεάζοντας κυρίως τη νεολαία, σημειώνει η ΕΕΕΠ, που παρακολουθεί διαρκώς το διαδίκτυο για τον εντοπισμό μη αδειοδοτημένων ιστοσελίδων, τις οποίες καταχωρίζει σε «μαύρη λίστα» («black list»), αποκλείοντας την πρόσβαση σε αυτές από την ελληνική επικράτεια. Ωστόσο, λόγω της ταχύτητας με την οποία αυτές οι ιστοσελίδες μεταλλάσσονται, συνεχίζουν να λειτουργούν και να αυξάνονται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τζίρος των παράνομων δικτύων τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα το 2024 ξεπέρασε το 1,57 δισ. ευρώ. Το μέσο ποσό που ξόδεψαν οι παίκτες για τη συμμετοχή τους σε μη αδειοδοτημένο περιβάλλον (χωρίς να υπολογίζουν σε αυτό τα κέρδη που ξαναπαίζονται) ανέρχεται στο ποσό των 2.089 ευρώ. Εξ αυτών κερδήθηκαν και εισπράχθηκαν κατά δήλωση 360.300.000 ευρώ.

Με βάση μελέτες που διεξάγονται από το 2021, το 60% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας παίζει τυχερά παιχνίδια, με το 10% να συμμετέχει σε παράνομα δίκτυα και περίπου το 3% να αναπτύσσει επικίνδυνο εθισμό. Η ΕΕΕΠ ανέθεσε στην εταιρία Kapa Research, μέλος του ΣΕΔΕΑ, τη διενέργεια της πανελλαδικής ποσοτικής έρευνας για τη διερεύνηση του φαινομένου των παράνομων τυχερών παιγνίων για το έτος 2024, η οποία διενεργήθηκε το διάστημα από 7 Ιανουαρίου 2025 έως 31 Ιανουαρίου 2025, σύμφωνα με τους κώδικες δεοντολογίας της ESOMAR.

Η έρευνα διεξήχθη σε συνολικό μέγεθος δείγματος 8.049 ατόμων στο σύνολο της επικράτειας με τη μέθοδο της προσωπικής συνέντευξης βάσει δομημένου ερωτηματολογίου. Η ερευνητική μονάδα ήταν το άτομο, ηλικίας 18 ετών και άνω, που δήλωσε ότι έχει συμμετάσχει προσωπικά, ως παίκτης, έστω και µία φορά τους τελευταίους 12 μήνες σε παράνομο τυχερό παιχνίδι. Το ερευνητικό μέγεθος του δείγματος (τα άτομα που δήλωσαν πως έπαιξαν παράνομα παίγνια το 2024) ανήλθε σε 761 άτομα στο σύνολο της επικράτειας.

Τα κυριότερα ευρήματα της έρευνας:

  • 799.000 άτομα έπαιξαν σε μη αδειοδοτημένο περιβάλλον το 2024.
  • 390.000 άτομα έπαιξαν διαδικτυακά αυτόνομα (μόνοι τους π.χ. από το σπίτι, με κινητό – PC).
  • 215.000 άτομα έπαιξαν με φυσική παρουσία σε οργανωμένο χώρο (π.χ. λέσχη, παράνομο κλαμπ, ίντερνετ καφέ).
  • 194.000 άτομα έπαιξαν και διαδικτυακά αυτόνομα και με φυσική παρουσία σε οργανωμένο χώρο.
  • 401.000 άτομα έπαιξαν στοίχημα.
  • 392.000 άτομα έπαιξαν ρουλέτα.
  • 309.000 άτομα έπαιξαν φρουτάκια.
  • 18.000 άτομα έπαιξαν κάτι άλλο (άλλα τυχερά παίγνια).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 71,7% των παικτών που παίζουν σε μη αδειοδοτημένα τυχερά παιχνίδια παίζουν και σε αδειοδοτημένα τυχερά παιχνίδια, ενώ το 28,3% παίζουν μόνο σε μη αδειοδοτημένα τυχερά παιχνίδια. Από τα περίπου 799.000 άτομα που συμμετείχαν το 2024 σε παιχνίδια σε μη αδειοδοτημένo περιβάλλον (επίγεια ή διαδικτυακά), περίπου το 65% ήταν άντρες και το υπόλοιπο γυναίκες.

Επιπλέον, το 52,2% είναι νεότερων ηλικιών (έως 44 ετών) και το 47,8% άνω των 45 ετών, ποσοστό μειωμένο κατά 6% περίπου σε σχέση με το 2023. Εκ της πρώτης κατηγορίας, τα άτομα ηλικίας 18-34 ετών είναι η ομάδα με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στα παράνομα τυχερά παιχνίδια (στοίχημα, ρουλέτα, φρουτάκια κ.λπ.).

Η αυξανόμενη συμμετοχή σε παράνομα παίγνια από πλευράς νέων τεκμαίρεται και εάν εξεταστεί η επαγγελματική δραστηριότητα των παικτών, καθώς μαθητές και φοιτητές πλέον συγκροτούν περίπου το 10%, ποσοστό μεγαλύτερο από το αντίστοιχο προηγούμενων εκθέσεων.

Σε ό,τι αφορά το ηλικιακό σκέλος, χαρακτηριστικό είναι ότι όσο αυξάνεται η ηλικία τόσο αυξάνονται και τα ποσά που παίζουν οι παίκτες, πράγμα που είναι εύλογο, καθώς τα εισοδήματα είναι μεγαλύτερα σε σχέση με τις νεότερες ηλικίες. Κατά μέσο όρο οι συμμετέχοντες στα παράνομα δίκτυα ξόδεψαν (χωρίς να υπολογίζουν σε αυτό τα κέρδη που ξαναπαίζονται) το ποσό των 2.089 ευρώ. Εξ αυτών κερδήθηκαν και εισπράχθηκαν 360.300.000 ευρώ.

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τη διαδικτυακή συχνότητα ενασχόλησης των νέων

Παρατηρείται, επίσης, ότι οι νεότερες ηλικίες παίζουν διαδικτυακά αυτόνομα σε μη αδειοδοτημένα τυχερά παιχνίδια, ενώ οι μεγαλύτερες ηλικίες επιλέγουν τη φυσική παρουσία σε οργανωμένο χώρο.

Το 78,5% όσων παίζουν διαδικτυακά αυτόνομα παίζει μία ή δύο φορές την εβδομάδα (41,4%), έως μία ή δύο φορές τον μήνα (37,1%), ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά όσων παίζουν σε οργανωμένους χώρους είναι 26,9% και 40,8%. Σημαντικά είναι τα ποσοστά που συμμετέχουν πιο σπάνια (15,5% στο διαδίκτυο και 27,7% σε οργανωμένο χώρο), ενώ πολύ μικρότερα μεγέθη εμφανίζει η συχνότητα συμμετοχής σχεδόν κάθε μέρα (5,8% στο διαδίκτυο και 3,3% σε οργανωμένο χώρο).

Από την κατανομή της συχνότητας συμμετοχής στα διαδικτυακά αυτόνομα ανά ηλικιακή κατηγορία προκύπτει ότι οι παίκτες ηλικίας 18-24 παρουσιάζουν μεγαλύτερη συχνότητα ενασχόλησης, γεγονός που επιδέχεται πολλαπλών ερμηνειών (ανησυχία για το μέλλον, προσπάθεια να πραγματοποιηθούν γρήγορα και εύκολα κέρδη, ελλιπής ενημέρωση σχετικά με τους κινδύνους που συνεπάγεται η ενασχόληση με τα παίγνια, πιθανή αμφισβήτηση των θεσμών και των υποχρεώσεων που αυτοί θέτουν στους πολίτες, ευπάθεια σε παραπλανητική διαφημιστική προώθηση κ.λπ.).

Ιδιαίτερα κρίσιμος είναι ο παράγοντας ότι η συμμετοχή στο αδειοδοτημένο δίκτυο διεξαγωγής παιγνίων μέσω του διαδικτύου επιτρέπεται από τον νόμο μόνο για τα άτομα που έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους, με αποτέλεσμα τα άτομα ηλικίας 18-21 που επιθυμούν να παίξουν μέσω του διαδικτύου να αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους συμμετοχής, γεγονός που τους οδηγεί στα παράνομα δίκτυα ή στο φαινόμενο συμμετοχής τους μέσω παρένθετων προσώπων που πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις.

*πηγή: «κυριακάτικη δημοκρατία»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img
spot_img
spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This