Ο εφιάλτης της νέας κρίσεως που πυροδοτεί η επιβολή δασμών 20% στα ευρωπαϊκά προϊόντα και το ντόμινο επιπτώσεων που μπορεί να προκαλέσει μεταξύ άλλων στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, οδηγεί την Κυβέρνηση να αναθεωρήσει τα αρχικά της σχέδια για το πακέτο των φοροελαφρύνσεων που πρόκειται να ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
- Εφημερίδα «Εστία»
Ήδη στην έκθεση του διοικητού της Τραπέζης της Ελλάδος που δημοσιοποιείται σήμερα, οι προβλέψεις για ανάπτυξη και πληθωρισμό, αναθεωρούνται επί τα χείρω στο 2,3% από 2,5% και στο 2,9% από 2,5% αντιστοίχως.
ekthdkth2024Αν και είναι ακόμα πρόωρο σε αυτές τις συνθήκες πρωτοφανούς αβεβαιότητος να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα για το εύρος και την έκταση των επιπτώσεων στην οικονομία, αυτό που προέχει όπως τόνισε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στο χθεσινό Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής είναι η διατήρησις της δημοσιονομικής σταθερότητος. Σε αυτό το πλαίσιο, οι όποιες αποφάσεις ληφθούν θα είναι συνάρτηση των νέων συνθηκών που κυοφορούνται στην οικονομία λόγω δασμών και δημοσιονομικού χώρου που θα δημιουργήσει η ρήτρα διαφυγής λόγω αμυντικών δαπανών.
Η Κυβέρνησις θα στοχεύσει στην μείωση των φορολογικών συντελεστών για την μεσαία τάξη, με δημοσιονομική σύνεση και χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα, σε περίοδο μάλιστα αναταράξεων από τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο.
Στο επίκεντρο θα βρεθούν μειώσεις στα μεσαία φορολογικά κλιμάκια που καλύπτουν εισοδήματα από 10.000 έως 30.000 ευρώ. Αυτή τη στιγμή τα κλιμάκια αυτά φορολογούνται με συντελεστές από 22% έως 36%.
Οι ασκήσεις που πραγματοποιούνται αφορούν αυτές τις κατηγορίες και εκεί θα πέσει το μεγάλο βάρος. Την ίδια ώρα εγκαταλείπονται τα σχέδια για παρεμβάσεις στην μείωση της φορολογίας εισοδήματος από ενοίκια αλλά και στον ΕΝΦΙΑ καθώς κρίνεται ότι δεν υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια αφού θα απαιτούνταν αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ για την υλοποίηση τους.
Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Κυριάκου Πιερρακάκη σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΙ « η εποχή του «δώς’ τα όλα» έχει τελειώσει. Και σίγουρα η εποχή του «δώς’ τα όλα» δεν αφορά την παράταξη που κυβερνά, τον Πρωθυπουργό που κυβερνά και όλους εμάς»
Από την πλευρά του, σε συνέντευξή που παραχώρησε στους Financial Times, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας αναφέρει πως ο επαπειλούμενος παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος είναι πιθανόν να επιβαρύνει σημαντικά την οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης. «Μια αξιοσημείωτη δυσμενής επίπτωση στην ανάπτυξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πολύ πιο αδύναμη από το αναμενόμενο δραστηριότητα, παρασύροντας τον πληθωρισμό χαμηλότερα των στόχων μας», είπε, προσθέτοντας ότι «η ευρωζώνη έρχεται αντιμέτωπη με το σοκ σε μια περίοδο που η προοπτική για την ανάπτυξη ήταν ήδη «μέτρια» και ο πληθωρισμός όδευε προς την επίτευξη του μεσοπρόθεσμου στόχου της ΕΚΤ για 2%.
Στο θέμα των δασμών η ελληνική Κυβέρνησις θα συνταχθεί με τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, και όπως υπογραμμίζεται «Θέλει σκέψη αν θα απαντήσεις στους δασμούς με δασμούς». Ο Πρωθυπουργός κατά την διάρκεια του κυβερνητικού συμβουλίου τόνισε ότι: «Θα αγωνιστούμε για να υπερασπιστούμε τα εθνικά συμφέροντα. Να κρατήσω τον πήχη των προσδοκιών χαμηλά. Δεν ξέρουμε πως θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φωτογράφισε lobbying της κυβερνήσεως ώστε να εξαιρεθούν από τους δασμούς ελληνικά αγροτικά προϊόντα ΠΟΠ, όπως οι ελιές και η φέτα, αν και όπως είπε ο πήχης των προσδοκιών μπαίνει χαμηλά, λόγω του απρόβλεπτου των κινήσεων από τις ΗΠΑ.
Ταυτοχρόνως σημείωσε πως οι κυβερνητικές δράσεις καινοτομίας και εξωστρέφειας έχουν ακόμη μεγαλύτερη σημασία τώρα,καθώς «η ελληνική οικονομία πρέπει να κυνηγήσει την είσοδο ελληνικών προϊόντων σε άλλες αγορές όπως η Ινδία».
Την ίδια ώρα η Ευρώπη είναι έτοιμη να αρχίσει διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες όπως προέκυψε από την ανάρτησή της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην πλατφόρμα X πως η ΕΕ πρότεινε μηδενικούς δασμούς για αυτοκίνητα και βιομηχανικά αγαθά στις ΗΠΑ, όπως, κατά την ίδια, έχει συμβεί με επιτυχία στο παρελθόν με άλλους εμπορικούς εταίρους.
«Είμαστε πάντα έτοιμοι για μια καλή συμφωνία», επεσήμανε η φον ντερ Λάιεν, «αλλά […] και να απαντήσουμε με αντίμετρα».
Στόχος της Κομισιόν είναι «να προστατευτούμε από τις έμμεσες επιπτώσεις των δασμών μέσω της εκτροπής του εμπορίου». O Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι προανήγγειλε μία λίστα με αμερικανικά προϊόντα, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από τις 15 Απριλίου. Όπως εξήγησε η κατάρτισις της λίστας αυτής θα ολοκληρωθεί το πολύ μέχρι σήμερα ενώ ο ίδιος ζήτησε να μην συμπεριλαμβάνει το ουίσκι.
Με τις αγορές και τους επενδυτές σε πανικό,το Bloomberg υπολογίζει ότι 9,5 τρισ. δολάρια έχουν ήδη «καεί» από την αξία των μετοχών παγκοσμίως από την περασμένη Πέμπτη έως και την χθεσινή ημέρα (7/4).
Στην χειρότερη συνεδρίαση των τελευταίων ετών, ο Γενικός Δείκτης στην Λεωφόρο Αθηνών σημείωσε εκτεταμένες απώλειες 7,43% και τερμάτισε στις 1.478,92 μονάδες, χάνοντας περισσότερες από 118 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής.
Μέχρι στιγμής οι δασμοί έχουν στοιχίσει περισσότερα από 15 δισ. ευρώ μηδενίζοντας τα φετινά κέρδη στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.
Σε ελεύθερη πτώση ευρίσκονται όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενώ υπό κατάρρευση τελούν οι αγορές στην Ασία, με τον δείκτη Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ να καταγράφει διψήφια «βουτιά». Απώλειες έως και 9,7% σημείωσαν οι κινεζικοί δείκτες και ακολούθησε ο Nikkei στην Ιαπωνία με πτώση άνω του 7,5%.
Εξαιρετικά ανησυχητική είναι η κατακόρυφη βουτιά που ακολουθούν και οι τιμές του πετρελαίου με το αμερικανικό αργό να κινείται κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι, υποδηλώνοντας ότι βασικός φόβος πλέον είναι επερχόμενη παγκόσμια ύφεση λόγω των δασμών, με τους επενδυτές να προεξοφλούν έντονη μείωση της ζήτησης για ενέργεια.
με μια εφαρμογη που θα σας φτιαξω ο δασμος παειιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιι………………………………………………………………………………..