Δώρο Πάσχα: Μέχρι πότε πρέπει να καταβληθεί στους εργαζομένους – Υπολογίστε το ποσό που θα λάβετε

Τι ισχύει στην περίπτωση που δεν καταβληθεί

Must Read

Μερικές ημέρες έμειναν για τη Μεγάλη Εβδομάδα κι ένα από τα ζητήματα που απασχολεί πολλούς εργαζόμενους είναι το δώρο Πάσχα. Πρόκειται για μια υποχρεωτική καταβολή που προβλέπεται από τη νομοθεσία και αφορά σε όλους τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Ωστόσο, η διαδικασία υπολογισμού του ποσού που δικαιούται ο κάθε εργαζόμενος, καθώς και τα δικαιώματά του σε περίπτωση μη καταβολής, δημιουργούν συχνά ερωτήματα και προβληματισμούς.

Οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα οφείλουν να καταβάλουν το δώρο Πάσχα στους εργαζόμενους μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, 16 Απριλίου.

Το ποσό που αντιστοιχεί στο δώρο Πάσχα για τους εργαζόμενους καθορίζεται από τον τρόπο πληρωμής τους. Ειδικότερα, όσοι αμείβονται με σταθερό μηνιαίο μισθό δικαιούνται το μισό του μισθού τους ως δώρο. Από την άλλη, οι εργαζόμενοι που πληρώνονται με ημερομίσθιο λαμβάνουν 15 πλήρη ημερομίσθια.

Αν η εργασιακή σχέση δεν καλύπτει ολόκληρο το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως τη Μεγάλη Τετάρτη, είτε λόγω απόλυσης είτε λόγω παραίτησης, το ποσό του δώρου υπολογίζεται αναλογικά.

Ο υπολογισμός βασίζεται στο χρονικό διάστημα που έχει εργαστεί ο εργαζόμενος: για κάθε 8 ημέρες εργασίας, αντιστοιχεί είτε 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού είτε ένα ημερομίσθιο, ανάλογα με τη μορφή της αμοιβής.

Παράδειγμα: Αν κάποιος εργάστηκε για 40 ημέρες σε μία επιχείρηση και πληρώνεται με μισθό, τότε δικαιούται το εξής ποσό:

40 / 8 = 5
5 x (1/15 του μισού μηνιαίου μισθού) = το ποσό του δώρου Πάσχα που του αναλογεί.

Στην περίπτωση που ο εργαζόμενος απουσίασε λόγω ασθένειας, μόνο οι ημέρες για τις οποίες έλαβε επίδομα από τον ασφαλιστικό του φορέα αφαιρούνται από το διάστημα υπολογισμού του δώρου.

Τι ισχύει αν δεν καταβληθεί το δώρο Πάσχα

Στην περίπτωση που ο εργοδότης δεν καταβάλει το δώρο Πάσχα μέσα στη νόμιμη προθεσμία, οι εργαζόμενοι – είτε ατομικά είτε μέσω των εκπροσωπητικών τους σωματείων – έχουν το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να απευθυνθούν άμεσα στην αρμόδια Υπηρεσία της Επιθεώρησης Εργασίας.

Εκεί μπορούν να υποβάλουν καταγγελία, η οποία οδηγεί στη σύνταξη επίσημης μηνυτήριας αναφοράς. Αυτή η αναφορά διαβιβάζεται στον αρμόδιο Εισαγγελέα, προκειμένου να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά του εργοδότη για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας. Παράλληλα, η υπόθεση διαβιβάζεται και στο τοπικό αστυνομικό τμήμα, ώστε να ενεργοποιηθεί η αυτόφωρη διαδικασία σύλληψης, εφόσον συντρέχουν οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img
spot_img
spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This