Το 2035 θα ζούμε σε έναν χειρότερο κόσμο και με λιγότερη δημοκρατία, εκτιμά το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων συμμετεχόντων στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Οι διοργανωτές θέλησαν, μέσω ενός ερωτηματολογίου που δόθηκε στους πολιτικούς, ακαδημαϊκούς και επιχειρηματίες που έδωσαν το «παρών», να καταγράψουν τις εκτιμήσεις τους για το πώς βλέπουν να διαγράφεται το μέλλον σε μία δεκαετία από σήμερα – και το αποτέλεσμα είναι μάλλον… ζοφερό.
Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας, το 42,1% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα ζούμε σε έναν χειρότερο κόσμο, έναντι του 28,9% που εκτιμά ότι ο κόσμος θα είναι καλύτερος, ενώ σημαντικό ποσοστό (24,1%) θεωρεί ότι τα πράγματα θα παραμείνουν περίπου ως έχουν. Επιπλέον, μόλις το 14,7% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι το 2035 θα υπάρξει βελτίωση της ποιότητας της δημοκρατίας, ενώ η πλειοψηφία (61,7%) προβλέπει επιδείνωση.
Οσον αφορά τις κοινωνικές ανισότητες, το 55,6% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα πάνε προς το χειρότερο, ενώ μόλις το 15,8% εκτιμά ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση. Αντίστοιχα, η ψαλίδα μεταξύ αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών θεωρείται πιθανό να διευρυνθεί (42,9%) παρά να μειωθεί (31,2%).
Αναφορικά με τον κίνδυνο νέου παγκόσμιου πολέμου, το 35% θεωρεί αυτό το σενάριο αρκετά ή πολύ πιθανό, ωστόσο παραμένει μειοψηφικό ποσοστό έναντι του 61,6%, που θεωρεί ότι ένας νέος παγκόσμιος πόλεμος είναι απίθανο ή σχεδόν απίθανο ενδεχόμενο. Σχετικά με τις μορφές διακυβέρνησης, το 2035 η πλειοψηφία (62,8%) εκτιμά ότι η πολιτική κατάσταση θα παραμείνει σχετικά αμετάβλητη, με τα καθεστώτα να παραμένουν ως έχουν. Μόνο το 18,8% θεωρεί ότι η δημοκρατία θα είναι κυρίαρχη, ενώ το 16,2% προβλέπει την άνοδο απολυταρχικών καθεστώτων.
Ένα 33,5% θεωρεί ότι η Ε.Ε. θα έχει αποδυναμωθεί έως το 2035, ενώ το 32,3% εκτιμά ότι θα έχει ισχυροποιήσει τη θέση της. Το 30,5% προβλέπει στασιμότητα και μόλις το 2,6% πιστεύει ότι θα υπάρξει πλήρης διάλυση. Η εικόνα της παγκόσμιας ισχύος την επόμενη δεκαετία φαίνεται να μεταβάλλεται, με το 51,5% να βλέπει έναν πολυπολικό κόσμο. Η Κίνα εμφανίζεται ως η επικρατέστερη μελλοντική υπερδύναμη για το 23,3%, ενώ οι ΗΠΑ ακολουθούν με ποσοστό 18,8%.
Η συντριπτική πλειονότητα (89,1%) θεωρεί ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) θα έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στην καθημερινή ζωή τα επόμενα 10 χρόνια, γεγονός που επιβεβαιώνει την εκρηκτική ανάπτυξη και ενσωμάτωσή της σε διάφορους τομείς, από την υγειονομική περίθαλψη έως τη διαχείριση δεδομένων και τις υπηρεσίες. Ακολουθούν η βιοτεχνολογία και γενετική μηχανική με 46,6%, και οι ρομποτικές τεχνολογίες με 26,7%.
Αναφορικά με το εργασιακό μέλλον, το 38% πιστεύει ότι οι άνθρωποι θα εργάζονται λιγότερες ώρες το 2035, πιθανώς λόγω της αυτοματοποίησης και της αύξησης της παραγωγικότητας μέσω της τεχνολογίας. Ωστόσο, το 42,5% θεωρεί ότι οι ώρες εργασίας θα παραμείνουν περίπου όπως σήμερα, ενώ το 18,8% εκτιμά ότι θα εργάζονται περισσότερες ώρες.
Το 64,7% πιστεύει ότι οι επιχειρήσεις το 2035 θα λειτουργούν με ένα υβριδικό μοντέλο, όπου άνθρωποι και ρομπότ θα συνεργάζονται. Το 29,7% θεωρεί ότι οι επιχειρήσεις θα παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό όπως είναι σήμερα, ενώ μόνο το 3% προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις θα είναι πλήρως αυτοματοποιημένες, με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση.
Πηγή: δημοκρατία