Ομαδική αγωγή για το ελβετικό φράγκο

Κατά του Ελληνικού Δημοσίου στρέφονται 1.100 δανειολήπτες ζητώντας αποζημίωση 100.000 ευρώ ο καθένας

Must Read

Ομαδική αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου από περίπου 1.100 δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες εβδομάδες. Μέσω αυτής, αναμένεται να ζητήσουν κατά μέσο όρο αποζημίωση ύψους 100.000 ευρώ ο καθένας, εξαιτίας της βλάβης που υπέστησαν από την άρνηση του Αρείου Πάγου να αποστείλει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προδικαστικό ερώτημα.

Πρόκειται για καταναλωτές που είχαν λάβει στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο από τη Eurobank. Η ισοτιμία τότε (την περίοδο 2007-2009) ανερχόταν σε 1 ευρώ προς 1,67 ελβετικά φράγκα και σήμερα βρίσκεται στο 1 ευρώ προς 0,94 ελβετικά φράγκα.

Αυτό συνεπάγεται αύξηση στο κεφάλαιο κατά 70% και όλος ο συναλλαγματικός κίνδυνος μετακυλίστηκε στους δανειολήπτες καταναλωτές, ο αριθμός των οποίων, μαζί με τους εγγυητές και τους συνοφειλέτες, υπολογίζεται πάνω από 150.000 άτομα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Νοέμβριο του 2023 ο Σύλλογος Δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο είχε υποβάλει καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εναντίον της Ελληνικής Δημοκρατίας για παραβίαση του άρθρου 267 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας.

Μάλιστα, οι δανειολήπτες έχουν στα χέρια τους και απάντηση της Κομισιόν, που αναφέρει πως δεν υπάρχει συστηματική παραβίαση του ενωσιακού δικαίου και ότι μπορούν να προσφύγουν δικαστικά.

Τον Δεκέμβριο του 2025 αναμένεται να συζητηθούν στον Άρειο Πάγο και μαζικές αγωγές για την αποστολή προδικαστικού ερωτήματος από 350 δανειολήπτες της Alpha Bank, 1.100 δανειολήπτες της Εθνικής Τράπεζας και 1.600 δανειολήπτες της Τράπεζας Πειραιώς.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει ήδη απαντήσει σε προδικαστικά ερωτήματα άλλων χωρών-μελών της Ε.Ε. και έχει κρίνει ως καταχρηστική τη ρήτρα ισοτιμίας, καθώς έχει διαπιστωθεί έλλειψη διαφάνειας στην ενημέρωση των δανειοληπτών. Με άλλα λόγια ο προσδιορισμός του κεφαλαίου των δανείων τους να γίνεται με βάση την αρχική και όχι τη σημερινή ισοτιμία.

Υποσχέσεις 

Εδώ και μήνες η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών (ο τότε υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, αναπληρωτές και υφυπουργοί) υπόσχονταν νομοθετική παρέμβαση που θα βασίζεται στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Σημειώνεται πως στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες τα δικαστήρια έχουν κρίνει πως υπήρξε ελλιπής προσυμβατική ενημέρωση των δανειοληπτών από τις τράπεζες σχετικώς με τους κινδύνους μεταβολής της συναλλαγματικής ισοτιμίας και ζητείται ο υπολογισμός των δανείων με βάση την αρχική συμφωνία χορήγησης του δανείου.

Έχουν υπάρξει και δικαστήρια που υποχρεώνουν τις τράπεζες να επιστρέψουν τη διαφορά των τόκων που έχουν καταβάλει οι δανειολήπτες όλα αυτά τα χρόνια.

*Εφημερίδα «δημοκρατία»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img
spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This