Επικοινωνιακά παιχνίδια με τα υπερπλεονάσματα παίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης

Must Read

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης παίζει τώρα επικοινωνιακά παιχνίδια με τα υπερπλεονάσματα, προσπαθώντας να περάσει την εικόνα ότι για το 2019 επετεύχθη «ακριβώς» ο μνημονιακός στόχος του 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος και ότι δεν επιβαρύνθηκαν υπέρμετρα οι πολίτες, όπως συνήθιζε να κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που πήγαινε… πολύ πιο πάνω από τον στόχο!

Αυτό που παραβλέπει, βέβαια, η κυβέρνηση, είναι ότι, αμέσως μετά τις εκλογές, ακολούθησε ακριβώς την ίδια πολιτική παροχών (επιδόματα, μειώσεις φόρων, κ.λπ.), πιέζοντας και εξίσου υπέρμετρα τα όρια του πρωτογενούς πλεονάσματος και τις αντοχές του Προϋπολογισμού!

Είναι χαρακτηριστικό ότι πηγές του υπουργείου Οικονομικών υποστήριζαν πως το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε πέρυσι στο 3,5% του ΑΕΠ, δίνοντας τέλος «σε έναν πολυετή κύκλο υπερπλεονασμάτων, τα οποία στερούσαν πόρους από την πραγματική οικονομία και προκαλούσαν υπέρμετρα βάρη σε πολίτες και επιχειρήσεις».

Σημειώνεται, όμως, πως το πρωτογενές πλεόνασμα όπως το μετράει η ΕΛ.ΣΤΑΤ., διαμορφώθηκε το 2019 στο 4,4% του ΑΕΠ, δηλαδή πάνω από τον στόχο που είχε τεθεί στον νέο Προϋπολογισμό για το 2020 (προβλεπόταν πλεόνασμα στο 4,1% του ΑΕΠ).

Η ΕΛ.ΣΤΑΤ. υπολογίζει το πρωτογενές πλεόνασμα με βάση το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών (ESA) και είναι διαφορετικό από εκείνο που εφαρμόζουν οι θεσμοί στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής παρακολούθησης. Ειδικότερα, μια σειρά από δαπάνες και έσοδα αντιμετωπίζονται διαφορετικά απ’ ό,τι αντιμετωπίζονται κατά την κατάρτιση των δημοσιονομικών στοιχείων για τους σκοπούς της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος.

Λανθασμένη η οικονομική πολιτική

Σε κάθε περίπτωση, το πρωτογενές πλεόνασμα επιτεύχθηκε ύστερα από τις πολλαπλές φοροαπαλλαγές, ελαφρύνσεις, επιδόματα που έδωσαν το προηγούμενο έτος οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. Και τώρα έρχεται το υπουργείο Οικονομικών για να πει ότι η οικονομική πολιτική της περασμένης τετραετίας ήταν λανθασμένη, παρότι τελικά δεν επηρέασε τον στόχο του πλεονάσματος!

Όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., τα πρωτογενή πλεονάσματα έφτασαν την τετραετία 2016-2019 περί τα 30 δισ. ευρώ, τα οποία προήλθαν από την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης. Συγκεκριμένα, από το 2016 έως και το 2019, τα πρωτογενή πλεονάσματα διαμορφώθηκαν στο 3,7% το 2016, στο 3,8% το 2017, στο 4,3% το 2018 και στο 4,4% του ΑΕΠ το 2019.

Σε ό,τι αφορά το χρέος της γενικής κυβέρνησης, από τα 315 δισ. ευρώ το 2016 έχει εκτοξευτεί στα 331 δισ. ευρώ το 2019. Ωστόσο, ως ποσοστό του ΑΕΠ, το δημόσιο χρέος μειώθηκε το 2019 σε 176,6%, από 181,2% το 2018.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This