«Χαμένο στη μετάφραση» το νέο πακέτο στήριξης των 24 δισ. ευρώ! Ποια είναι τα 5 σημεία-σταυρόλεξο

Must Read

Δαιδαλώδες και ασαφές σε πολλά σημεία είναι το νέο πακέτο μέτρων, ύψους 24 δις ευρώ, που ανακοινώθηκε σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να διαχειριστεί πολιτικά, παρά ουσιαστικά, την οικονομική κρίση που αφήνει πίσω του ο κορωνοϊός!

Είναι χαρακτηριστικό ότι προβλέπεται συνέχιση των δάνειων κεφαλαίου προς τις επιχειρήσεις με τους ίδιους επαχθείς ορούς που χορηγούταν και προ κορωνοϊού, πάρα το γεγονός ότι η ίδια η Κομισιόν έχεις προχωρήσει σε άρση των συγκεκριμένων περιορισμών. Προβλέπει νέο σαφώς ψαλιδισμένο επίδομα ειδικού σκοπού (θα υπολογίζεται ημερήσια και όχι μηνιαία) για όσες επιχειρήσεις και εργαζόμενους συνεχίζουν να πλήττονται, ενώ η διαδικασίας για την συνέχιση της αναστολής σύμβασης των εργαζόμενων και την χορήγησης έκπτωσης 40% στα ενοίκια (θέματα αλληλένδετα) μοιάζει με σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες!

Ειδικότερα:

• Η στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται θα συνεχιστεί άλλα με διαφορετικές «ταχύτητες». Κάποιοι θα «ανοίξουν ρολά» την ερχόμενη Δευτέρα και άλλοι στα μέσα Μαΐου άρα η επιδότηση τους θα πρέπει να προσαρμοστεί αναλόγως. Προβλέπεται μεν η δυνατότητα παράτασης των συμβάσεων των εργαζομένων, ανάλογα όμως με το πότε ξεκίνησε η αναστολή και πότε έχει σκοπό να την λήξει ο εργοδότης. Τα επιδόματα δε που θα δίνει το κράτος (σε όσους θα βρίσκονται σε αναστολή) θα υπολογίζονται σε ημερήσια βάση. Είναι προφανές ότι η όλη διαδικασία είναι και πολύπλοκη και αφήνει πολλά ανοιχτά παράθυρα για να γίνουν λάθη!

• Κρατικά δάνεια τέλος για την ώρα και από Ιούνιο… βλέπουμε! Στο μετρό της επιστρεπτέας προκαταβολής εντάχθηκε μια από τις 2 επιχειρήσεις που έκαναν αίτηση (εγκρίθηκαν 90.000 αιτήσεις από τις 180.000 που υποβλήθηκαν). Η όλη διαδικασία ήταν τυφλή αφού τα κριτήρια επιλεξιμότητα ανακοινώθηκαν μετά από την υποβολή των αιτήσεων.

Δάνεια κεφαλαίου κίνησης (με επιδοτούμενο επιτόκιο) θα παρέχονται από την αναπτυξιακή τράπεζα όμως οι όροι χορήγηση τους παραμένουν το ίδιο ασύμφοροι με τις αντίστοιχες πιστωτικές γραμμές των τραπεζών

• Η πρώτη κατοικία θα συνεχίσει να προστατεύεται από πλειστηριασμούς για 3 μήνες (μέχρι και τον Ιούλιο) ενώ δόθηκαν και κάποιες αόριστες υποσχέσεις για επιδότηση (έως και 50) στις δόσεις των κόκκινων δανείων. Προφανώς και είναι αδύνατο να εφαρμοστεί οριζόντια ένα τέτοιο μέτρο άρα το όλο πλαίσιο χρήζει διευκρίνησης για τα εισοδηματικά κριτήρια και τους ορούς ένταξης.

• Έστω και καθυστερημένα η κυβέρνηση αποφάσισε να επιδοτήσει και τους δανειολήπτες που είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους ενώ πλήττονται από τον κορωνοϊό. Και εδώ το πλαίσιο παραμένει ασαφές για τη ώρας κάτι που σημαίνει ότι αν δεν μπουν δικλίδες ασφαλείας μπορεί να ενταχθούν και πολίτες με οικονομική επιφάνεια και πλούσια ακίνητα τα οποία δεν έχουν ανάγκη επιδότησης!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This