Άγριο σφυροκόπημα εναντίον της κυβέρνησης Μητσοτάκη και σε ορισμένες περιπτώσεις και του ίδιου του πρωθυπουργού, επιφύλαξαν χθες Τετάρτη 15/2 το απόγευμα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όλες σχεδόν οι Πολιτικές Ομάδες και οι ευρωβουλευτές, κατά τη διάρκεια της συζήτησης με θέμα «Η διάβρωση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα, το σκάνδαλο των υποκλοπών και η ελευθερία του Τύπου», το οποίο είχε θέσει στη Διάσκεψη των Προέδρων η Ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.
Τον λόγο έλαβε αρχικά ο ευρωβουλευτής και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης που αναφέρθηκε στις συνθήκες παρακολούθησης του, στις υπόλοιπες παρακολουθήσεις σε βάρος δημοσιογράφων, πολιτικών και στρατιωτικών, αλλά και στο κύκλωμα που λειτουργούσε μέσα από το πρωθυπουργικό γραφείο μέσω του ανιψιού του Δημητριάδη και τον ρόλο της ΕΥΠ. Κατήγγειλε ότι «ενώ η κυβέρνηση υποσχέθηκε να χυθεί φως στην υπόθεση, την τύλιξε στο σκοτάδι».
Τοποθετούμενος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και της THELEFT, o αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης ανέφερε ότι «στην Ελλάδα τη χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία βιώνουμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια ραγδαία υποβάθμιση της Δημοκρατίας, μεγάλη διάβρωση του κράτους Δικαίου, κραυγαλέα συρρίκνωση στον πλουραλισμό και στην ελευθερία του Τύπου», σημειώνοντας ότι η πολιτική ευθύνη για όλη αυτή την οπισθοδρόμηση καταγράφτηκε, στις ομιλίες που είχαν κάνει νωρίτερα, η Επίτροπος Mairead McGuinness αναφορικά με τη σχετική έκθεση που έχει συντάξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Jessica Roswall -πιο “διπλωματικά” εκείνη- όσο και η Ολλανδή ευρωβουλευτής Sophie in ‘t Veld, εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της αρμόδιας Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE). «Η κ. in ‘t Veld είναι μάλιστα μία κεντροδεξιά ευρωβουλευτής από την Ομάδα RENEW, όχι άνθρωπος του ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε ο κ. Παπαδημούλης.
«Η πολιτική ευθύνη έχει ονοματεπώνυμο, Κυριάκος Μητσοτάκης» υπογράμμισε ο κ. Παπαδημούλης, για να συμπληρώσει ότι «ενώ εμφανίζεται ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες ως ένας κεντροδεξιός πολιτικός με ευρωπαϊκό “λούστρο”, στην Αθήνα χρησιμοποιεί αυταρχικές πρακτικές, όχι μόνο μέσω του Predator, αλλά και μέσω της ΕΥΠ που είναι υπό τον έλεγχό του, που θυμίζουν την ανατολικογερμανική Στάζι».
«Την πατρίδα μου δεν τη δυσφημίζουν αυτοί που υπερασπίζονται την αλήθεια, τη Δημοκρατία και τη Διαφάνεια, αλλά αυτοί που συρρικνώνουν τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου» κατέληξε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και απηύθυνε πολιτική έκκληση στον κ. Ανδρουλάκη, θύμα αυτών των μεθοδεύσεων, «να συμβάλλει προκειμένου να γίνει η Ελλάδα μία σύγχρονη ευρωπαϊκή, δημοκρατική χώρα που να μην θυμίζει την Πολωνία και την Ουγγαρία και να έχουμε στις επόμενες εκλογές άλλη κυβέρνηση και άλλο πρωθυπουργό».
Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Κώστας Αρβανίτηςσημείωσε τα εξής: «Σε όλα τα Κράτη-Μέλη μπορεί να παρατηρηθούν παραβιάσεις του κράτους Δικαίου. Εκείνο που διαχωρίζει τις περιπτώσεις είναι το αν και κατά πόσο κάθε κυβέρνηση προσπαθεί να επουλώσει την πληγή ή είναι η ίδια η πληγή. Και στην περίπτωση της Ελλάδας, εδώ η πληγή είναι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αντιλαμβάνεται το κράτος ως ιδιοκτησία του».
«Από τις συλλήψεις γονέων και παιδιών σε κινηματογράφους επειδή παρακολουθούσαν την ταινία “Τζόκερ”, μέχρι τις λίστες χρηματοδότησης φίλιων μέσων, τη Λίστα Πέτσα, τις δολοφονίες μικροπαραβατικών Ρομά από την Aστυνομία, τα pushbacks, την αστυνομική εισβολή με ακραία βία στην οικία του σκηνοθέτη Ινδαρέ, τις διώξεις δημοσιογράφων και εν ενεργεία δικαστικών λειτουργών, φτάσαμε στην οργάνωση και ενορχήστρωση παρακολουθήσεων πολιτικών και θεσμικών λειτουργών της Δημοκρατίας, με εντολή και καθοδήγηση του ίδιου του κ. Μητσοτάκη» ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Αρβανίτης για να συμπληρώσει: «Συγκλονιστική είναι η αποκάλυψη από τα συστημικά media ότι ανώτατοι αξιωματικοί της Αστυνομίας επικοινωνούσαν και δέχονταν εντολές από την Greek Mafia. Δεν μπορεί να φύγει από το μυαλό μας ο Γιώργος Καραϊβάζ, ο δημοσιογράφος ο οποίος δολοφονήθηκε και ψάχνουμε ακόμα τους ενόχους. Και σήμερα αποκαλύπτει ο Guardian χειραγώγηση εκλογών σε 30 χώρες, και στην Ελλάδα. Κάτι συμβαίνει στην Ελλάδα Και βεβαίως πιστεύουμε ότι αυτός ο εφιάλτης θα τελειώσει σύντομα, για να νικήσει η Δημοκρατία».
Η εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής LIBE, Ολλανδή ευρωβουλευτής Sophie in ‘t Veld από την Ομάδα RENEW έκανε έναν σύντομο απολογισμό για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα με ένα σκάνδαλο πολιτικής κατασκοπείας -όπως το χαρακτήρισε- και τον διωγμό της ΑΔΑΕ, τη δίωξη Τουλουπάκη και την υπόθεση Novartis, τα pushbacks, τις επιθέσεις και τους εκβιασμούς σε δημοσιογράφους και τη δολοφονία Καραϊβάζ, τη διείσδυση της Μαφίας στην Αστυνομία, τις πρόσφατες αποκαλύψεις για παρακρατικές σχέσεις Ισραηλινού πράκτορα.
«Είναι ανησυχητική εικόνα ότι η κυβέρνηση προτιμά την άρνηση και τη συγκάλυψη αντί τη διερεύνηση» είπε η Ολλανδή ευρωβουλευτής και συμπλήρωσε με έμφαση: «Το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα απειλείται σοβαρά. Το πορτοκαλί χρώμα είναι χρώμα συναγερμού στην κλίμακα των απειλών». Στρεφόμενη, τέλος, προς την πλευρά του ΕΛΚ επεσήμανε ότι «όλοι είμαστε πιστοί στις ομάδες μας, αλλά δουλειά μας είναι όλοι μας να πραστατεύουμε τη Δημοκρατία για όλους».
Από την Ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, ο Ισπανός ευρωβουλευτής Juan Fernando López Aguilar επεσήμανε ότι από τότε που η Επιτροπή LIBE είχε ζητήσει από τον αρμόδιο Επίτροπο Δικαιοσύνης Didier Reynders να συντάσσεται ετήσια έκθεση, όλοι γνωρίζουμε πλέον ότι υπάρχουν παραβιάσεις, ενώ για την περίπτωση Ανδρουλάκη, τόνισε ότι είναι απίστευτο αρχηγός κόμματος να θεωρείται υπεύθυνος για την εθνική ασφάλεια της χώρας του και αυτό να κοστίζει την παρακολούθηση του με έναν τόσο επιθετικό λογισμικό όπως είναι το Predator. Σε ό,τι αφορά στον Τύπο στην Ελλάδα, χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι υπάρχει τόση μεγάλη συγκέντρωση ΜΜΕ σε τόσο λίγα χέρια και μάλιστα, που είναι κοντά στην κυβέρνηση, ενώ καυτηρίασε τις πιέσεις και τις απειλές εναντίον ερευνητών δημοσιογράφων, καθώς και ότι δεν έχει υπάρξει διαλεύκανση στην υπόθεση της δολοφονίας Καραϊβάζ.
«Όνειδος η σημερινή κατάσταση για το λίκνο της Δημοκρατίας, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί», ανέφερε και η ευρωβουλευτής των ΕΣΔ Katarina Barley, η οποία μίλησε επίσης για τη θέση 108 της Ελλάδας στην ελευθερία του Τύπου και τις αναφορές στην έκθεση της Κομισιόν, τη δολοφονία Καραϊβάζ, τις υποκλοπές υπό το πρωθυπουργικό γραφείο και τον Δημητριάδη, τα κακόβουλα λογισμικά και την παραβίαση των δικαιωμάτων κάθε παρακολουθούμενου και τις σχέσεις επιχειρηματιών με την κυβέρνηση. Τόνισε ότι η έρευνα για τις υποκλοπές και παρακολουθήσεις πρέπει να έχει αποδώσει πριν τις εκλογές.
Τον λόγο έλαβε εκ μέρους της RENEW και ο Έλληνας Ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος ο οποίος κατήγγειλε τον εξοστρακισμό του από τα ΜΜΕ, τη διαγραφή του από τη Νέα Δημοκρατία και την παρακολούθηση του από την ΕΥΠ λόγω του ότι ασκούσε κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και σε θέματα ελευθερίας του Τύπου. Τόνισε μάλιστα ότι ο ίδιος Μητσοτάκης άλλαξε τους νόμους για να ελέγχει προσωπικά την ΕΥΠ μέσω του ανιψιού του, καθώς και για να μην μπορεί ένα θύμα να μάθει ποιοι είναι οι λόγοι παρακολούθησης του και ποιο αποτέλεσμα έχουν οι έρευνες. Ιδιαίτερα επικριτικός στάθηκε έναντι του ΕΕΛΚ, λέγοντας ότι μολονότι ανήκε σε αυτή την Ομάδα τον καιρό που παρακολουθείτο, εκείνη ήταν απούσα. Και κατέληξε ως εξής: «Πρέπει να υπερασπιστούμε τις αξίες μας. Αλλιώς, καληνύχτα Ευρώπη. Και καλή τύχη».
Από την Ομάδα των Πράσινων – Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία, η ευρωβουλευτής Saskia Brickmont κατέστησε σαφές ότι «όσο η κυβέρνηση Μητσοτάκη διολισθαίνει, όσο η Κομισιόν δεν παίρνει μέτρα, όσο η δεξιά μας εμποδίζει να κάνουμε τη δουλειά μας, τόσο η Επιτροπή PEGA θα κρατάει το θέμα της Ελλάδας στην κορυφή». Η κ. Brickmont μίλησε για τις παρακολουθήσεις σε βάρος πολιτικών και δημοσιογράφων, τις πιέσεις προς τον Τύπο, τη μεταχείριση των μεταναστών, τόνισε ότι «στο λίκνο της Δημοκρατίας το κράτος Δικαίου τρεκλίζει» και κάλεσε την Κομισιόν να αντιδράσει.
Η Επίτροπος Mairead McGuinness η οποία αντικαθιστούσε τον Επίτροπο Δικαιοσύνης Didier Reynders είπε ότι η Κομισιόν παρακολουθεί την περίπτωση της Ελλάδας όπως όλα τα κράτη-μέλη και έχουν απευθυνθεί και στη χώρα μας συστάσεις για τη Δικαιοσύνη, τον Τύπο και το κράτος Δικαίου. Έκανε ειδική αναφορά στο θέμα πιέσεων και επιθέσεων προς δημοσιογράφους, για το οποίο συμπεριλαμβάνεται ειδική σύσταση, ενώ υπογράμμισε ότι «η Κομισιόν καταδικάζει σθεναρά οποιαδήποτε παράνομη πρόσβαση σε προσωπικές επικοινωνίες είτε με κακόβουλο λογισμό είτε με παλιότερες μεθόδους» και ότι οι αρχές οφείλουν να εξαντλούν όλες τις δυνατότητες για να προστατεύονται οι ιδιωτικές συνομιλίες».
Από την πλευρά της ΝΔ, τοποθετήθηκαν οι ευρωβουλευτές Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Ελίζα Βόζενμπεργκ Βρυωνίδη και Άνν Μισέλ Ασημακοπούλου οι οποίοι υποστήριξαν ότι όλη η συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο είναι χωρίς σημασία από τη στιγμή που έχουν γίνει από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης όλες οι απαραίτητες ενέργειες και απέδωσαν στις υπόλοιπες Ομάδες διάθεση παρέμβασης τους στα εσωτερικά της Ελλάδας ενόψει των εθνικών εκλογών, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κυβέρνηση διατηρεί προβάδισμα. Επικαλέστηκαν επίσης επιλεκτικά στοιχεία από τη Διεθνή Διαφάνεια και από την έρευνα του Economist, επιχειρώντας ταυτόχρονα να υποβαθμίσουν την οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα. Από την πλευρά του ΕΛΚ γενικότερα, η συμμετοχή ευρωβουλευτών στη λίστα ομιλητών ήταν εμφανώς περιορισμένη.
• Δείτε σε βίντεο στιγμιότυπα από την χθεσινοβραδινή συζήτηση στο ακόλουθο link:
• Δείτε σε βίντεο την ομιλία του Κώστα Αρβανίτη στο ακόλουθο link: