Politico: Ο Χρήστος Ράμμος σφίγγει τον κλοιό στην ελληνική κυβέρνηση

Ο ανακριτής που αντιμετωπίζει το κατασκοπευτικό σκάνδαλο - Αποκαλύπτει την κατάχρηση του spyware από την Ελλάδα στην πολιτική

Must Read

Με τίτλο «Εχθρός του κράτους: Ο ανακριτής που αντιμετωπίζει το κατασκοπευτικό σκάνδαλο της Ελλάδας», το Politico δημοσιεύει σήμερα ένα εκτενές άρθρο για τον Πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο, ο οποίος είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης στην πολυτάραχη υπόθεση των υποκλοπών στην Ελλάδα.

Λίγες ώρες μετά τη χθεσινή του κατάθεση-«φωτιά» στην Επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ.Ράμμος «φιλοξενείται» στις γραμμές του Politico, το οποίο ξεκινά το θέμα του με την εξής αναφορά:

«Ο Ράμμος είναι ο βασικός ερευνητής του σκανδάλου παρακολούθησης που έχει κατακλύσει την κυβέρνηση της Αθήνας και τον αρχηγό της, Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, από το καλοκαίρι και ασκεί πιέσεις στο κυβερνών συντηρητικό κόμμα Νέα Δημοκρατία ενόψει των επόμενων εκλογών, που πιθανότατα θα διεξαχθούν το συντομότερο στις 9 Απριλίου (ή το αργότερο μέχρι τα μέσα Ιουλίου)».

«Με παρουσιάζουν ως εργαλείο της αντιπολίτευσης στη χειρότερη περίπτωση, ή ως έναν περίεργο Δον Κιχώτη, έναν εμμονικό άνθρωπο που θέλει να γίνει ο σωτήρας της δημοκρατίας», είπε ο Χρήστος Ράμμος στην έγκριτη ιστοσελίδα (η οποία σχολιάζει ότι η συνέντευξη δόθηκε στο σαλόνι του στην Αθήνα και ήταν περιτριγυρισμένος από βιβλία και τη γάτα του Ζωή).

«Απλώς κάνω το καθήκον μου. Και αυτό θεωρείται εξαιρετικό στις μέρες μας», είπε ακόμα.

Σύμφωνα με το Politico, οι αποκαλύψεις δημοσιογράφων ερευνητών, οργανώσεων πολιτικών δικαιωμάτων και της ίδιας της ρυθμιστικής αρχής (ΑΔΑΕ), αφηγήθηκαν μια δαιδαλώδη ιστορία για το πώς η ΕΥΠ παρακολουθούσε ένα διαρκώς διευρυνόμενο δίκτυο πολιτικών και δημοσιογράφων, ενώ ένα αμφιλεγόμενο λογισμικό κατασκοπείας όπως το Predator, «φυτεύτηκε» στα τηλέφωνα ορισμένων ακριβώς την ίδια στιγμή, από άγνωστους μέχρι στιγμής, δράστες.

Το άρθρο κάνει αναφορά και στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη, για την οποία λέει πως απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι το σκάνδαλο φτάνει στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας πως «τυχόν αδικήματα έγιναν από ‘λάθος δίκτυα» εντός της ΕΥΠ».

Το Μαξίμου λέει ακόμα, κατά το Politico, ότι δεν υπάρχει αποδεδειγμένη σχέση μεταξύ της «νόμιμης» αλλά «λανθασμένης» υποκλοπής από κρατικούς αξιωματούχους με τη χρήση spyware, ότι η δικαστική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποκριτικά εγείρει το ζήτημα του κράτους δικαίου.

«Βήμα-βήμα ο Ράμμος αποκαλύπτει τις οδυνηρές λεπτομέρειες των κυβερνητικών ενεργειών. Η αρχή του διεξήγαγε ελέγχους που αποκάλυψαν πώς κρατικοί αξιωματούχοι ήταν υπό παρακολούθηση από την υπηρεσία κατασκοπείας. Έχει παράσχει στοιχεία στην επιτροπή του ελληνικού κοινοβουλίου για τη διερεύνηση του σκανδάλου κεκλεισμένων των θυρών και συνέχισε τους ελέγχους, παρά το γεγονός ότι αντιμετώπισε δημόσιες αντιδράσεις στα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης», γράφει η ιστοσελίδα για τον Πρόεδρο της ΑΔΑΕ.

Και συνεχίζει: «Τα ευρήματά του έπληξαν την ελληνική πολιτική στον πυρήνα της, παρά τις προσπάθειες ενός Έλληνα εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου και τις νομικές και κοινοβουλευτικές προκλήσεις του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας να εμποδίσουν τη δημοσιοποίηση τους».

Λέει σχετικά ο κ.Ράμμος: «Από άγνωστη αρχή, η ΑΔΑΕ έγινε άθελά της πρωταγωνίστρια» και προσθέτει ότι ο αργός ρυθμός του ελληνικού δικαστικού σώματος «εμποδίζει μια πιο ενδελεχή εποπτεία των εξουσιών παρακολούθησης των υπηρεσιών πληροφοριών».

Κατηγορίες για «προδοσία»

Ο τελευταίος έλεγχος της ΑΔΑΕ έγινε μετά από αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και αποκάλυψε ότι έξι ακόμη ανώτερα στελέχη του κράτους, μεταξύ των οποίων οι αρχηγοί των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και ο Υπουργός Εργασίας, έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ, μέχρι και επί δύο χρόνια

Ο Ράμμος ζήτησε να ενημερώσει εμπιστευτικά την κοινοβουλευτική επιτροπή για τα τελευταία του πορίσματα, αλλά η Νέα Δημοκρατία τον μπλόκαρε. Στη συνέχεια έστειλε επιστολή που περιγράφει τα ευρήματά του στους αρχηγούς των κομμάτων και ο κ. Τσίπρας τα δημοσίευσε στη βουλή καλώντας την κυβέρνηση σε παραίτηση.

Οι επιθέσεις εναντίον του πολλαπλασιάστηκαν, καταγράφει το Politico, μετά από αυτόν τον τελευταίο έλεγχο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου χαρακτήρισε τις ενέργειες του Ράμμου «σοβαρή γκάφα, θεσμική και πολιτική», προσθέτοντας ότι «προφανώς φιλοδοξεί να γίνει πολιτικός παράγοντας σε μια ευαίσθητη περίοδο».

«Ο Ράμμος άγγιξε τα όρια της προδοσίας και όχι μόνο την έννομη τάξη», δήλωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Αλλά ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ, ο οποίος ήταν δικαστής για 38 χρόνια, εμμένει στη γραμμή του ότι είναι απλώς δουλειά του να ελέγχει τη χρήση του spyware από την κυβέρνηση:

«Στην Ελλάδα υπάρχει η τάση να υποπτευόμαστε ότι όλα στη δημόσια ζωή γίνονται με κομματικό τρόπο, ότι πίσω από κάθε απόφαση κρύβεται μια πολιτική ή προσωπική ατζέντα. Η πιθανότητα να είμαι σωστός και έντιμος επαγγελματίας δεν είναι αποδεκτή», είπε, προσθέτοντας:

«Τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι πιο μακριά από την προσωπικότητα, τη νοοτροπία και τις φιλοδοξίες μου από μια πολιτική καριέρα».

«Όπου υπάρχει φόβος δεν υπάρχει δημοκρατία»

Φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ τον κάλεσαν να παραιτηθεί, αλλά εκείνος επισημαίνει: «Δεν σκέφτηκα ποτέ να παραιτηθώ. Ούτε για μια στιγμή. Κανείς δεν μπορεί να μου το υπαγορεύσει αυτό», είπε, προσθέτοντας ότι η θητεία του λήγει τον Μάιο του 2025.

«Όταν πρέπει να αντιμετωπίσεις συκοφαντίες, ψέματα και μίσος, μπορεί να το σκεφτείς συμβεί για μια στιγμή ότι θα ήθελες καλύτερα να τα ξεφορτωθείς όλα αυτά. Αλλά για μένα υπερισχύει το καθήκον».

Ωστόσο, οι απειλές νομικής δράσης κατά της εξουσίας του μπορεί να έχουν «ανατριχιαστικό αποτέλεσμα» στο προσωπικό του, προειδοποίησε. «Όπου υπάρχει φόβος δεν υπάρχει δημοκρατία. Οι δημοκρατίες χρειάζονται ένα ήρεμο περιβάλλον και σεβασμό [για] τις προσωπικότητες που [συνειδητά κάνουν] τη δουλειά τους, ακόμα κι αν διαφωνούμε μαζί τους», είπε.

«Στην Ελλάδα δεν έχουμε πραγματικά κατανοήσει σε τι εξυπηρετούν οι ανεξάρτητες αρχές», είπε ο Χρήστος Ράμμος. «Η κουλτούρα όλων των κομμάτων με την πάροδο του χρόνου δυστυχώς ήταν κυρίως ότι οι ανεξάρτητες αρχές είναι καλές και ευπρόσδεκτες αρκεί να μην μας ενοχλούν, αλλά όποτε γίνονται δυσάρεστες, τους επιτιθέμεθα. Τους θεωρούμε εισβολείς. Έχουμε να κάνουμε με μια συνεχιζόμενη κρίση στον τομέα του απορρήτου των επικοινωνιών», πρόσθεσε.

Και κατέληξε: «Είναι σύνηθες για τη δημοκρατία να έχει κρίσεις και έχει τα μέσα [για] να τις ξεπεράσει, αλλά αυτό χρειάζεται συνεχή επαγρύπνηση και μερικές φορές επίσης θάρρος».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This