Σπύρος Σουρμελίδης
Κατάφωρη παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης αποτελεί η επιστολή του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο με την παραίνεση «να υπάρξει άμεση και σε βάθος διαλεύκανση όλων των ποινικών υποθέσεων που σχετίζονται με το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη». Είναι η τρίτη φορά μέσα σε 6 μέρες που ο πρωθυπουργός επιδιώκει να οδηγήσει την διερεύνηση εκεί που αυτός νομίζει και μάλιστα το κάνει δημοσίως. Την πρώτη μέρα στο διάγγελμα του έβγαλε «πόρισμα» μιλώντας για ένα «ανθρώπινο λάθος». Την Κυριακή ζήτησε «συγνώμη» αλλά και για λογαριασμό των «προηγούμενων πρωθυπουργών». Και τώρα αναφέρεται σε «τυχόν καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της απαιτούμενης τεχνολογικής αναβάθμισης των σχετικών υποδομών» και σε «συστημικά σφάλματα». Το Σύνταγμα προβλέπει ότι μόνο ο υπουργός Δικαιοσύνης μπορεί να απευθύνει επιστολή στον Άρειο Πάγο.
Στο ενδιάμεσο μεταξύ διαγγελμάτων και επιστολής στον Ντογιάκο, δημιουργήθηκε και μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων, αρον-αρον, προκειμένου να βγάλει ένα πόρισμα βολικό για την κυβέρνηση. Είναι σαφής η απέλπιδα προσπάθεια Μητσοτάκη για να μετριάσει τις τραγικές ευθύνες του, να σπιλώσει τους πάντες διαχρονικά. Το κράτος, τους οργανισμούς του και πρωτίστως τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Και αυτό σε μια προσπάθεια να πείσει «ότι όλοι μαζί φταίμε», «όλοι μαζί τα φάγαμε» , όλοι μαζί είμαστε ανίκανοι», «αυτή είναι η Ελλάδα και οι Έλληνες» κλπ, κλπ. Αρκεί να μην πέσει η ευθύνη στο επιτελικό του «κράτος», στην δική του κυβέρνηση και κυρίως στον ίδιο.
Η τρίτη λοιπόν ωμή παρέμβαση Μητσοτάκη ήρθε με την επιστολή προς τον Ντογιάκο, με ημερομηνία 6.3.2023
«Όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, αποτελεί εύλογο και δίκαιο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας να υπάρξει άμεση και σε βάθος διαλεύκανση όλων των ποινικών υποθέσεων που σχετίζονται με το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Προς τούτο, το εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης στην προτεραιοποίηση των σχετικών υποθέσεων και την ανάθεσή τους, εφόσον το κρίνετε στο υψηλότερο δυνατό ανακριτικό επίπεδο.
Ειδικότερα σε σχέση με την ποινική αξιολόγηση συστημικών σφαλμάτων στον τομέα των σιδηροδρόμων ακόμα περιλαμβανομένης και της τυχόν καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της απαιτούμενης τεχνολογικής αναβάθμισης των σχετικών υποδομών, παρακαλώ να προχωρήσετε ανεξάρτητα από την πρόοδο των εργασιών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που έχει οριστεί για να προβεί στην αποτίμησή τους από τη διοικητική και τεχνική άποψη.
Με την ολοκλήρωση των εργασιών της επιτροπής, αυτονοήτως θα κοινοποιηθεί στις αγγελικές αρχές που διεξάγουν την έρευνα το πόρισμα της για να καταστεί μέρος της δικογραφίας».
ΥΓ: Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος βρέθηκε στο ειδικό δικαστήριο για παράβαση καθήκοντος, με την κατηγορία ότι ζητούσε από εισαγγελείς να προωθήσουν μια υπόθεση. Αν αυτό είναι έτσι, τότε η επιστολή Μητσοτάκη προς τον Ντογιάκο τι αδίκημα είναι;
Αν η δήλωση Παπαγγελόπουλου «η Novartis είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο τους ελληνικού κράτους» είναι καταδικαστέα και αξιόποινη, τότε οι δηλώσεις Μητσοτάκη τι είναι;
Το Σύνταγμα λοιπόν προβλέπει ότι μόνο ο υπουργός Δικαιοσύνης μπορεί να απευθύνει επιστολή στον Άρειο Πάγο, όχι ο πρωθυπουργός.