Η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου με την οποία ο πρώην αναπληρωτής Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος καταδικάστηκε με οριακή πλειοψηφία σε 10.000 ευρώ χρηματικό πρόστιμο για παράβαση καθήκοντος, δεν εξυπηρέτησε τους σκοπούς της Δικαιοσύνης και η μόνη της χρησιμότητα ήταν η απόπειρα διάσωσης των διωκτών του.
Αυτό τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο newsbreak.gr ο έγκριτος ποινικολόγος και υποψήφιος διδάκτωρ της Νομικής, Μάνος Ροδουσάκης ο οποίος ήταν εκ των συνηγόρων του κ. Παπαγγελόπουλου και με την εμπεριστατωμένη αγόρευσή του κατέδειξε το έωλο όλων των κατηγοριών.
Συγκεκριμένα ο κ. Ροδουσάκης ανέφερε τα εξής:
«Η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου δεν εξυπηρέτησε σκοπούς της Δικαιοσύνης. Νομικά όλα όσα καταγγέλλονταν σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου, υποτιθέμενα άκρως αληθή δεν μπορούσαν να αποτελέσουν εγκληματική συμπεριφορά, δεν μπορούσαν να υπαχθούν στην έννοια της διάταξης του άρθρου 259ΠΚ, δηλαδή της παράβασης καθήκοντος.
Αυτό δεν είναι άποψη δική μου, δεν το λέω εγώ ως συνήγορος υπεράσπισης, το λέει ο Α.Π. όχι μόνο με πληθώρα αποφάσεων που έχουν εκδώσει τα τμήματα του ΑΠ αλλά και με τρεις αποφάσεις της Ολομέλειάς του.
Η ένδεια έλλειψης νομικής βάσης της εν λόγω απόφασης είναι και πρόδηλη και προφανής. Αυτή η ένδεια αντανακλάται στην επί της ποινής απόφασης του δικαστηρίου το οποίο επέβαλε μόνο πρόστιμο και επέβαλε πρόστιμο για 2 από τις 5 υπο-περιπτώσεις ενώ απήλλαξε ομόφωνα για την κακουργηματική πράξη της ηθικής αυτουργίας.
Στις δύο δε υποπεριπτώσεις που έκρινε ενοχή η απολύτως οριακή πλειοψηφία από της λέει πολλά.
Να σημειωθεί ότι η πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου ήταν απαλλακτική στην κρίση της για το σύνολο των κατηγοριών. Δηλαδή “ώδινεν όρος και έτεκε μυν”.
Πέντε χρόνια καταγγελίες, πέντε χρόνια απειλές, πέντε χρόνια απόπειρες ηθικής εξόντωσης του κ. Παπαγγελόπουλου από τους πολιτικούς του αντιπάλους. Του “φόρτωσαν” οκτώ κακουργήματα και έξι πλημμελήματα. Και που κατέληξαν όλα αυτά; Αθωώθηκε για όλα πλην του χρηματικού προστίμου. Άξιζε αλήθεια τον κόπο;
Στην συνείδηση του κόσμου και στην συνείδηση του δικαστηρίου ο κ. Παπαγγελόπουλος είναι πλήρως δικαιωμένος.
Αυτό δείχνει το αποτέλεσμα της απόφασης του δικαστηρίου και είναι η μόνο αλήθεια είτε αρέσει στους διώκτες του, είτε δεν αρέσει.»
ΕΡ: Δε σημαίνει κάτι για εσάς η ποινή που του επιβλήθηκε, έστω και κατά πλειοψηφία;
ΑΠ: Η ποινή είναι πρόστιμο, χρηματική ποινή αυτό σημαίνει. Συνεπώς η όποια απαξία ενέχει η πράξη για την οποία κατηγορείται ο οποιοσδήποτε απεικονίζεται στην επιβληθείσα ποινή.
Άρα η δίκην προστίμου χρηματική ποινή εκμηδενίζει την όποια απαξία έχει η πράξη.
Δηλαδή ένα κατηγορητήριο το οποίο συντάχτηκε από τη Βουλή, απασχόλησε εν συνόλω δεκατρία τακτικά μέλη, έξι αναπληρωματικά μέλη, δύο εισαγγελείς και όλοι αυτοί για αυτό το δήθεν τρομερό κατηγορητήριο επέβαλλαν πρόστιμο.
Δεν αντέχει στη λογική κάτι τέτοιο. Αυτά συμβαίνουν όταν έχει νοθευτεί η δικανική κρίση από την πολιτική ατμόσφαιρα (κομψός ο χαρακτηρισμός περί νόθευσης).
Με αυτήν την ποινή η οποία έχει αναντίρρητα χαρακτήρα προστίμου αντιλαμβάνεται και ο πλέον αδαής ότι στήθηκε μια σκευωρία με σκοπό την εξόντωση του κου Παπαγγελόπουλου και αυτή η σκευωρία έπεσε στο κενό και έπεσε κατά τρόπο απόλυτα νομικά προκλητικό. Η μόνη της χρησιμότητα ήταν η απόπειρα διάσωσης των διωκτών του κ. Παπαγγελόπουλου.
ΕΡ: Πως σχολιάζετε τις μεγάλες μειοψηφίες που υπήρξαν και στις δύο καταδικαστικές αποφάσεις για τα πλημμελήματα της παράβασης καθήκοντος;
ΑΠ: Η μειοψηφία σημαίνει πως επτά μέλη έκριναν ένοχο τον κο Παπαγγελόπουλο και έξι μέλη συμπεριλαμβανομένης της Προέδρου του Εδικού Δικαστηρίου τον έκριναν αθώο.
Ομοίως και για την δεύτερη υποπερίπτωση με αντίστοιχα οκτώ υπέρ και πέντε κατά που και σε αυτή τη περίπτωση εντός των πέντε μελών ήταν και η Πρόεδρος του ειδικού δικαστηρίου, με ότι αυτό σημαίνει.
Δεν θα σχολιάσω τίποτα. Κρατώ τα βλέμματα των δύο από τους επτά δικαστές που τον καταδίκασαν βαθιά χαραγμένα στην μνήμη μου και όποιος κατάλαβε κατάλαβε…