Η εφημερίδα του Μονάχου Süddeutsche Zeitung, αναφέρεται σε δημοσίευμά της στην μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας και σχολιάζοντας την απελθούσα Κυβέρνηση Μητσοτάκη γράφει, μεταξύ άλλων, το εξής αιχμηρό για τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Πρωθυπουργό:
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εμπειρία στην άρνηση κατηγοριών, όπως, για παράδειγμα, ότι η Ελλάδα μαζεύει επανειλημμένα πρόσφυγες στα ανοιχτά των νησιών της στο Αιγαίο και τους πετάει ακριβώς έξω από την τουρκική επικράτεια. Όταν οι δημοσιογράφοι ρωτούν για τις επαναπροωθήσεις, ο Μητσοτάκης τις αρνείται εδώ και χρόνια. Το ότι τη γλιτώνει οφείλεται σε μια δική του μορφή λαϊκισμού: χωρίς υβριστική ρητορική, χωρίς εκκεντρικότητα, χωρίς φωνασκίες. […] Ο Μητσοτάκης σίγουρα δεν είναι ούτε Όρμπαν, ούτε Τραμπ. Δείχνει όμως με πόση επιτυχία μπορεί να αποφευχθεί η αλήθεια στην πολιτική, με τον κατάλληλο τρόπο».
Seit Jahren macht Griechenland eine Migrationspolitik, zu der auch illegale Pushbacks gehören. Tragödien wie in der vergangenen Woche werden in diesem Klima offenbar in Kauf genommen. Kommentar von Raphael Geiger. https://t.co/VNG4xvcnJK
— Süddeutsche Zeitung (@SZ) June 20, 2023
Αναφορικά με το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο, η γερμανική εφημερίδα γράφει ότι, πέραν των εθνικών υδάτων του εκάστοτε κράτους, «η Μεσόγειος χωρίζεται ολόκληρη και σε θαλάσσιες ζώνες διάσωσης» και πως «το σκάφος βρισκόταν στη θαλάσσια ζώνη διάσωσης της Ελλάδας. Αλλά τελικά δεν έχει σημασία σε ποια ζώνη βρίσκεται κανείς: το καθήκον διάσωσης ισχύει ανέκαθεν στη ναυσιπλοΐα, ενώ από το 1980, περιλαμβάνεται επίσης στο άρθρο 98 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας».
Και συνεχίζει:
«Τα κράτη έχουν ακόμη την υποχρέωση να διασφαλίζουν ότι και οι πολίτες τους τηρούν αυτό το καθήκον διάσωσης, πράγμα που σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει πλέον την υποχρέωση να διεξάγει ποινική έρευνα εναντίον των δικών της αξιωματούχων για παράλειψη παροχής βοήθειας. Ή, εάν οι ισχυρισμοί ορισμένων επιζώντων επιβεβαιωθούν και πράγματι η ακατάλληλη ρυμούλκηση του λιμενικού βύθισε το σκάφος, η κατηγορία θα μπορούσε να αφορά και ανθρωποκτονία από αμέλεια, […] όπως στην υπόθεση Safi κατά Ελλάδας, όπου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Ε.Δ.Δ.Α.) έκρινε πως η Ελλάδα παραβίασε το καθήκον της για προστασία της ζωής βάσει του άρθρου 2 της Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».
Επισημαίνει ακόμα η γερμανική εφημερίδα:
«Η ελληνική κυβέρνηση ευθύνεται εν μέρει που επέτρεψε στην ακτοφυλακή της να λειτουργεί μυστικά. Επί Κυριάκου Μητσοτάκη δεν χρειάζεται να λογοδοτεί για όσα κάνει ή δεν κάνει στη θάλασσα. Είναι μια πολιτική στην οποία η αλήθεια είναι μόνο μια πιθανότητα».
Η SZ καταλήγει στο άρθρο της με κατηγορίες κατά της Ευρώπης:
«Όσο η ελληνική κυβέρνηση απαλλάσσει τους δικούς της αξιωματούχους από κάθε έρευνα και δεν απειλείται με περισσότερα πολιτικά προβλήματα από τη γκρίνια του Ε.Δ.Δ.Α., ολόκληρη η Ευρώπη θα αποτυγχάνει να καθιερώσει ελάχιστα πρότυπα κράτους δικαίου στα εξωτερικά σύνορα. Να παρακολουθείς, να κοιτάζεις θλιμμένος και να αφήνεις την Αθήνα να κάνει τη δουλειά της: και αυτό αποτελεί παράλειψη οφειλόμενης βοήθειας. Και μάλιστα συστημική».
*με πληροφορίες από DW, SZ
Διαβάστε ακόμα: