Ο Άδωνις, η Κινέζικη πρεσβεία και η Huawei

Μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση από το πρόσφατο παρελθόν

Must Read

Διεθνείς διαστάσεις έχει λάβει πλέον η αποκάλυψη των New York Times για τις σχέσεις του Άδωνι Γεωργιάδη και της κινεζικής εταιρείας Huawei. Στο εκτενές αφιέρωμα που μάλιστα έγινε και πρωτοσέλιδο στην αμερικανική εφημερίδα, ο υπουργός εργασίας εμφανίζεται ως  «χορηγούμενος» από την κινεζική εταιρία η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο των αμερικανικών διωκτικών αρχών, καθώς θεωρείται η αιχμή του δόρατος για τον κινέζικο κυβερνοπόλεμο που αποτελεί «απειλή για τη Δύση».

Το σκάνδαλο

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, οι μυστικές υπηρεσίες πιθανότατα της Λιθουανίας, παρακολουθούν, για λογαριασμό των ΗΠΑ, τον κινεζικό κολοσσό  Huawei και τις δραστηριότητές του επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Η παρακολούθηση συμπίπτει χρονικά με την πίεση που ασκούν οι ΗΠΑ στην εν λόγω εταιρία, και μέσω αυτής στην Κίνα, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πώς εμπλέκεται ο κ. Γεωργιάδης (αλλά και μέλη της οικογενείας του);

Τον Σεπτέμβριο του 2020, ο αδελφός του υπουργού έλαβε ως δώρο από την ελληνική αντιπροσωπεία της Huawei ένα λάπτοπ.

Τον Οκτώβριο ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε δήθεν για λογαριασμό μιας τηλεπαρουσιάστριας ένα τηλέφωνο και ένα λάπτοπ ενώ στη συνέχεια θέλησε και ένα ακόμα λαπτοπ αυτή τη φορά για το γιο του.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο υπουργός που τότε ήταν Ανάπτυξης δωροδοκήθηκε από την εταιρεία!

Ο λόγος της δωροδοκίας σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» ήταν για να ευνοήσει από τη θέση του την Huawei ώστε να πάρει τη μεγάλη δουλειά του 5G στην Ελλάδα!

Τι υποστηρίζει ο Γεωργιάδης

Δεν ασχολήθηκε με τον κινεζικό κολοσσό κατά τη διάρκεια της θητείας του ο κ. Γεωργιάδης όπως υποστηρίζει στα «ΝΕΑ» τα οποία επικοινώνησαν μαζί του.

Δεν υπήρξε ούτε σύμβαση, ούτε συμφωνία,  ούτε καμιά κινεζική επένδυση υψηλής τεχνολογίας έγινε στην Ελλάδα, ούτε ανάθεση.

Για τα τρία laptop και το «έξυπνο» ρολόι, ο Άδωνις Γεωργιάδης, αναφέρει ότι τα αγόρασε και έχει και τις αποδείξεις.

Μάλιστα, ο κ. Γεωγιάδης αναφέρει πως παιδικός του φίλος, ο. Θ. Ταμβακίδης δούλευε στα γραφεία της ελληνικής αντιπροσωπείας. Οι δύο άντρες φαίνεται να είχαν συνομιλήσει και ο υπουργός να είχε επισκεφτεί τα γραφεία. Τις συνομιλίες άκουσαν οι πράκτορες και τον ενοχοποίησαν για το σκάνδαλο.

Η εκδήλωση από το πρόσφατο παρελθόν

Μπορεί ο Αντώνης να ισχυρίζεται ότι η σχέση του με τον κινέζικο κολοσσό ήταν καθαρά «προσωπική» και αφορούσε την φιλική του διασύνδεση με το κορυφαίο στέλεχος, μία εκδήλωση όμως από το πρόσφατο παρελθόν, έρχεται να περιπλέξει την κατάσταση.

Η εκδήλωση έγινε την Κυριακή 28 Νοεµβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Μοναδικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης ήταν ο τότε Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος φυσικά δεν είχε καμμία σχετική αρμοδιότητα. Η φύση της εκδήλωσης θα επέβαλε την παρουσία της τέως υπουργού παιδείας, η οποία όμως δεν πάτησε ούτε απέξω από το κτίριο…

Αντίθετα, την εκδήλωση μονοπώλησε επίσης και η σύζυγός του υπουργού, Ευγενία Μανωλίδου, για την οποία ο πρέσβης της Κίνας Σιάο Τζουντσένγκ δήλωσε:

Η Ευγενία Μανωλίδου σε εκδήλωση με την συμμετοχή της HUAWEI

«Χαίρομαι πολύ που βλέπω τους μαθητές του Γυμνασίου του Πεκίνου και της «Ελληνικής Αγωγής» να συναντώνται. Με αυτόν τον ιδιαίτερο και γεμάτο ενδιαφέρον τρόπο, πιστεύω ότι οι σπόροι του Ολυμπισμού θα ριζώσουν στις καρδιές των παιδιών μας. Εκ μέρους της Πρεσβείας της Κίνας στην Ελλάδα θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια για τη διοργάνωση της εκδήλωσης αυτής για τις πολιτιστικές ανταλλαγές νέων Κίνας και Ελλάδας, και να ευχαριστήσω θερμά τους διοργανωτές της εκδήλωσης, ιδιαιτέρως τη διευθύντρια κ. Ευγενία Μανωλίδου για τις μεγάλες προσπάθειες της».

Το πλέον ενδιαφέρον όμως, είναι οι χορηγοί και οι υποστηρικτές της εκδήλωσης, μεταξύ των οποίων φιγουράρει η πρεσβεία της Κίνας και το όνομα της HUAWEI…

Αναλυτικά:

Υποστηρικτικές Δοµές: Beijing Olympic City Development Association, Πρεσβεία της Ελλάδος στην Κίνα.

Διοργανωτές: Beijing Yiyuan Cultural Art Promotion Association, Beijing Talent Education Charitable Foundation, Beijing JINTAI Art Museum, ELLINIKI AGOGI, Greece, BEIJING ACADEMΥ.

Συνδιοργανωτής: ΜΜΕ “Voice of Diplomacy”.

Αρωγοί της εκδήλωσης, η εταιρεία κινηματογραφικών παραγωγών Tanweer και η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Huawei.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This