Η σημειολογία των αριθμών

Για πρώτη φορά από το 2019 η «ομάδα Σαμαρά» κατέγραψε με ευδιάκριτο τρόπο την (αριθμητική) παρουσία της

Must Read

Με τη χθεσινή ψηφοφορία και την υπερψήφιση, πλην Σαμαρά, της επίμαχης τροπολογίας για τους μετανάστες κλείνει το ευρύτερο θέμα εντός της Ν.Δ. – ή μόλις τώρα ανοίγει για τα καλά;

  • του Ανδρέα Καψαμπέλη

Οι αναγνώσεις που γίνονται στους πολιτικούς καφενέδες εντός και εκτός Βουλής είναι πολλές και αντιφατικές. Υπάρχουν, πάντως, τα γεγονότα και οι αριθμοί

Καταρχάς, ο πρώην πρωθυπουργός παρέστη στην ψηφοφορία και έδωσε αρνητική ψήφο. Με τις διαστάσεις που είχε πάρει το ζήτημα, ήταν δύσκολο βεβαίως να κάνει αλλιώς. Ωστόσο, το έθιμο έως τώρα ήταν αυτό να γίνεται διά της απουσίας και όχι διά του… «όχι».

Πέραν του ίδιου, πόσοι βουλευτές με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τάχθηκαν δημοσίως κατά της τροπολογίας, την οποία εν τέλει (βεβαίως βεβαίως) ψήφισαν; Έξι τον αριθμό: Αθανασίου, Χρυσομάλλης, Σιμόπουλος, Πλεύρης, Κατσανιώτης, Καραγκούνης.

Με βάση αυτό, επομένως, εάν δεν είχε επιβληθεί κομματική πειθαρχία, τα γαλάζια «ναι» θα είχαν πέσει στα 151 και (πολιτικά, εάν όχι και κοινοβουλευτικά) η κυβέρνηση θα βρισκόταν επί ξυρού ακμής. (Ας είναι καλά η… αντιπολίτευση.)

Το κουίζ που από χθες κυκλοφορεί, μάλιστα, είναι εάν ο συγκεκριμένος αριθμός των «εξ» προέκυψε συμπτωματικά ή ήταν… προμελετημένος.

Από τη μια είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ανακλά τη συρρίκνωση των σαμαρικών επιρροών. Από την άλλη υπάρχουν όσοι λένε ότι ήταν τροχιοδεικτική κίνηση για να δείξει ο Σαμαράς ότι αποτελεί τον ρυθμιστή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Σε μετάφραση; Η «δεδηλωμένη» θα μπορούσε από χθες να τελεί σε ιδιότυπη εσωτερική ομηρία

Με τουλάχιστον ορισμένους εκ των εξι, μάλιστα, ο πρώην πρωθυπουργός συνέφαγε το βράδυ της Κυριακής στο Κολωνάκι μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού. Επίσης και εντός του υπουργικού συμβουλίου τουλάχιστον ένα μέλος του λογίζεται πιστός ακόλουθος.

Όποιος σχεδιασμός και ιδιοτέλεια κι αν κρύβονται, πάντως, για πρώτη φορά από το 2019 η «ομάδα Σαμαρά» κατέγραψε με ευδιάκριτο τρόπο την (αριθμητική) παρουσία της.

Όλα αυτά μοιάζουν βεβαίως και με δίκοπο μαχαίρι: θα μπορούσαν να βρεθούν σήμερα βουλευτές να «ρίξουν» την κυβέρνηση; Άλλωστε, οι κακεντρεχείς ψιθυρίζουν (και όχι αδικαιολόγητα) ότι η κομματική πειθαρχία βόλεψε στο «διά ταύτα» και τους διαφωνούντες.

Μεταξύ του μαύρου και του άσπρου υπάρχουν, όμως, πολλές αποχρώσεις. Μένει να φανεί εάν αυτή η νέα εσωκομματική κατάσταση θα έχει διάρκεια ή όχι. Πώς θα τη διαχειριστεί ο Μητσοτάκης και πώς θα κινηθεί εφεξής ο Σαμαράς; Υπάρχουν παρασκηνιακά διακυβεύματα, όπως ακούγεται, και ποια;

Από την άλλη, δεν υποτιμάται ότι το Μεταναστευτικό αποτελεί πανευρωπαϊκά την εύφλεκτη ύλη για τεκτονικές ανακατατάξεις που αναμένεται να έρθουν με τις ευρωεκλογές.

Και ακόμη, στην εγχώρια Βουλή μόλις (και όταν) έρθει προς ψήφιση η άλλη «καυτή πατάτα», για τον γάμο των ομοφύλων, μάλλον θα ξαναζήσουμε τα ίδια.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This