Αν ο… αδιάβλητος χαρακτήρας της διαδικασίας της επιστολικής ψήφου είναι τόσο εγγυημένος όσο τα προσωπικά δεδομένα των απόδημων Ελλήνων, τότε είναι δικαιολογημένοι όλοι οι φόβοι για καλπονοθεία στις ευρωεκλογές. Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από την εξέταση όλων των δεδομένων που σχετίζονται με την υπόθεση της Αννας Μισέλ Ασημακοπούλου.
Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας έστειλε μαζικά e-mails σε εκλογείς, διαφημίζοντας την υποψηφιότητά της στις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές. Υπάρχουν πολλές καταγγελίες αποδήμων ότι και δεν της είχαν ζητήσει να λαμβάνουν ενημέρωση για τις δραστηριότητές της και ότι τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις τους, όπου έστειλε τα e-mails της η ευρωβουλευτής τις είχαν χρησιμοποιήσει για να εγγραφούν στην πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών για τους απόδημους Ελληνες. Αν οι καταγγελίες αυτές είναι αληθείς -και δεν υπάρχει σοβαρός λόγος να αμφισβητηθούν-, τότε θεωρείται εξαιρετικά πιθανό η «διαρροή» να προέρχεται από το υπουργείο Εσωτερικών.
Αφού είχε ήδη προκληθεί σάλος και η κυβέρνηση είχε έλθει σε δύσκολη θέση, το υπουργείο Εσωτερικών υποχρεώθηκε να απαντήσει – και το έκανε με καθυστέρηση περίπου 48 ωρών. Σε ανακοίνωση του γενικού γραμματέα Εσωτερικών και Οργάνωσης Θανάση Μπαλέρμπα αναφέρεται ότι «το υπουργείο Εσωτερικών δεν παρέχει διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mails) εκλογέων σε υποψηφίους ή κόμματα, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία».
Και σαν να μην έφταναν τα παραπάνω κωμικοτραγικά, το υπουργείο Εσωτερικών, αρχικά με… ανεπίσημη ενημέρωση, παραδέχθηκε ότι υπάρχει σοβαρό ζήτημα ασφαλείας με την πλατφόρμα apodimoi.gov.gr. Από χθες όσοι χρήστες προσπαθούσαν να κάνουν χρήση της πλατφόρμας έβλεπαν το μήνυμα ότι η σύνδεσή τους δεν είναι ιδιωτική και ότι τα προσωπικά τους δεδομένα θα μπορούσαν να κλαπούν από επιτηδείους!
Ολα τα παραπάνω, συνδυαζόμενα με τις κάκιστες επιδόσεις της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ζητήματα διαφάνειας και κράτους δικαίου, προοιωνίζονται τα χειρότερα για την εκλογική διαδικασία – ειδικά σε ό,τι αφορά τους απόδημους Ελληνες. Αν υπάρχουν τέτοια ελαφρότητα, προχειρότητα αλλά και δόλος στον χειρισμό των προσωπικών δεδομένων των αποδήμων, τότε τίποτε δεν αποκλείει απόπειρες «λαθροχειρίας» στην καταμέτρηση των ψήφων τους.