Ζητάει την ψήφο των ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές, με το επιχείρημα να μην αποσταθεροποιηθεί πολιτικά και οικονομικά η χώρα, στην πραγματικότητα όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης την προσωπική του αποσταθεροποίηση φοβάται, αφού με ένα ποσοστό που θα απέχει πολύ από το 41% και πολύ περισσότερο αν πέσει κάτω από το 30% αποχαιρετά την παντοδυναμία, που απολαμβάνει από τον Ιούνιο του 2023, και θα νιώθει ότι χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του.
- Από τον
Πάνο Σώκο
Για τον λόγο αυτό οι ευρωεκλογές έχουν και χαρακτήρα προσωπικού δημοψηφίσματος για τον ίδιο, αφού από το αποτέλεσμα θα κριθεί αν θα συνεχίσει να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του «γαλάζιου» εκλογικού σώματος κι επίσης αν όσοι εποφθαλμιούν τη θέση του στην προεδρία της Ν.Δ. θα αρχίσουν να οργανώνονται για να τη διεκδικήσουν όταν έρθει η ώρα.
Ο πρωθυπουργός, εξάλλου, δεν διστάζει το τελευταίο διάστημα να αναδεικνύει εμμέσως πλην σαφώς στις ομιλίες του και ο ίδιος αυτή τη δημοψηφισματική διάσταση που δίνει στις ευρωεκλογές, καθώς βλέπει στις δημοσκοπήσεις να πέφτουν τα ποσοστά της δημοφιλίας του και της καταλληλότητάς του για πρωθυπουργός, παρότι προηγείται και με μεγάλη απόσταση από τους αντιπάλους του. Είναι αυτό που είπε την Πέμπτη και ο Αλέξης Τσίπρας, «ο Κυριάκος Μητσοτάκης τρέχει μόνος του και έρχεται δεύτερος»…
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη δημοσκόπηση της ΜΡΒ, πριν από μερικές ημέρες, είχε συγκεντρώσει 27,5% στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός και πρώτος ήταν ο «κανένας», με ποσοστό 29,9%. Επίσης, σε δημοσκόπηση της Metron Analysis, από τις 21 Μαρτίου, στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο «κανένας» συγκεντρώνει ποσοστό 39%, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης 33%.
Ολοι οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί βρίσκονται σε μονοψήφια νούμερα, με το μεγαλύτερο από αυτά να είναι το 7% του Στέφανου Κασσελάκη. Την ίδια εικόνα δείχνουν οι πιο πολλές δημοσκοπήσεις τον τελευταίο μήνα και το στοιχείο αυτό έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό και το επικοινωνιακό του επιτελείο, αφού είναι γεγονός πως η κυριαρχία της Ν.Δ, τα τελευταία χρόνια στηρίζεται κυρίως στην προσωπική εικόνα του κ. Μητσοτάκη και αυτήν την εικόνα φιλοτεχνούν με κάθε τρόπο οι πάσης φύσεως υποστηρικτές του στα μέσα ενημέρωσης, που επηρεάζει και ως έναν βαθμό ελέγχει.
Σημαίνον στέλεχος της Κ.Ο. μας έλεγε πως, με βάση το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποκόψει σε μεγάλο βαθμό τη Ν.Δ. από τις παραδοσιακές ιδεολογικές της ρίζες, στρέφοντάς την στο Κέντρο, μια φθορά δική του θα συμπαρασύρει και το κόμμα, αφού δεν θα υπάρχουν οι σταθερές βάσεις που το στηρίζουν εδώ και δεκαετίες. Επίσης, άλλα κοινοβουλευτικά στελέχη θεωρούν βέβαιο πως αν η Ν.Δ. συγκεντρώσει σχετικά χαμηλό ποσοστό, χαμηλότερο από εκείνο των ευρωεκλογών του 2019, τότε δεν θα αργήσουν οι εσωκομματικοί δελφίνοι να προετοιμάζονται για τη διαδοχή, καθώς θα έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση και για τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Μία μεγάλη φθορά στην κάλπη έναν χρόνο μετά τις εθνικές εκλογές θα είναι η αρχή ακόμα μίας πιο αρνητικής συνέχειας στα επόμενα τρία χρόνια, μέχρι τη λήξη της κυβερνητικής θητείας» λένε και επισημαίνουν πως η αντιπολίτευση δεν θα είναι πάντα αδύναμη, αλλά θα βρει κάποια στιγμή τον βηματισμό της και θα γίνει απειλητική…
Με βάση τα παραπάνω:
– Ο κ. Μητσοτάκης το τελευταίο διάστημα μιλάει όλο και πιο συχνά για τον εαυτό του, το ίδιο κάνουν και οι εντεταλμένοι του! «Το ερώτημα είναι: ποιος θα μπορέσει να διαπραγματευτεί προς όφελος των Ελλήνων στην Ευρώπη ό,τι είναι καλύτερο για την Ελλάδα; Αυτό είναι ένα από τα ζητούμενα στο οποίο θα κληθούμε να απαντήσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου» είπε ο ίδιος σε πολίτες στη Ρόδο την εβδομάδα που πέρασε, επαναφέροντας το πλαστό και ψεύτικο δίλημμα «αν όχι ο Μητσοτάκης, τότε ποιος;», που χρησιμοποιήθηκε και στο παρελθόν, και θα το ακούσουμε πολλές φορές στους επόμενους δύο μήνες μέχρι τις ευρωεκλογές.
– Ο πρωθυπουργός έχει φτάσει στο σημείο να προβάλλει το επιχείρημα ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι επιδιώκουν μόνο την πτώση του, λες και δεν είναι αυτή η δουλειά της αντιπολίτευσης! Και μόνο αυτό το επιχείρημα δείχνει πως θεωρεί τον εαυτό του όχι μόνο αναντικατάστατο, αλλά και ότι έχει την απαίτηση η αντιπολίτευση να τον αφήσει ήσυχο, να κυβερνάει χωρίς εμπόδια…
– Την προσωπική του αγωνία για το μέλλον του και την εικόνα του την έδειξε και στη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας, όταν ότι είπε πως «δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο…», θέλοντας να αναδείξει την εικόνα ενός ασυμβίβαστου ηγέτη. Μόνο που όταν ένας πρωθυπουργός αναγκάζεται μέσα στη Βουλή να πει το αυτονόητο, τότε φανερώνει την αδύναμη θέση στην οποία βρίσκεται!
– Επίσης, μιλάει υποτιμητικά για τους αντιπάλους του, με αποκορύφωμα ως τώρα τον χαρακτηρισμό «εισαγόμενο αρχηγό» που είπε για τον Στέφανο Κασσελάκη. Χαρακτηρισμό άστοχο, που προφανώς δεν τον σκέφτηκε ιδιαίτερα, καθώς με αυτόν τον τρόπο προσβάλλει τους απόδημους Ελληνες, θεωρώντας ότι δεν είναι άξιοι και ικανοί να γίνουν αρχηγοί κομμάτων ή πρωθυπουργοί! Την ίδια στιγμή, βέβαια, υπεραμύνεται κι έχει φέρει και σχετικούς νόμους, του δικαιώματος των αποδήμων να ψηφίζουν στις εκλογές! Υποκριτική στάση, χωρίς αμφιβολία!
– Το επικοινωνιακό επιτελείο του πρωθυπουργού σχεδιάζει μια προεκλογική καμπάνια επικεντρωμένη στο πρόσωπό του, με στόχο να αναδειχθεί ότι είναι ένας ηγέτης που έχει ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα και παίζει πλέον ο ίδιος ρόλο σε μεγάλα ζητήματα της διεθνούς πολιτικής, όπως είναι π.χ. ο πόλεμος στην Ουκρανία, η εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα, η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα.
– Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα κάνει πολλές περιοδείες σε όλη τη χώρα -ήδη τις έχει ξεκινήσει-, για να έχει όσο τον δυνατόν πιο κοντινή επαφή με τον κόσμο, καθώς στο Μαξίμου θεωρούν ότι αυτό είναι το μεγάλο όπλο. Τέλος, βασικό μότο της εκστρατείας του θα είναι οι προσωπικές επιθέσεις στους αντιπάλους του, ιδίως εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη, τον οποίο πλέον στο Μαξίμου αρχίζουν να τον υπολογίζουν περισσότερο, γιατί θεωρούν ότι απευθύνεται σε ένα εκλογικό σώμα αχαρτογράφητο και μπορεί να το προσελκύσει.