Είναι απορίας άξιο πώς τα τελευταία 5 χρόνια η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι τόσο μονοδιάστατη. Επισπεύδοντες, στις κρίσεις παίρνουμε το μέρος ενός από τα δύο αντιμαχόμενα «στρατόπεδα», χωρίς να υπολογίζουμε τις συνέπειες αυτής της βιασύνης μακροπρόθεσμα.
Αυτό έπραξε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον πόλεμο στην Ουκρανία, όπου πρώτη από όλους η Ελλάδα πήρε το μέρος της, το ίδιο κάνει πλέον και με τη σύρραξη στη Μέση Ανατολή, όπου παίρνει ξεκάθαρα το μέρος του Ισραήλ. Δεν χρειαζόταν η ανακοίνωση του έκτακτου Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), που ολοκληρώθηκε νωρίς χθες το βράδυ, για να διαπιστώσουμε ότι η κυβέρνηση, «ξέχασε» την επίθεση του Ισραήλ στην πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό, όπως και τη σφαγή στη Γάζα – μας είχε προϊδεάσει από νωρίς το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την ανάρτησή του στο facebook: «Προτού περάσω στην κυριακάτικη επισκόπηση, θέλω να ξεκινήσω με την ξεκάθαρη, απερίφραστη καταδίκη της ελληνικής κυβέρνησης και εμού προσωπικά απέναντι στη χθεσινοβραδινή επίθεση του Ιράν προς το Ισραήλ. Πρόκειται για εξαιρετικά δυσάρεστες και πολύ ανησυχητικές εξελίξεις, που πυροδοτούν μια νέα ανάφλεξη στην ευρύτερη γειτονιά μας και φυσικά στη Μέση Ανατολή. Το ΚΥΣΕΑ θα συνεδριάσει εκτάκτως το απόγευμα για να αξιολογήσουμε τα δεδομένα της κατάστασης και να δηλώσουμε με κάθε τρόπο τη στήριξή μας σε κάθε προσπάθεια εκτόνωσης της νέας έντασης».
Επισπεύδων για μια ακόμη φορά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν βρήκε λέξη να γράψει για να ισορροπήσει τα πράγματα και να κερδίσει για την Ελλάδα διπλωματικά.
Ακριβώς ίδια με την ανάρτηση Μητσοτάκη το μεσημέρι ήταν και η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη μετά την ολοκλήρωση του ΚΥΣΕΑ, το βράδυ: «Συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. Στη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή μετά τις επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ και έγινε ανασκόπηση της κατάστασης ασφαλείας. Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση εναντίον του Ισραήλ και τις απειλές για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Η Ελλάδα, πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, υπογραμμίζει την ανάγκη αυτοσυγκράτησης από όλες τις πλευρές, προκειμένου να αποφευχθεί μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση».
Εκτός από την ανακοίνωση που μοίρασε ο κ. Μαρινάκης, σε μια προσπάθεια να πειστεί η ελληνική κοινή γνώμη ότι η κυβέρνηση εργάζεται και για να μην υπάρξουν κραδασμοί (βέβαια, όταν όλοι οι ηγέτες περίμεναν με κομμένη την ανάσα το χτύπημα των Ιρανών, ο κ. Μητσοτάκης εγκαινίαζε την… καλοκαιρινή σεζόν στο Μαράθι), από το Μέγαρο Μαξίμου, μέσω κυβερνητικών πηγών, μας ενημέρωσαν και για τις εκτιμήσεις τους.
Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, η εκτίμηση του κυβερνητικού επιτελείου είναι ότι προσώρας αποκλιμακώνεται η κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Οι ίδιες εκτιμήσεις λένε πως η ισραηλινή πλευρά δεν θα προχωρήσει σε κάποια εκκίνηση περαιτέρω κλιμάκωσης, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με ασφάλεια τι θα γίνει το επόμενο διάστημα, καθώς οι αβεβαιότητες παραμένουν και είναι πολλές. Ταυτόχρονα, από το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνουν ότι υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ της Αθήνας και του Τελ Αβίβ.
Καμιά αναφορά στις επιπτώσεις που θα έχει ο νέος γύρος έντασης στην Ελλάδα, όπου, λόγω της ανυπαρξίας ελεγκτικού μηχανισμού, τα καύσιμα θα φτάσουν στα ύψη, και φυσικά καμιά άλλη πληροφόρηση που να μας κάνει σοφότερους για το γεγονός ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας διέκοψε εσπευσμένα το ταξίδι του στις ΗΠΑ για να επιστρέψει στην Αθήνα και να έχει συμμετοχή στο ΚΥΣΕΑ. Ή υπάρχει κάτι που δεν μας ανακοίνωσε το Μέγαρο Μαξίμου ή πρόκειται για μια ακόμη επικοινωνιακή διαχείρηση της επικαιρότητας.