Μετεκλογική «απώλεια στήριξης» στα εθνικά θέματα

Μέχρι ποιο σημείο μπορεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να συζητά και να συμφωνεί για μείζονα θέματα με Τουρκία, Αλβανία, Βουλγαρία και Σκόπια, μετά το βαρύ αποτέλεσμα των ευρωεκλογών;

Must Read

Στην πρώτη δήλωσή του μετά την οριστικοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος στις ευρωεκλογές, το βράδυ της περασμένης Κυριακής (9/6), ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι έλαβε μήνυμα από τους Ελληνες, και μάλιστα «το άκουσε δυνατά».

  • Νικ. Σταυρουλάκις

Δύο ημέρες αργότερα, με συνεντεύξεις, διαρροές και ενδιάμεσα «παπαγαλάκια», η κυβέρνηση διεμήνυσε ότι «δεν πρόκειται να μετακινηθεί ούτε βήμα από τον χώρο που καλύπτει σήμερα η Νέα Δημοκρατία». Ούτε δεξιότερα ούτε αριστερότερα… «Θα συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό της έργο η κυβέρνηση» είπε ο πρωθυπουργός. Μα, αυτό το πρόγραμμα -το συγκεκριμένο, στο σύνολό του- δεν ήταν η αιτία που τη συρρίκνωσε;

Το σημείωσε κιόλας: Στην πρώτη του συνέντευξη-αποτίμηση στον Alpha και στο ερώτημα σχετικά με το αν η Ν.Δ. έχασε προς τα δεξιά, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη διαφυγή «σταγόνα στον ωκεανό, συγκριτικά με τον κόσμο που δεν πήγε να ψηφίσει». Και γιατί δεν πήγε να ψηφίσει, εφόσον ο λαός ήταν ενθουσιασμένος, σχεδόν εκστασιασμένος, με το «όλο πρόγραμμα»;

Για να μην τα πολυλογούμε, ως αιτίες της συρρίκνωσης κατονόμασε:

α) Την αλαζονεία του 41% («Αν κάποιοι είδαν τον κόσμο από πολύ ψηλά, είναι καιρός να τον δουν και από λίγο πιο χαμηλά» είπε). Καταλαβαίνουμε ότι κάποιους έχει βάλει στο μάτι…
β) Την οικονομική δυσπραγία του λαού, μαζί με την ακρίβεια.
γ) Τον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Το Κυπριακό, τα Ελληνοτουρκικά, τα «ναρκοπέδια» που στήνουν τα Σκόπια, τα στραπάτσα από τον Αλβανό πρωθυπουργό μέσα στην Αθήνα, με τον Ράμα να λέει ότι «η Ελλάδα όσο ανήκει στους Ελληνες, άλλο τόσο ανήκει και στους Αλβανούς» και να μην αντιδρά κανείς, επειδή η επίσκεψη ήταν… ιδιωτική.

«Το ζήτημα δεν είναι αν θα πάμε προς το κέντρο προς τα δεξιά, αλλά αν θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί» είπε στην ίδια συνέντευξη. Σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός άκουσε το μήνυμα και μελετά το στιλ διακυβέρνησης για τα επόμενα τρία χρόνια, μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές. Ο ανασχηματισμός αρκεί; Προφανώς σκέφθηκε ότι το αποτέλεσμα δεν επηρεάζει το πρόσημο αποδοχής των επιλογών του. Επομένως, συνεχίζει να εφαρμόζει την πολιτική που ασκούσε μέχρι σήμερα – στο εσωτερικό…

Γιατί στο εξωτερικό, με τα μείζονα εθνικά θέματα ανοιχτά και τα τέσσερα μέτωπα στην περίμετρο με Τουρκία, Αλβανία, Βουλγαρία και Σκόπια ενεργά, οι επιλογές επηρεάζουν το μέλλον της χώρας. Με δύο πολέμους στην περιφέρεια και μεταβαλλόμενες συνεχώς γεωπολιτικές συνθήκες, μπορεί να απαιτείται αναθεώρηση παλαιότερων δογμάτων. Για παράδειγμα, το γνωστό «δόγμα του ισοδύναμου τετελεσμένου», του υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου, «πάλιωσε». Δεν μοιάζει να αποτρέπει τον επιτιθέμενο. Με αντίδραση πολλαπλάσιας ισχύος συνετίζονται οι τρελοί…

Τα εθνικά θέματα δεν είναι ούτε δεξιά ούτε αριστερά. Τα εθνικά θέματα είναι εθνικά θέματα, που αντιμετωπίζονται από όλους το ίδιο. Με τον ίδιο τρόπο και θέρμη. Μετά τον κυβερνητικό σεισμό της περασμένης Κυριακής, με δεδομένο το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης, τίθεται το ερώτημα μέχρι ποιο σημείο μπορεί η σημερινή κυβέρνηση να «συμφωνεί» για μείζονα θέματα. Μπορεί να συζητά με τον Ερντογάν για την υφαλοκρηπίδα και τη Χάγη, για τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία στην Κύπρο ή τη βουλγαροκίνητη έπαρση των Σκοπίων, εκπροσωπώντας τρεις στους 11 Ελληνες;

-Στο μέτωπο εξ Ανατολών δεν υπάρχει περίπτωση, με περιορισμό των προτιμήσεων από τους πολίτες -σε απόλυτους αριθμούς-, να δεσμεύσει το μέλλον. Υπάρχει το παράδειγμα του Σχεδίου Ανάν και της ανάληψης υποχρεώσεων κάτω από το τραπέζι -ΑΟΖ, Κυπριακό, κυριαρχία στο Αιγαίο, casus belli-, με την Τουρκία να συνεχίζει τις προκλήσεις όπου την παίρνει και όπως μπορεί.

Ο πρωθυπουργός έχει μπροστά του τρεις συναντήσεις με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν. Πρώτα στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της επόμενης Συνόδου Κορυφής των ηγετών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, στις 9 Ιουλίου. Ακολούθως, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, και αργότερα στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας. Εκατό φορές να συναντηθεί και να διατηρεί καλό το κλίμα, παρά τις προκλήσεις, να δεσμευθεί δεν μπορεί!

-Στο μακεδονικό μέτωπο, προς Βορράν, είναι αδύνατον με τις προκλήσεις κατά συρροή η Κυβέρνηση να συνεχίσει στη γραμμή «ντε και καλά» ένταξη. Την ώρα που η νέα σκοπιανή ηγεσία ασχημονεί σε βάρος της Ελλάδας, δεν πρέπει κάτι να γίνει;. Η αποτελεσματικότητα θα διαπιστωθεί τελικά από το αποτέλεσμα που θα έχουν οι παρεμβάσεις της, ώστε:

α) η νέα σκοπιανή ηγεσία να αποστεί των επιλογών περί «Μακεδονίας», εφόσον η Συμφωνία των Πρεσπών είναι το διεθνώς αποδεκτό status.
β) να κόψει τη φόρα της Βουλγαρίας, που θεωρεί το κράτος των Σκοπίων «ζωτικό της χώρο».
γ) να καθορίσει απολύτως συγκεκριμένη στάση ως προς την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Οσονούπω, η ορκωμοσία του νέου Σκοπιανού πρωθυπουργού Μιτσκότσκι… Πώς θα ονομάσει τη χώρα του στην ορκωμοσία;

-Στο αλβανικό μέτωπο, είναι εξίσου δύσκολο η κυβέρνηση να συνεχίσει στο μοτίβο των προειδοποιήσεων-απειλών για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας. Είναι αναγκαίο να καθορίσει συγκεκριμένη πολιτική εξάλειψης των προκλήσεων, να διαχωρίσει τους χειρισμούς της απέναντι σε καθεμιά από δύο χώρες. Τα διπλωματικά επιτελεία γνωρίζουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των δυνατών περιπτώσεων.

Οι πανηγυρισμοί για την εκλογή της Ελλάδας στο Σ.Α. του ΟΗΕ δεν έχουν πρακτικά αντίκτυπο όσο η χώρα δεν αξιοποιεί την πραγματική ισχύ της. Υπάρχουν και άλλοι λόγοι που δεν μπορεί να διαπραγματευθεί. Το εκλογικό αποτέλεσμα έδειξε ότι η απόσταση από το κοινό αίσθημα είναι μεγάλη. Ενδεικτικό είναι το 60% αποχής. Δεν εμπνέει τον λαό και δεν παράγει όραμα. Αναμασά τα κύρια συστατικά της ήττας.

Πηγή: Εφημερίδα «Δημοκρατία»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. O άνθρωπος είναι σε αποστολή.
    Δεν τον νοιάζουν όλα αυτά.
    Ούτε κι αν βουλιάξει το κόμμα.
    Όπως και τον Τσίπρα ,τον Κασελακη,τον Ανδρουλάκη και τον Κουτσιούμπα.
    Πιθανόν και άλλους..

  2. O άνθρωπος είναι σε αποστολή.
    Δεν τον νοιάζουν όλα αυτά.
    Ούτε κι αν βουλιάξει το κόμμα.
    Όπως και τον Τσίπρα ,τον Κασελακη,τον Ανδρουλάκη και τον Κουτσιούμπα.
    Πιθανόν και άλλους.

  3. Ο Μητσοτάκης δεν ακούει κανέναν και τίποτα. Ότι και να άκουσε και όσο δυνατά να τα άκουσε, σε λίγο θα ξαναγυρίσει στα μονοπάτια που μόνο αυτός ξέρει μαζί με την αδελφο-μάνα του.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This