Προαποφασισμένο έγκλημα οι πυρκαγιές

Must Read

Το βασικό συστατικό για την καύσιμη ύλη των πυρκαγιών, που ξεσπάνε μαζικά κάθε 24ωρο, είναι η κυβερνητική απραξία. Αφού αυτή εξασφαλίστηκε άφθονη, το μόνο που χρειάζεται κάθε φορά είναι μια σπίθα για να εξελιχθεί σε καταστροφική πυρκαγιά.

Από το καλοκαίρι του 2021, που καταγράφηκε η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή σε ολόκληρη την Ιστορία της Ελλάδας, πέρασαν τρία και πλέον χρόνια. Το περιβάλλον, ο βασικός ρυθμιστής του κλίματος στο οποίο ζούμε, είχε τότε υποστεί τέτοια τεράστια και μαζική βλάβη, που βρεθήκαμε στο σημείο καμπής. Το πρόβλημα έπρεπε να αντιμετωπιστεί τότε. Αλλά δεν έχει γίνει το παραμικρό.

Η κυβέρνηση είχε ένα παράθυρο τριών ολόκληρων χρόνων για να λάβει σοβαρά μέτρα πρόληψης και αποκατάστασης. Δεν το έχει πράξει μέχρι σήμερα. Επέλεξε να κάνει μόνο επικοινωνιακές, όσο και υποκριτικές, εξαγγελίες. Το πληρώσαμε πέρυσι. Ηδη το πληρώνουμε και αυτό το καλοκαίρι. Δυστυχώς…

Με την απροθυμία και, εν τέλει, αδιαφορία της να φερθεί υπεύθυνα, η κυβέρνηση κατέστησε τις πυρκαγιές ένα έγκλημα προαποφασισμένο. Το καλοκαίρι του 2023, δύο χρόνια μετά το ολοκαύτωμα του 2021, σημειώθηκε ακόμα πιο αδιανόητη καταστροφή. Η Ελλάδα έγινε μακράν η πρώτη χώρα σε καμένα στρέμματα σε Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή. Το κάλπικο αφήγημα περί κλιματικής κρίσης, που χτυπά περισσότερο απ’ όλους την… Ελλάδα, ήταν στάχτη στα μάτια των πολιτών.

Σύμφωνα με τους αδιαμφισβήτητους αριθμούς, ποτέ άλλοτε δεν έχει συμβεί τέτοια απανθρακοποίηση του περιβάλλοντος με τέτοια συχνότητα όσο στην τελευταία πενταετία. Της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, δηλαδή.

Ο πρωθυπουργός μιλά συχνά για «πράσινη ατζέντα», αλλά εκ του αποτελέσματος απέδειξε ότι ενδιαφέρεται μόνο για εφήμερες «πράσινες» μπίζνες. Τίποτε δεν καταστρέφει το κλίμα τόσο άμεσα και ριζικά όσο ο αφανισμός των δασών.

Παρά ταύτα, από τις καμένες εκτάσεις κηρύσσεται αναδασωτέο μόνο ένα μηδαμινό ποσοστό. Ελάχιστα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης απορροφούνται για την καταπολέμηση των πυρκαγιών, την αγορά κατάλληλων εναέριων μέσων και την προστασία του τελευταίου πρασίνου που μας απέμεινε. Οι τελευταίες φωτιές μάς υπενθυμίζουν ήδη ότι και φέτος δεν υπήρξε καμία μερίμνα. Τα δάση μας παραμένουν γυμνά, αναμένοντας την καρβουνοποίηση. Χιλιάδες οικισμοί, χωριά και πόλεις ανά τη χώρα απειλούνται με το που ανεβαίνουν λίγο τα μποφόρ.

Ακόμα και ύστερα από τόσες τραγωδίες, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το περιβάλλον ως αρπαχτή για οικοδομικά συμφέροντα. Οσο το δημόσιο χρήμα κατασπαταλάται γι’ άλλους σκοπούς, που δεν ωφελούν την κοινωνία, οι δήμοι λαμβάνουν ψίχουλα για την πυροπροστασία.

Στο εξής, η ζυγαριά έχει γείρει. Κάθε φωτιά που θα ξεσπά δεν θα καταστρέφει μόνο το κλίμα και την εικόνα της Ελλάδας. Θα τα μεταμορφώνει με μόνιμο τρόπο. Η βουλιμία για μπίζνες ξεπερνά πια την ικανότητα της φύσης να ξαναδημιουργείται.

Φέτος, μετά τα ιστορικά ολοκαυτώματα του 2021 και του 2023, ο πρώτος αφόρητος καύσωνας ξέσπασε νωρίτερα από ποτέ. Και ήδη μετράμε τα πρώτα αποκαΐδια μιας εγκληματικής υποκρισίας.

Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Συμφωνώ απόλυτα και προσαυξανω με το παραπάνω άρθρο! Και συμπληρώνω. Φίλε μου δεν αρκεί η καταστολή. Απαιτείται η πρόβλεψη, ώστε να είναι δυνατή και ευκολότερη η καταστολή. Απαιτούνται υποδομές πρόληψης. Υπάρχουν τόσα ψηφιακά μέσα που οι περισσότερες φωτιές θα είναι άμεσα αντιμετώπιση μες. Το πιο απλό. Σύμβαση με την google για συνδρομή στο live google earth. Υποδομή, μερικοί υπολογιστές, μερικές οθόνες και ένα control room με 24ωρη βάρδια μερικών εκπαιδευμένων ατόμων. Όμως το πρόβλημα ξέρετε ποιο είναι? Όχι το κόστος υποδομής, αλλά η πρόσληψη προσωπικού και η μισθοδοσία τους!!! Αυτό είναι το κράτος μας!! ΕΝΑ ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΚΟΛΩΧΑΝΕΙΟ! Για αεροπλάνα και φρεγάτες που κοστίζουν δις ευρώ, αποφασίζουμε άμεσα την προμήθεια τους. Για την παραπάνω υποδομή που κοστίζει, ούτε 20.000 ευρώ ως εξοπλισμός + η μισθοδοσία του προσωπικού, πρέπει να διαβουλευεται ο Μέγας πολιτικός και πρωθυπουργός με ένα κάρο αρμόδιους-αναρμοδιους χρόνια!!!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This