Οι Τούρκοι πυροβολούν τους συνοριοφύλακές μας στον Έβρο και η Αθήνα τηρεί σιγήν ιχθύος

Τούρκος στρατοχωροφύλακας δεν δίστασε να σηκώσει το όπλο του και να πυροβολήσει εναντίον της ελληνικής περιπόλου - Όλοι γνωρίζουν ότι οι διακινητές έχουν στο πλευρό τους Τούρκους στρατοχωροφύλακες, είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού ή με τα κιάλια

Must Read

Τα πυρά που δέχτηκε το περασμένο Σάββατο ο 56χρονος συνοριοφύλακας κατά τη διάρκεια περιπολίας στα ελληνοτουρκικά σύνορα στην περιοχή του κάμπου Σουφλίου Έβρου προέρχονταν σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες της «ΕτΚ» από όπλο Τούρκου στρατοχωροφύλακα.

  • Από την
    Φανή Χαρίση

Για μία ακόμη φορά όπως περιέγραψε η ασφαλής πηγή της «ΕτΚ», οι διακινητές με τη βοήθεια των Τούρκων στρατοχωροφυλάκων προσπάθησαν να περάσουν μια ομάδα παράνομων μεταναστών και στην προσπάθεια των Ελλήνων συνοριοφυλάκων για αποτροπή της εισόδου τους, ένας εκ των Τούρκων στρατοχωροφυλάκων δεν δίστασε να σηκώσει το όπλο του και να πυροβολήσει εναντίον της ελληνικής περιπόλου.

Μια σφαίρα έπληξε σοβαρά τον 56χρονο συνοριοφύλακα στην κάτω κοιλιακή χώρα προκαλώντας του διαμπερές τραύμα ενώ οι συνάδελφοί του αντέδρασαν απόλυτα ψύχραιμα μεταφέροντας τον στο Σουφλί και από εκεί με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Διδυμότειχου όπου και υπεβλήθη σε ερευνητική λαπαροτομία και πλέον χαίρει άκρας υγείας.

Το «λιοντάρι» του Σουφλίου

Ο 56χρονος συνοριοφύλακας είναι γέννημα θρέμμα Σουφλιώτης και η σφαίρα που πέρασε στην σπλήνα του παραμένει ακόμα εντός του σώματος του – θα αφαιρεθεί σε δεύτερο χρόνο- ως άλλο ένα «παράσημο» της ανδρείας του.

Συνάδελφοι του μιλώντας στην «ΕτΚ» περιγράφουν τον 56χρονο ως ένα «λιοντάρι» που πάντα είναι στην πρώτη γραμμή της συνοριοφύλαξης στον Έβρο.

«Είναι από τους λίγους μάχιμους που έχει η υπηρεσία και παρά τα 56 του χρόνια είναι πάντα πρώτος στις περιπολίες δίπλα στο ποτάμι. Είναι παράδειγμα προς όλους εμάς. Πάντα είναι μπροστά και ποτέ δεν βαρυγκομά να εκτελέσει το καθήκον του προς την υπηρεσία και την πατρίδα. Είναι πρότυπο για όλους μας και τον σεβόμαστε όλοι» είπε χαρακτηριστικά ένας συνάδελφος του.

Το συμβάν σημειώθηκε στον κάμπο του Σουφλίου δίπλα στον ποταμό Έβρο σε σημείο που δεν έχει κατασκευαστεί το νέο τμήμα του φράχτη και η διέλευση των παράνομων μεταναστών είναι θεωρητικά πιο εύκολη.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι και σε τμήματα του φράχτη οι συνοριοφύλακες μας όπως βλέπετε και στην χαρακτηριστική φωτογραφία που δημοσιεύει η «ΕτΚ», περιπολούν δίπλα στο ποτάμι καθώς μπορούν να περνούν έξω από το τμήμα του φράχτη από τις πόρτες που υπάρχουν δεδομένου ότι και το έδαφος πριν τον φράχτη είναι ελληνικό.

«Κι άλλες φορές είχαμε περιστατικά με πυροβολισμούς»

Το συμβάν με τον πυροβολισμό και τον τραυματισμό του 56χρονου συνοριοφύλακα ήρθε να αφυπνίσει το επίσημο ελληνικό κράτος που ξεχνά εύκολα και δεν θυμάται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι συνοριοφύλακες μας δέχονται πυρά από την Τουρκία.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που οι απέναντι πυροβολούν εναντίον μας» είπε χαρακτηριστικά «ΕτΚ» έμπειρος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας που υπηρετεί στον Έβρο.

Ο πρόεδρος των Συνοριακών Φυλάκων Έβρου, Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς θύμισε στην «ΕτΚ» το περιστατικό που είχε σημειωθεί τον Απρίλιο του 2020 σε εκείνη την ταραγμένη περίοδο με την προσπάθεια μαζικής εισβολής χιλιάδων μεταναστών στις Καστανιές του Έβρου.

Τότε στην περιοχή του Τυχερού, Τούρκοι στρατοχωροφύλακες είχαν πυροβολήσει εναντίον μεικτής περιπόλου, ενός Έλληνα συνοριοφύλακα που συνόδευε δύο Γερμανούς αστυνομικούς της FRONTEX. Με την πρώτη βολή όλοι τους έσπευσαν να καλυφθούν και ο ένας Γερμανός αστυνομικός είδε με τα κυάλια του τον Τούρκο στρατοχωροφύλακα που πυροβόλησε ενώ αμέσως κατέφτασαν άλλοι έξι Τούρκοι στρατιώτες.

Λίγες μέρες μετά από αυτό το συμβάν σημειώθηκε κι άλλο περιστατικό με πυροβολισμούς Τούρκων στρατοχωροφυλάκων κατά ελληνικής περιπόλου. Τότε οι Τούρκοι στρατοχωροφύλακες βρίσκονταν μέσα σε λέμβο στο ποτάμι και πυροβόλησαν στον αέρα.

«Το περιστατικό του περασμένου Σαββάτου είναι πάρα πολύ σοβαρό για την υπηρεσία μας. Είχαμε κι άλλα περιστατικά στο παρελθόν όχι όμως με τραυματισμό. Θεωρώ ότι από τύχη δεν είχαμε τραυματισμούς στα άλλα περιστατικά. Όπως τότε στο Τυχερό Έβρου με την περίπολο του Έλληνα συνοριοφύλακα και της FRONTEX αλλά και πέρσι το καλοκαίρι που τα εγκληματικά κυκλώματα των διακινητών πυροβόλησαν και τραυμάτισαν θανάσιμα μια παράτυπη μετανάστρια. Όλες αυτές οι εντάσεις μεγάλης κλίμακας θεωρώ ότι δημιουργήθηκαν μετά την απόπειρα μαζικής εισβολής τον Μάρτιο του 2020. Τότε οι εντάσεις και οι προκλήσεις ήταν σχεδόν σε καθημερινή βάση» είπε στην «ΕτΚ» ο κ. Γιαλαμάς.

Στο πλευρό των διακινητών οι Τούρκοι στρατοχωροφύλακες

Τα καλοκαίρια που ακολούθησαν του Μαρτίου του 2020 ήταν ιδιαιτέρως πιεστικά για τα σύνορα μας στον Έβρο. Οι συνοριοφύλακες δέχονταν τεράστια πίεση εξαιτίας των μεγάλων μεταναστευτικών ροών με τα κυκλώματα των διακινητών να έχουν απεριόριστη βοήθεια από τους Τούρκους στρατοχωροφύλακες.

Η «ΕτΚ» έχει δημοσιεύσει μάλιστα φωτογραφίες με τους Τούρκους στρατοχωροφύλακες να πετούν φουσκωτές βάρκες στο ποτάμι για να ανεβούν σε αυτές παράτυποι μετανάστες και να περάσουν στην ελληνική επικράτεια.

Πέρσι το καλοκαίρι η κατάσταση στα σύνορα του Έβρου ήταν αφόρητη. Οι διακινητές κατέβαζαν ανά ομάδες τους παράνομους μετανάστες για να περάσουν το ποτάμι. Ουδείς επίσης μπορεί να ξεχάσει τα δύο συμβάντα πέρσι το καλοκαίρι με τους δεκάδες παράνομους μετανάστες σε νησίδες του ποταμού Έβρου.

Το πρώτο περιστατικό είχε γίνει σε νησίδα στη Νέα Βύσσα με πάνω από 130 παράνομους μετανάστες και το δεύτερο λίγες ώρες αργότερα στα Μαράσια.

Σε εκείνες τις περιπτώσεις οι ελληνικές αρχές είχαν αιφνιδιαστεί κυριολεκτικά από την εμφάνιση και εγκατάσταση πάνω σε νησίδες του ποταμού Έβρου δεκάδων παράνομων μεταναστών που είναι σίγουρο ότι δεν θα μπορούσαν να προσεγγίσουν το ποτάμι και τις νησίδες εάν δεν υπήρχε η βοήθεια των τουρκικών αρχών.

Σε κάθε περίπτωση, για κάθε ομάδα παράνομων μεταναστών που καταφέρνει να διασχίζει την ύψιστη στρατιωτική ζώνη της Τουρκίας που βρίσκεται προ του ποταμού Έβρου, εγείρει το μεγάλο ερώτημα, πως μπόρεσαν οι παράνομοι μετανάστες να περάσουν χωρίς κανείς στρατοχωροφύλακας να τους δει;

Αυτό το ερώτημα έχει μόνο δύο απαντήσεις. Ή οι Τούρκοι στρατοχωροφύλακες είναι αρωγοί των διακινητών παράνομων μεταναστών ή δεν φυλάνε καθόλου τα σύνορα τους.
Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι παντελώς αδύνατον δεδομένου ότι η παρουσία τους στα σύνορα δίπλα στο ποτάμι είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού.

Είναι γνωστό εξάλλου ότι οι Τούρκοι «γαζώνουν» πολλαπλώς τα σύνορα τους και ουδείς μπορεί να φτάσει στα σύνορα με την Ελλάδα εάν δεν το θέλουν οι ίδιοι.

«Φέτος η κατάσταση με τις μεταναστευτικές ροές στον Έβρο είναι αρκετά καλύτερη όχι γιατί εμείς σφραγίσαμε τα σύνορα όπως θέλει να λέει η Αθήνα, αλλά γιατί ο Ερντογάν τους κρατά και δεν τους αφήνει να περάσουν» εξήγησε στην εφημερίδα μας αξιωματικός της Αστυνομίας που γνωρίζει εξαιρετικά καλά την περιοχή και το μεταναστευτικό.

Φοβικότητα αντί έρευνας και ενημέρωσης των διεθνών θεσμών

Το περιστατικό του περασμένου Σαββάτου με τον τραυματισμό του συνοριοφύλακα μας από τα πυρά Τούρκου στρατοχωροφύλακα αποτυπώνει επίσης και το μούδιασμα των ελληνικών αρχών σε τέτοια συμβάντα.

Επίσημα οι ελληνικές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι διεξάγουν έρευνα για το περιστατικό του περασμένου Σαββάτου πλην όμως αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να ταράξει τις ήρεμες όπως η ίδια τις χαρακτηρίζει σχέσεις που επικρατούν με την γείτονα.

Έτσι μια σειρά διαδικασιών που θα έπρεπε να γίνει από την ελληνική πλευρά για την πλήρη διερεύνηση του συμβάντος φαίνεται ότι αποφεύγονται όπως ο διάολος το λιβάνι.

«Το πρώτο που θα έπρεπε να γίνει μετά τον πυροβολισμό και τραυματισμό του συνοριοφύλακας μας θα ήταν να ενημερωθεί ο εισαγγελέας σε εθνικό επίπεδο και ταυτόχρονα να ενεργοποιηθεί η διπλωματική οδός και να γίνει καταγγελία στην τουρκική πλευρά. Και να αρχίσει στο πλαίσιο της δικαστικής συνδρομής και συνεργασίας μια διαδικασία τέτοια για να γίνει διερευνήσει του περιστατικού. Να ενημερωθούν όλοι οι αστυνομικοί δίαυλοι επικοινωνίας, δηλαδή Interpol, Europol, το Κέντρο Επαφής Αστυνομικής Συνεργασίας στο Καπετάν Αντρέεβο. Δηλαδή να γίνουν όλες οι σύννομες διαδικασίες μέσω των θεσμοθετημένων διαύλων επικοινωνίας» ανέφερε βετεράνος υψηλόβαθμος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας.

Αντί αυτού υπάρχει μόνο η φράση στην ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας ότι «το όλο περιστατικό ερευνάται από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές» και ουδείς γνωρίζει ποιος κάνει την έρευνα.

Δηλαδή ποιος εισαγγελέας προΐσταται της έρευνας ενώ άγνωστο παραμένει εάν σε εσωτερικό επίπεδο έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) όπως θα έπρεπε προκειμένου να διερευνηθεί τι ακριβώς έγινε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου.

Πέραν την ασφαλούς πληροφόρησης της «ΕτΚ» ότι το όπλο που σημάδεψε τον 56χρονο συνοριοφύλακας ήταν Τούρκου στρατοχωροφύλακα, στις τάξεις των συνοριακών φυλάκων του Έβρου επικρατεί η ίδια άποψη. Ξέρουν ότι οι διακινητές έχουν στο πλευρό τους Τούρκους στρατοχωροφύλακες, το βλέπουν διαρκώς είτε δια γυμνού οφθαλμού είτε με τα κυάλια τους.

Παρότι το φετινό καλοκαίρι, με τα νερά του ποταμού Έβρου να είναι και πάλι όπως κάθε καλοκαίρι στο χαμηλότερο επίπεδο τους, οι ροές των μεταναστών είναι κάπως μειωμένες σε σχέση με άλλες χρονιές η μάχη που δίνεται από τους Έλληνες αστυνομικούς και συνοριοφύλακες είναι και πάλι τιτάνια.

Το δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, οι καταδιώξεις στο εθνικό οδικό δίκτυο ακόμα και μέσα στις πόλεις και τα χωριά του Έβρου. Οι διακινητές είναι θρασύτατοι και άκρως επικίνδυνοι.

Παράνομοι μετανάστες ακόμα και σε Λήμνο, Ικαρία και Πάτμο

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του κράτους, από 1η Ιανουαρίου 2024 μέχρι 21 Ιουλίου 2024 είχαμε σύνολο παράνομων εισόδων 24.118, από τις οποίες οι 3.359 ήταν στα σύνορα του Έβρου. Τα στοιχεία αυτά αφορούν τις συλλήψεις που έχουν κάνει οι ελληνικές διωκτικές αρχές κι όχι φυσικά τις αποτροπές που έκαναν οι συνοριοφύλακες αλλά και το σύνολο των παράνομων μεταναστών που κατάφεραν να μπουν στην χώρα μας να φτάσουν στα μεγάλα αστικά κέντρα και είτε να μείνουν σε αυτά είτε να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς κάποια χώρα της βόρειας Ευρώπης.

Τα μειωμένα στοιχεία εισόδου παράνομων μεταναστών από τον Έβρο δείχνουν ότι τα κυκλώματα με τη βοήθεια των τουρκικών αρχών επιλέγουν – προς το παρόν- άλλα σημεία εισόδου, όπως είναι τα ελληνικά νησιά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα νησιά του Αιγαίου μας εισήλθαν και συνελήφθησαν από την 1η Ιανουαρίου έως 21 Ιουλίου 20.759 παράνομοι μετανάστες ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι νησιά που δεν γνώριζαν τι θα πει παράνομος μετανάστης τώρα μετράνε ροές.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται ξανά μεγάλη μεταναστευτική ροή στην Ρόδο αλλά και σε πολύ μικρότερα νησιά που μέχρι πρότινος δεν υπήρχαν ροές παράνομων μεταναστών. Αυτά τα νησιά είναι η Λήμνος, η Ικαρία, η Πάτμος ενώ αντίθετα, το Φαρμακονήσι, η Σύμη, η Τήλος, η Κάλυμνος, η Γαύδος και η νότια Κρήτη είχαν και έχουν σταθερά μεταναστευτικές ροές.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, η κυβέρνηση έχει αφήσει την φύλαξη των συνόρων, δηλαδή ένα θέμα που αφορά την εθνική ασφάλεια, σε συνοριοφύλακες συμβασιούχους ενός έτους οι οποίοι είναι και πλημμελώς εκπαιδευμένοι. Αλλά ακόμα κι όταν αποκτούν την εμπειρία μέσα από τις περιπολίες αρκετοί εξ αυτών φεύγουν από το Σώμα αφού βρίσκουν καλύτερη δουλειά.

«Με τους συνοριοφύλακες συμβαίνει το εξής απαράδεκτο. Η κυβέρνηση προσλαμβάνει ειδικούς φρουρούς μόνιμους στην Ελληνική Αστυνομία ενώ στους Συνοριακούς Φύλακες έχει επιλέξει δύο ταχύτητες. Αυτούς τους πρώτους 400 που προσέλαβε το 2020 και άλλους 1.600 που είναι με ετήσια σύμβαση. Κι αυτό είναι απαράδεκτο γιατί τους προσλαμβάνει να φρουρούν, να φυλάσσουν και να προστατεύουν τα σύνορα της Ελλάδας και ταυτόχρονα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους έχει σε κατάσταση ομηρίας. Αυτοί οι άνθρωποι χειρίζονται θέματα εθνικής ασφάλειας χωρίς εκπαίδευση κι ενώ χρονικά αποκτούν μια εμπειρία στη συνέχεια ένας ικανοποιητικός αριθμός συνοριοφυλάκων κάθε χρόνο φεύγει γιατί βρίσκει καλύτερη δουλειά αφού δεν είναι μόνιμοι» είπε αξιωματικός ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας.

Πηγή: Εστία της Κυριακής

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This