Κρυφτούλι με… σχέδιο λύσης του Κυπριακού!

Οσα είπε ο Μαρινάκης που άναψαν φωτιές και στη συνέχεια αναγκάστηκε να «τα μαζέψει»

Must Read

«Δεν ξέρει τι του γίνεται στο Κυπριακό. Ούτε καταλαβαίνει τι θα πει ακριβής διπλωματική γλώσσα… Και παρ’ όλα αυτά, βγαίνει στα μέσα και μιλάει για την Κύπρο και την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών, χωρίς να καταλαβαίνει ούτε τι λέει ούτε τις λεπτές διαφορές των εννοιών ούτε και τι συνέπειες μπορεί να έχει η ασχετοσύνη του».

  • Από τον
    Νίκο Σταυρουλάκι

Αυτά τα σχόλια κυριαρχούν τις τελευταίες ημέρες σε δημοσιογραφικούς και διπλωματικούς κύκλους για την απίστευτη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη σε συνέντευξή του ότι υπάρχει σχέδιο έτοιμο στο Κυπριακό και περιμένουμε την ολοκλήρωσή του. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προκάλεσε θύελλα στα διπλωματικά επιτελεία, αρχικά στη Λευκωσία και σε δεύτερο χρόνο στην Αθήνα, δηλώνοντας στον Σκάι 100.3 FM ότι «το υπουργείο Εξωτερικών αναμένει το πλήρες σχέδιο, γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχει μια περιγραφή του ευρύτερου σχεδίου». Η δήλωσή του ήταν απάντηση σε ερώτηση του Αρη Πορτοσάλτε

Είναι όμως έτσι τα πράγματα ή πρόκειται για μία «γκάφα» του κ. Μαρινάκη; Σε κάθε περίπτωση σηκώθηκε αμέσως σκόνη στο Προεδρικό στη Λευκωσία και στο επιτελείο του Προέδρου Χριστοδουλίδη, που -εννοείται- ξέρει το Κυπριακό καλύτερα από τον εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης. «Συναγερμός» χτύπησε και στα κυπριακά κόμματα, που ως τώρα δεν είχαν καμία τέτοια ενημέρωση. Τα τηλεφωνήματα άρχισαν να πέφτουν βροχή και οι παροικούντες στον λόφο (όπως αποκαλείται το Προεδρικό στη Λευκωσία) αναζήτησαν το Μαξίμου για εξηγήσεις.

Επειτα από ανταλλαγή τηλεφωνημάτων σε υψηλότατο επίπεδο, η Αθήνα μπήκε στη βάσανο να «τα μαζέψει»… «Δεν τα λέμε ακόμα αυτά»! Ενημερώθηκε ο Π. Μαρινάκης, του εξήγησαν την «κοτσάνα» και αποφασίστηκε η δήλωση να αποδοθεί σε παρερμηνεία. Ωστόσο, «παρερμηνεία» υπάρχει όταν λέξεις κάποιας δήλωσης έχουν διττή έννοια και η δημοσιογραφική απόδοση εκλαμβάνει ως «αληθή» τη «λανθασμένη» εκδοχή. Αυτήν την οποία ο ομιλητής δεν εννοούσε… Εδώ όμως το πράγμα είναι ξεκάθαρο. «Το υπουργείο Εξωτερικών αναμένει το πλήρες σχέδιο, γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχει μια περιγραφή του ευρύτερου σχεδίου» είπε ο εκπρόσωπος. Με άλλα λόγια, είπε ότι βρισκόμαστε στο παρά πέντε μιας συμφωνίας για το Κυπριακό και συζητάμε τις λεπτομέρειες. Οπως, π.χ., εάν το σχέδιο λύσης (που είναι έτοιμο) τεθεί σε δημοψήφισμα ή ποια μορφή θα έχει η τελική συνάντηση (τετραμερής ή πενταμερής κ.λπ.) ή και το ποιος θα έχει την ευθύνη της διαιτησίας (ΟΗΕ, Ε.Ε.) κ.λπ.

Η Λευκωσία έδωσε τις απαραίτητες κατευθύνσεις, τονίζοντας: «Αυτό που λέμε είναι ότι αναμένονται τα επόμενα βήματα, που θα καθοριστούν από τον Α. Γκουτέρες». Επειτα από αυτό η ελληνική πλευρά, αφού κατάλαβε την γκάφα που έγινε, δεν μπορούσε παρά να προβεί σε διόρθωση…

Ομως, στην πραγματικότητα ο Π. Μαρινάκης δεν «μασούσε τα λόγια του», αλλά είπε την αλήθεια. Με την αυτοπεποίθηση που του επέτρεπε η ενημέρωση που έχει από το ΥΠΕΞ είπε ουσιαστικά ότι:

α) Το ΥΠΕΞ έχει ήδη στα χέρια του προσχέδιο λύσης.

β) Αναμένουμε την τελική μορφή σχεδίου.

γ) Το πλήρες σχέδιο είναι καθ’ οδόν…

Μετά δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι δεν εννοούσε αυτό που είπε! Με κατευθυνόμενη ερώτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την επομένη (25/7) το «σχέδιο» έγινε «σχεδιασμός» και η θύελλα αποδόθηκε σε «παρερμηνεία». Ωστόσο, ο εκπρόσωπος ήξερε τι έλεγε… Μιλούσε σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει ήδη λάβει από το υπουργείο Εξωτερικών, όμως, όπως φάνηκε, δεν του είχαν πει τι πρέπει να λέει, πώς να το λέει και τι δεν πρέπει να λέει! Διότι, σύμφωνα με πληροφορίες, «σκαρίφημα αρχών» υπάρχει, παρασκηνιακές διαβουλεύσεις Αθήνας – Αγκυρας βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, το σκαρίφημα βασίζεται στην έκθεση της προσωπικής απεσταλμένης Μαρία Ανχέλ Ολγκίν Κουεγιάρ, το οποίο κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό, και οι διαδικασίες τρέχουν, ώστε ο κορμός του να είναι έτοιμος τον Σεπτέμβριο, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (Ν. Υόρκη), όπου θα υπάρξουν συναντήσεις «ημών και αλλήλων», δηλαδή μεταξύ των Μητσοτάκη, Ερντογάν, Χριστοδουλίδη – Τατάρ, Κουεγιάρ με τις εγγυήτριες δυνάμεις κ.λπ.

Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This