Η εικόνα τάμα Κυριάκου-Μαρέβας στην Παναγιά της Τήνου

Must Read

Ήταν αρχές Απριλίου του 1968, μέσα στη Χούντα, όταν το ζεύγος Κωνσταντίνου και Μαρίκας Μητσοτάκη επισκέφθηκε για μία ολόκληρη εβδομάδα παρακαλώ, το νησί της Μεγαλόχαρης, την Τήνο.

  • «Εστία» της Κυριακής

Λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα στις 15 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς ο πατήρ Μητσοτάκης διέφυγε στο εξωτερικό μέσω Τουρκίας για να καταλήξει αυτοεξόριστος στο Παρίσι. Ήταν η περίοδος κατά την οποία κατά δήλωση του και μάλιστα εντός Βουλής, ο Κυριάκος έγινε ο νεότερος σε ηλικία, μόλις έξι μηνών, πολιτικός κρατούμενος! Αντιστασιακός από τα γενοφάσκια του!

Για την ιστορία, η επίσκεψη του ζεύγους Μητσοτάκη έγινε στην Τήνο σχεδόν ένα μήνα μετά τη γέννηση του σημερινού πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στην βαρύνουσα και ιστορική πλέον εκείνη ημέρα της 4ης Μαρτίου του 1968! Ήτοι, η μητέρα Μαρίκα δεν είχε ακόμη σαραντίσει, ήταν λεχώνα. Ο λόγος της επίσκεψης στην Τήνο συνδεόταν με την Παναγία. Το ζεύγος Κωνσταντίνου και Μαρίκας έκανε τάμα στη Μεγαλόχαρη ένα εικόνισμα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης ρωσικής τεχνοτροπίας η οποία δεσπόζει ακόμη και σήμερα στον σεπτό Ναό της Παναγίας πίσω από την ιερή και θαυματουργή εικόνα Της. Υποθέτω ότι δεν θα διαφωνήσει κανείς μαζί μου στην διαπίστωση ότι το ζεύγος Μητσοτάκη έκανε το τάμα στην Παναγιά ως ανταπόδοση των προσευχών του να αποκτήσει τέκνο γένους αρσενικού. Δεν μπορώ να πιστέψω κάτι άλλο για να είμαι ειλικρινής!

Πενηνταέξι χρόνια αργότερα, η ιστορία με ελαφρές παραλλαγές επαναλήφθηκε με πρωταγωνιστές αυτήν τη φορά το ζεύγος Κυριάκου και Μαρέβας Μητσοτάκη. Τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου κι ενώ ως γνωστόν την κυβέρνηση εκπροσώπησε στις εορταστικές εκδηλώσεις της Τήνου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Δένδιας, εμφανίστηκε αίφνης στο νησί ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τη σύζυγό του. Περίμεναν να πέσει ο ήλιος και σαν σκιές μέσα στο σούρουπο οδηγήθηκαν με μυστικότητα στο Ναό της Μεγαλόχαρης.

Οι δύο διακριτικοί επισκέπτες κουβαλούσαν μαζί τους και μία εικόνα. Επρόκειτο για ένα νέο εικόνισμα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης το οποίο δωρίστηκε στον Ναό ως τάμα του πρωθυπουργικού ζεύγους. Ομολογώ ότι δεν έχω εξιχνιάσει ακόμη τον λόγο για τον οποίο αποδόθηκε το τάμα. Μήπως για να εισακουστούν οι ανομολόγητες προσευχές του για να μετακομίσει σε ευρωπαϊκό θώκο, ή μήπως γιατί «η Δικαιοσύνη μίλησε» και αρχειοθέτησε το σκάνδαλο των υποκλοπών; Εδώ θα σάς γελάσω, όμως οφείλω να πω ότι κάτω από την εικόνα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης δεσπόζουν τα ονόματα Κυριάκος και Μαρέβα σε αντίθεση με την παλαιότερη εικόνα ρωσικής τεχνοτροπίας που κοσμεί ακόμη και τώρα την Εκκλησία χωρίς τα ονόματα των γεννητόρων του Κυριάκου.

Από την άλλη σκέπτομαι πως ενδεχομένως ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε απλώς να ενδυναμώσει τις σχέσεις του με την Εκκλησία της Ελλάδος οι οποίες είχαν τρωθεί τον προηγούμενο Φεβρουάριο με την ψήφιση του Νόμου για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Υποθέτω ότι θα χρειαστούν και άλλα τάματα για να επέλθει μία ισορροπία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This