ΑΥΤΗ κι αν είναι βόμβα, οικονομικού περιεχομένου, τα «θραύσματα» της οποίας, μόλις σκάσει, μπορεί να προκαλέσουν ανυπολόγιστες ζημιές…
- του Ανδρεά Καψαμπέλη
• ΤΑ ΑΣΧΗΜΑ νέα έρχονται από τη Eurostat, η οποία προχωρεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στην αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του δημόσιου χρέους με πρώτο, άμεσο, αποτέλεσμα την αναθεώρηση του ύψους του -για τη δική μας χώρα- προς τα πάνω και μάλιστα αναδρομικά!
• ΑΥΤΗ Η ΑΛΛΑΓΗ, στο πλαίσιο εφαρμογής των νέων δημοσιονομικών κανόνων στην Ε.Ε., είναι ιδιαίτερα επώδυνη για την Ελλάδα, επειδή θα ενσωματωθούν οι αναβαλλόμενοι τόκοι, που μέχρι στιγμής υπολογίζονται στα 12 με 12,5 δισ. ευρώ…
• ΟΤΑΝ μπήκαμε στα αδηφάγα Μνημόνια, συμφωνήθηκε οι τόκοι των δανείων να μην εμφανίζονται στο ελληνικό χρέος και η εγγραφή τους να πραγματοποιηθεί το 2032, όταν θα αρχίσει η διαδικασία αποπληρωμής τους.
• ΑΥΤΗ Η συμφωνία όμως τινάζεται στον αέρα και η προσθήκη τους στο ελληνικό χρέος ζητείται να γίνει «εδώ και τώρα», άντε μέσα στους προσεχείς μήνες…
• Η ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ των αναβαλλόμενων τόκων υπολογίζεται ότι θα προσθέσει επιπλέον 5-6 μονάδες στην αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ. Και αυτό σημαίνει ότι από 161,9% που είναι τώρα θα βρεθεί για τη χρήση του 2023 στο 167,5%. Το σοβαρότερο είναι ότι η εγγραφή των τόκων θα υπολογιστεί αναδρομικά από το 2012, άρα η αναθεώρηση προς τα πάνω θα αφορά κάθε χρονιά…
• ΕΠΙΣΗΣ, στο χρέος του 2024 θα εγγραφεί επιπλέον 1 δισ. ευρώ. Το ίδιο θα γίνεται και σε καθεμιά από τις επόμενες χρήσεις, ώστε μέχρι το 2032 η συνολική επιβάρυνση να φτάσει στα 25 δισ. Γαϊτανάκι κανονικό δηλαδή…
• ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ μια πικρή γεύση αυτής της επιβάρυνσης, θυμίζουμε ότι το δημόσιο χρέος όταν η χώρα οδηγήθηκε στα σαγόνια του ∆ΝΤ το 2010 ήταν ως ποσοστό του ΑΕΠ μόλις 126,8% και περίπου 270 δισ. ευρώ. Τώρα που έχουμε… βγει από τα Μνημόνια παίρνει κι άλλο την ανηφόρα!
• ΑΝ ΜΑΛΙΣΤΑ η επίσημη αλλαγή επισυμβεί -σύμφωνα με το ένα σενάριο- από τις 17 Οκτωβρίου, το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης θα εκτιναχθεί σε απόλυτους αριθμούς από τα 356,7 δισ. ευρώ στα 369,1 δισ. με την προσθήκη των 12,4 δισ. Το δεύτερο, πιο αδύναμο, σενάριο είναι να δοθεί μια παράταση έως τον ερχόμενο Μάρτιο. Οχι αργότερα…
• ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ από το οικονομικό παρασκήνιο αναφέρουν ότι μεθοδεύτηκε η καραμπόλα αυτή για να «διευκολυνθεί» η Ιταλία και να μην υποβιβαστεί (τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας) στην τελευταία θέση της κατάταξης όσον αφορά την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ, αφήνοντας σε εμάς (τους μονίμως πρόθυμους) αυτό το… προνόμιο.
• ΤΟ ΜΟΝΟ χρύσωμα του χαπιού (κωμικοτραγικό βεβαίως) είναι ότι στον προϋπολογισμό καταγράφονται κοντά στα 6 δισ. ετησίως για την εξυπηρέτηση του χρέους, συμπεριλαμβάνοντας και τον αναβαλλόμενο τόκο για καθαρά λογιστικούς λόγους. Η επιβάρυνση στο έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης θα είναι η πρώτη από τις υπόλοιπες παρενέργειες…
Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία
ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ,ΑΝ ΚΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΕΔΕΙΞΑΝ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΔΝΤ ΚΟΚ.ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΛΟΙ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΟΧΟΙ ΕΣΧΑΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ Η ΔΙΚΗ.
Να τους υπενθυμίσει κάποιος εκεί στις Βρυξέλλες, ότι ” τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται”, και αυτό ισχύει για όλους, δανειστές και δανειολήπτες, αλλιώς να αρχίσουμε επιτέλους να σκεφτόμαστε ότι όλη αυτή η ιστορία περί χρέους και χρεοκοπίας , ήταν ένα μεγάλο κόλπο για να στρωθεί ο δρόμος προς τον τεμαχισμό της χώρας για να εξυπηρετηθούν γεωπολιτικά συμφέροντα των δήθεν συμμάχων της