Συγκυβέρνηση ΝΔ-Διαμαντοπούλου με συναίνεση για το Σύνταγμα

Το σχέδιο Μητσοτάκη για συγκυβέρνηση ΝΔ-Διαμαντοπούλου με συναίνεση για την αναθεώρηση του καταστατικού χάρτη

Must Read

Στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες είναι προσδιορισμένες για την προσεχή Κυριακή, έχει στραμμένη την προσοχή του το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και η ηγεσία των Ανανεωτών της Αριστεράς που μάχεται εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ τον Στέφανο Κασσελάκη, καθώς η έκβαση της θα είναι καταλυτική και για την νέα αρχιτεκτονική του πολιτικού συστήματος. Για την πολιτική συμμαχιών των κομμάτων. Για το που θα προσδιοριστεί το νέο κέντρο βάρους της πολιτικής μας ζωής: Στην κεντροδεξιά παράταξη, όπως συμβαίνει τα τελευταία πέντε χρόνια, ή μήπως στην κεντροαριστερά.

  • του Μανώλη Κοττάκη

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διοχετεύει προς τα έξω, μέσω της Ντόρας Μπακογιάννη (με υπαινιγμούς), ότι θα κάνει… πάρτυ αν εκλέγει αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, ωστόσο μέσα του βαθιά εύχεται να εκλέγει η Άννα Διαμαντοπούλου. Και τούτο, διότι ο ίδιος θεωρεί πως με την εκλογή της θα πληρώσει πρόσκαιρο πολιτικό κόστος με την παλιννόστηση κεντρογενών ψηφοφόρων από την ΝΔ στο Πασοκ, αλλά μακροπρόθεσμα θα αποκτήσει έναν αξιόπιστο εταίρο για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, ακόμη και μετά από αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Στο επίκεντρο η αναθεώρηση του Συντάγματος

Ο πολιτικός σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου προς την δημιουργία ενός «εκσυγχρονιστικού μετώπου» μεταρρυθμίσεων περνά μέσα από την εκκίνηση των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την επίτευξη συναίνεσης σε σειρά αναθεωρητέων διατάξεων, οι οποίες αφορούν στις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας, το νέο εκλογικό σύστημα με μονοεδρικές και ευρείες περιφέρειες, τις αλλαγές στην Δικαιοσύνη με την σύσταση συνταγματικού δικαστηρίου, με την αλλαγή του άρθρου 16 και την καθιέρωση των ιδιωτικών πανεπιστημίων, την νέα διοικητική διαίρεση στην βάση των κοινωνικών αλλαγών που δημιουργούν στην περιφέρεια οι νέοι οδικοί άξονες, τις αλλαγές στην οικονομία, στις ατομικές ελευθερίες (θρησκευτικός όρκος, δικαιώματα ΛΟΑΤΚΙ) κ.λπ. Και στο βάθος πρόωρες εκλογές με πρόσχημα το Σύνταγμα.

Στην ουσία, ο Πρωθυπουργός μελετά μια νέου τύπου πόλωση μεταξύ «πολιτικού Κέντρου», από την μια, και Ακροδεξιάς και Αριστεράς, από την άλλη, προκειμένου να αντέξει στην εκλογική αναμέτρηση που θα προκαλέσει με αφορμή την αναθεώρηση του καταστατικού μας χάρτη. Σε ομιλία του στις ΗΠΑ επέμεινε στην θεωρία της τριγωνοποίησης που εφάρμοσαν ο Μπίλ Κλίντον και ο Τόνυ Μπλαίρ, μετά από εισήγηση του συμβούλου τους Ντίκ Μόρρις (στον Πρωθυπουργό την πλασάρει ο Στάν Γκρινμπεργκ), η οποία συνίσταται στο να «κλέβεις» θέσεις και από τα αριστερά και από τα δεξιά, για να ικανοποιείς διαφορετικά ακροατήρια. Δεν είναι τυχαίο ότι στην ίδια ομιλία του, κατά την βράβευσή του ως «Παγκόσμιου Πολίτη», επικεντρώθηκε και στα παράπονα λαϊκών στρωμάτων κατά της παγκοσμιοποίησης, στα οποία –κατά δήλωσή του– πρέπει η πολιτική να σκύψει το κεφάλι και να μην τα αντιμετωπίζει αφ’ υψηλού.

Οι τέσσερεις σταθμοί του σχεδίου απελπισίας του Πρωθυπουργού

Το σχέδιο απελπισίας του κυρίου Πρωθυπουργού, για να αντιμετωπίσει με θεσμική ιδεολογική μάχη την κατάρρευση των ποσοστών του, εξ αιτίας της οικονομικής του πολιτικής, έχει τέσσερεις σταθμούς:

1. Την επιστροφή του συνταγματολόγου καθηγητή Γιώργου Γεραπετρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου από τις αρχές της χρονιάς, με αποστολή να διαχειριστεί την κατάρτιση της πρότασης για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

2. Την εκλογή της Άννας Διαμαντοπούλου στην θέση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ καθώς έχει την βεβαιότητα ότι μπορεί να συνεννοηθεί μαζί της. Η κυρία Διαμαντοπούλου είχε ταχθεί υπέρ της αυτοδυναμίας της Νδ πριν τις εκλογές του 2019.

3. Την κήρυξη της επόμενης Βουλής ως αναθεωρητικής από την τρέχουσα προαναθεωρητική.

4. Την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών με κύριο θέμα το Σύνταγμα και τις σαρωτικές αλλαγές σε αξιακά θέματα, που θα πολώσουν το κλίμα. Οι εκλογές λέγεται ότι θα διεξαχθούν το αργότερο το 2026, καθώς το 2027 η Ελλάς αναλαμβάνει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Για τους λόγους αυτούς, λέγεται ότι, όπως ακριβώς συνέβη στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ το 2021, όταν δεκάδες Νεοδημοκράτες ψήφισαν υπέρ της εκλογής του Ανδρέα Λοβέρδου, έτσι και τώρα φιλελεύθερες μητσοτακικές δυνάμεις θα ψηφίσουν υπέρ της Διαμαντοπούλου σε αυτές τις εκλογές. Στο παρασκήνιο δραστηριοποιείται υπέρ της με προσοχή, για να μην δώσει λαβή για σχόλια ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος (τον οποίο λέγεται ότι ο Πρωθυπουργός μάλωσε, γιατί ήταν απρόσεκτος και υπερεκτέθηκε). Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι η διεύρυνση του εκλογικού σώματος, για να έχει πιθανότητες επιτυχίας η κυρία Διαμαντοπούλου, καθώς όσο μικρότερο είναι τόσο ευκολότερα θα κερδίσει ο Νίκος Ανδρουλάκης, που κυριαρχεί στον σκληρό πυρήνα.

Αντιθέτως, για να μην κερδίσει η κυρία Διαμαντοπούλου και να γείρει η πλάστιγγα υπέρ της κεντροαριστεράς συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, εκλογικές δυνάμεις προσκείμενες στους «87» και στην Νέα Αριστερά προτίθενται να προσέλθουν στις κάλπες, για να στηρίξουν την υποψηφιότητα του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα (ο οποίος πάντως υπέστη δεινή ήττα στο ντημπαίητ από τον Νίκο Ανδρουλάκη).

Η ενόχληση της Άννας

Τα σχέδια του κυρίου Μητσοτάκη είναι ενδεχομένως άριστα επί χάρτου, αλλά το αν θα εφαρμοστούν δεν εξαρτάται μόνον από τον ίδιο. Πρέπει να θέλουν και οι… ξενοδόχοι. Όλες οι πληροφορίες που μας φθάνουν λένε ότι η κυρία Διαμαντοπούλου εννοεί πλήρως, αυτή την εποχή τουλάχιστον, αυτό που η ίδια ορίζει ως «αντικατάσταση του κυρίου Μητσοτάκη». Οι πληροφορίες την εμφανίζουν ως βαθύτατα ενοχλημένη από την στάση που τήρησε απέναντι της, στα χρόνια της διακυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είτε στην αρχή της πρότεινε αξιώματα που δεν προσήκαν στο κύρος της (Διοικήτρια της ΔΕΗ), είτε της πρότεινε χαρτοφυλάκια και πολιτικές που είχε γνωρίσει στο παρελθόν (Υπουργεία Εργασίας, Παιδείας), είτε την πρότεινε για διεθνή αξιώματα, όπως η θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΟΣΑ. Αλλά μετά δεν έδωσε στα αρμόδια υπουργεία εντολές να κάνουν ισχυρό λόμπινγκ υπέρ της υποψηφιότητας αυτής.

Η αίσθηση ότι ο Πρωθυπουργός την χρησιμοποίησε για να ενισχύσει το κεντρώο προφίλ του, χωρίς όμως να της δώσει την ευκαιρία να θητεύσει σε νέα πεδία, εξόργισε την κυρία Διαμαντοπούλου. Και δεν αποκλείει κανείς την πιθανότητα, αν εκλέγει η Άννα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, να πει «ναι» σε κυβέρνηση συνεργασίας με την ΝΔ, ελλείψει αυτοδυναμίας, αλλά με πρωθυπουργό τρίτο πρόσωπο. Όχι τον κύριο Μητσοτάκη. Οπότε το σχέδιο για «αρραβώνα» ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με σημείο συνάντησης το Σύνταγμα θα πάει… περίπατο!

Κατά έναν περίεργο τρόπο, το συνταγματικό παιχνίδι του κυρίου Μητσοτάκη έχει γίνει αντιληπτό και μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, όπου ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θέτει θέμα άμεσης εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και προσδιορισμού ελάχιστων προδιαγραφών εκλογής του, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε, κατά την διάρκεια της τηλεμαχίας, να υπάρξουν θεσμικά αντίβαρα στο πολίτευμα και τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ανοίγοντας πρώτος την συζήτηση για ένα θέμα που έθιξε προ μηνών σε συνέντευξη της και η απερχόμενη Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Οι καραμέλες Σαμαρά στον Καραμανλή και οι Πουαρό Μυλωνάκης, Νέζης στον «Καραβίτη»

Η νέα εσωκομματική θύελλα που ξέσπασε στην Νέα Δημοκρατία από το περασμένο Σάββατο το βράδυ, όταν ο Πρωθυπουργός, ευρισκόμενος στην Νέα Υόρκη, διέγραψε τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μάριο Σαλμά, μετά τις καταγγελίες του για φωτογραφικό διαγωνισμό του Υπουργείου Πολιτισμού, κόπασε προσωρινά. Για την ώρα. Η ερώτηση 11 βουλευτών για τα «κόκκινα» δάνεια και η διαγραφή του πρώην υπουργού έχουν ανατρέψει τις ισορροπίες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και αναγκάζουν το Μέγαρο Μαξίμου να ζητήσει από τους υπουργούς να συναντήσουν όλους τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με βάση την κατανομή στις κοινοβουλευτικές επιτροπές. Αλλά, επειδή το Μαξίμου δεν… ησυχάζει, έλαβε και μέτρα φυσικής παρακολούθησης!

Την συνάντηση του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη με τους βουλευτές της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας την επιτήρησαν σε ρόλο… Πουαρό από διπλανό τραπέζι στην ταβέρνα «Καραβίτης» την περασμένη Τετάρτη το βράδυ ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργος Μυλωνάκης και ο στενός συνεργάτης του κυρίου Μητσοτάκη Θανάσης Νέζης, προκαλώντας γέλωτες και αρνητικά σχόλια μεταξύ των βουλευτών. Οι οποίοι θα συνεχίσουν τον κοινοβουλευτικό έλεγχο κατά ομάδες σε επάλληλους κύκλους.

Η νευρικότητα στο Μαξίμου εντάθηκε από την νέα κοινή εμφάνιση των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά στο Ίδρυμα Καραμανλή για την παρουσίαση συλλογικού τόμου για τον Εθνάρχη, με κύριο ομιλητή τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα. Οι δυο άνδρες αντιμετώπισαν χαλαρά και με χιούμορ τον θόρυβο από την νέα εμφάνισή τους. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο κ. Σαμαράς προσέφερε… καραμέλες στον Κώστα Καραμανλή στην πρώτη σειρά των θέσεων. Με τον Προκόπη Παυλόπουλο να τον παρακολουθεί από την άλλη πλευρά, σε απόσταση ασφαλείας.

Η εκδήλωση αποτέλεσε την ευκαιρία για να δοθεί η εντύπωση πως δίνεται το χρίσμα για την Προεδρία της Δημοκρατίας στον οικουμενικό κύριο Τασούλα, ο οποίος όμως, παρά τα θετικά παραπολιτικά που γράφτηκαν για εκείνον, προκάλεσε απογοήτευση στο ακροατήριο, το οποίο σχολίαζε αρνητικά, μετά το πέρας της εκδήλωσης, τις φλυαρίες του για τις σχέσεις που είχε ως δήμαρχος Κηφισιάς με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, αλλά και την φερόμενη ρήση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «στην ΝΔ είμαστε όλοι καραμανλικοί». Μάλλον εξόργισε παρά ικανοποίησε το κοινό. Αλλά αυτό δεν θα του το πει κανένας από τους κόλακες που συναναστρέφεται.

Πηγή: Εστία της Κυριακής

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. να δημοσιεύσετε το sms τής γυναίκας τού πρωθυπουργού προς τον πρόεδρο του Ολυμπιακού. Ακόμη και αν είχατε διαβεβαιωσεις ότι ο πρόεδρος δεν θα κινούνταν εναντίον σας, οι απειλές εκ μέρους τής συζύγου δεν ήταν μικρό πράγμα. Βέβαια δεν τόλμησε να κάνει κάτι εναντίον σας, αλλά σίγουρα το μίσος τής οικογένειας Μητσοτάκη θα υπάρχει όσο ζουν και αναπνέουν.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This