Στο εδώλιο ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας για τις φονικές πλημμύρες στην Εύβοια το 2020

Ο εισαγγελέας κάλεσε συνολικά 19 άτομα

Must Read

Στο εδώλιο του Μονομελούς Εφετείου Εύβοιας αναμένεται να καθίσει ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, για τις καταστροφικές πλημμύρες που στοίχισαν τη ζωή οκτώ ανθρώπων και προκάλεσαν υλικές ζημιές σε περίπου 2.500 σπίτια τον Αύγουστο του 2020 στην Εύβοια. Ο Εισαγγελέας Εφετών Ευβοίας κάλεσε 19 άτομα ως κατηγορούμενους, προκειμένου να απολογηθούν για τα όσα συνέβησαν, για τα «μπαζωμένα» ρέματα και τα αυθαίρετα.

Πρώτος από όλους θα κληθεί τον Δεκέμβριο σε δίκη ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, ο οποίος κατηγορείται ως υπαίτιος πρόκλησης πλημμυρών, από τις οποίες προήλθε θάνατος ανθρώπων και κίνδυνος ξένης περιουσίας. Σύμφωνα με τον κατηγορητήριο, «από έλλειψη προσοχής, την οποία όφειλε κατά τις περιστάσεις και μπορούσε να καταβάλει, δεν προέβλεψε τα αξιόποινα αποτελέσματα που προκάλεσε με τις παραλείψεις του, οι οποίες συνιστούν μη πλήρωση των ιδιαίτερων νομικών υποχρεώσεών του, που πήγαζαν εκ του νόμου λόγω της ιδιότητάς του». Ανάμεσα σε αυτά που του προσάπτονται είναι και η μη επάρκεια σε αντιπλημμυρικά έργα μετά από τις φωτιές του 2007 και του 2019 στην Εύβοια.

Αναλυτικά, στο κατηγορητήριο περιλαμβάνονται πέντε παραλείψεις, στις οποίες προέβη ο κ. Σπανός, σύμφωνα με τον εισαγγελέα Εφετών:

«1) Παρέλειψε να κατευθύνει και να δρομολογήσει την υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στην ευρύτερη περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Ληλαντίων και του Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων, ώστε να αποτραπεί η εμφάνιση πλημμυρικών φαινομένων ή έστω να μειωθούν σημαντικά οι επιπτώσεις τους, καθώς και να επισπεύσει τον προγραμματισμό και την υλοποίησή τους στον απολύτως αναγκαίο χρόνο διά της ένταξεώς τους σε λίστα απόλυτης προτεραιότητας.

2) Παρέλειψε, ως Προϊστάμενος των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, να ασκήσει εποπτεία στις αρμόδιες υπηρεσίες της ανωτέρω Περιφέρειας για τον έλεγχο λειτουργίας και τη συντήρηση με τακτικότητα και περιοδικότητα των υφιστάμενων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, όπου αυτά υπήρχαν, για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας τους (λ.χ. φράγμα Ψαχνών επί του παραπόταμου Μαντάνια, μεσόβαθρο γέφυρας Πολιτικών, ανεπάρκεια διατομής κοίτης ρέματος Πολιτικών, ανεπάρκεια διατομής κοίτης ρέματος Λήλαντα).

3) Παρέλειψε να δρομολογήσει και να ολοκληρώσει την οριοθέτηση, αλλά και διευθέτηση των υφιστάμενων υδατορεμάτων των ανωτέρω πληγέντωνπεριοχών, αρμοδιότητας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, αν και αυτή είναι απαραίτητη διότι αποσκοπεί στον προσδιορισμό της εδαφικής ζώνης που απαιτείται, ώστε να διασφαλίζεται η φυσική μορφή και το οικοσύστημα των υδατορεμάτων, η απρόσκοπτη υδραυλική λειτουργία των υδατορεμάτων, η αντιπλημμυρική προστασία των παρακείμενων περιοχών, η διατήρηση της φυσικής ροής τους, καθώς και η σύνδεση της ζώνης των υδατορεμάτων με τις πολεοδομικές λειτουργίες των περιοχών, από όπου διέρχονται.

4) Παρέλειψε να προγραμματίσει, να αναλάβει και να κατευθύνει την εκπόνηση μελετών έργων ανάσχεσης και ορεινής υδρονομίας, όπως έργα δασοτεχνικής διευθέτησης των χειμάρρων και αποκατάστασης των ορεινών εδαφών των λεκανών απορροής διά υποβολής αιτήματος στην αρμόδια προς τούτο, Διεύθυνση Δασών Ευβοίας, και ακολούθως το Δασαρχείο Χαλκίδας για την εκτέλεσή τους.

(5) Παρέλειψε, ως Προϊστάμενος των υπηρεσιών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, να εποπτεύει τις πολεοδομικές υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, οι οποίες είχαν (σύμφωνα με το άρθρο 7 παρ. 3 του π.δ/τος 267/1998, ΦΕΚ Α’ 195/1998) παράλληλη αρμοδιότητα με τις αρμόδιες πολεοδομικές υπηρεσίες των επιμέρους εμπλεκόμενων Δήμων, λόγω της παράλειψης άσκησης από μέρους των τελευταίων των καθηκόντων τους. συνιστάμενη (η αρμοδιότητα) στη διαπίστωση και στον χαρακτηρισμό των αυθαιρέτων κατασκευών».

Οι υπόλοιποι 18 κατηγορούμενοι

Δεύτερος κατηγορούμενος ο Γιώργος Κελαϊδίτης, ο οποίος εξελέγη περιφερειακός σύμβουλος επί θητείας Κώστα Μπακογιάννη στην περιφέρεια, και από το 2019 κατέχει τη θέση του αντιπεριφειάρχη. Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι είναι:

  • Ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Εύβοιας, στην οποία υπάγεται η Επιτροπή Αστυνόμευσης Ρεμάτων
  • Τέσσερις τεχνικοί υπάλληλοι της Περιφέρειας αρμόδιες για την επιτήρηση καθαρισμού των ρεμάτων
  • Η προϊσταμένη του Τμήματος Δομών και και Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας
  • Ο δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων
  • Η δήμαρχος Χαλκίδας
  • Ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Χαλκιδέων
    Τρεις υπάλληλοι της Διεύθυνσης Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Χαλκιδέων, αρμόδιοι για τη διενέργεια αυτοψιών
  • Η αναπληρώτρια προϊσταμένη του Τμήματος Δασοπροστασίας του Δασαρχείου Χαλκίδας
  • Ο αναπληρωτής προϊστάμενος του Τμήματος Εκτέλεσης Δασοτεχνικών Έργων του Δασαρχείου Χαλκίδας
  • Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Εύβοιας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This