Τα ψέματα Μητσοτάκη για τον Προϋπολογισμό

Must Read

Μετά τις αρνητικές αντιδράσεις που προκάλεσε ο Προϋπολογισμός του 2025 και τις χαμηλές προσδοκίες, ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε χθες να παρέμβει και με ψέματα επιχείρησε να τον εξωραΐσει. Σε βίντεο που ανάρτησε στα social media αναφέρει:

  1. Κάνει καλό στην τσέπη μας, διότι περιλαμβάνει 12 αυξήσεις αποδοχών και 12 μειώσεις φόρων. Έτσι κλείνουμε σταθερά την ψαλίδα που μας χωρίζει από τα ευρωπαϊκά εισοδήματα. Είναι ίσως το μεγαλύτερο ψέμα, γιατί η ψαλίδα με τα ευρωπαϊκά εισοδήματα συνεχώς αυξάνεται λόγω των ήδη χαμηλών μισθών στη χώρα μας και της μεγάλης ακρίβειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ένα τρίτο των μισθωτών έχει μισθό κάτω από 800 ευρώ μεικτά και το 53% έχει μεικτό μισθό έως 1.000 ευρώ.
  2. Νοικοκυρεύει κι άλλο το δημόσιο χρέος, διότι το μειώνει κατά σχεδόν 5 μονάδες του ΑΕΠ, αυξάνοντας επιπλέον τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας και ελαφρύνοντας τις επόμενες γενιές. Αποκρύπτεται όμως το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος αυξάνεται κατά 1,2 δισ. ευρώ κάθε χρόνο από το 2013 έως το 2032, λόγω των αναβαλλόμενων τόκων του δεύτερου Μνημονίου, όπως αποφάσισε πρόσφατα η Eurostat. Θυμίζουμε επίσης πως πάνω από 6 δισ. ευρώ είχε αυξηθεί το δημόσιο χρέος της χώρας το 2023, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Η αύξηση εκείνη ήταν κατά 11,5 δισ. ευρώ πάνω από τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών που αφορούσαν το έτος 2023. Γιατί λοιπόν δεν θα συμβεί το ίδιο και το 2025;
  3. Κάνει πιο ισχυρή και πιο ανθεκτική την οικονομία μας, διότι στοχεύει στην αύξηση των εξαγωγών των ελληνικών προϊόντων και στη μείωση των εισαγωγών.
  4. Κλείνει το επενδυτικό κενό που άφησε στην οικονομία μας η κρίση, διότι συγκριτικά με το 2019 υπερδιπλασιάζει τις δημόσιες επενδύσεις που κάνουμε σε Υγεία, Παιδεία, Ασφάλεια, Πολιτική Προστασία. Ο πρωθυπουργός μιλά για κλείσιμο του επενδυτικού κενού, όταν ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος μιλώντας προχθές σε συνέδριο της Ενωσης Θεσμικών Επενδυτών τόνισε πως η Ελλάδα έχει επενδυτικό κενό που δεν καλύπτεται και ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων δεν θα μειωθεί όσο έχουμε κλιματική κρίση, χτυπώντας καμπανάκια τόσο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης όσο και τις Βρυξέλλες.
  5. «Ποιο είναι το πέμπτο στοιχείο που θέλω να ξέρετε;» ρώτησε ο πρωθυπουργός και έδωσε την εξής απάντηση: «Ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα πλαίσιο δημοσιονομικής σταθερότητας και υπευθυνότητας».

Όμως είναι γνωστό, το επισημαίνει και η αντιπολίτευση, πως οι συνεχείς υπερβάσεις των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων, που διατηρούν τη δημοσιονομική σταθερότητα, οφείλονται στη φορολόγηση των πιο ευάλωτων στρωμάτων και της μεσαίας τάξης.

Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This