«Να γράψετε το όνομά σας με ανεξίτηλο μαρκαδόρο στο μπράτσο σας, ώστε οι άνθρωποι να ξέρουν ποιοι είστε όταν σας βρουν μετά». Ήταν ο γενικός εισαγγελέας της Φλόριντα Ασλεϊ Μούντι, όχι ένα κυβερνητικό πρόσωπο των Δημοκρατικών ή των Ρεπουμπλικάνων, που ανακοίνωσε στους πολίτες της περιοχής το μακάβριο μήνυμα, λίγες ώρες πριν χτυπήσει ο τυφώνας «Μίλτον».
- Η θέση μας/
Κυριακάτικη Δημοκρατία
Σήμερα, τόσο ο εισαγγελέας όσο και η κυβέρνηση Μπάιντεν αλλά και οι μετεωρολόγοι που προειδοποιούσαν για χιλιάδες θύματα κατηγορούνται από τους Αμερικανούς πολίτες ως τρομολάγνοι. Ο «Μίλτον» πέρασε, προκάλεσε καταστροφές και 16 νεκρούς, αλλά πριν φτάσει στις αμερικανικές ακτές ο «κόκκινος» δείκτης 5 «του θανάτου» είχε υποβιβαστεί σε 4 και 3. Οι φόβοι για μαζικούς θανάτους και ισοπέδωση πόλεων ευτυχώς δεν επιβεβαιώθηκαν.
Επτά εκατομμύρια κάτοικοι -σχεδόν μια Ελλάδα σε πληθυσμό- υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μέσα σε διοχετευμένο πανικό από τον δήθεν Αρμαγεδδώνα.
Ολόκληρες οικογένειες στη Φλόριντα, με μωρά παιδιά και ανήμπορους παππούδες, βρέθηκαν στον δρόμο και σε μποτιλιαρίσματα χιλιομέτρων για να γλιτώσουν τελικά από τι; Η «απάντηση» μιας μερίδας πολιτών στη συστημική τρομολαγνεία είναι η οργή. Σε άλλη μερίδα είναι και η συνωμοσιολογία, αφού τα σενάρια και οι θεωρίες για το τι συνέβη με τον «Μίλτον» δίνουν και παίρνουν στις ΗΠΑ.
Ομως, αυτές οι θεωρίες «ποντάρουν» στις αδυναμίες του συστήματος και των επίσημων αφηγημάτων για να διακινηθούν. Οταν επί ημέρες τα αμερικανικά ΜΜΕ και η κυβέρνηση Μπάιντεν σπέρνουν πανικό για έναν απόλυτα θανατηφόρο τυφώνα, τότε, όταν ο «Μίλτον» εμφανίζεται εξασθενημένος, αρχίζει να κυριαρχεί το ερώτημα για τον λόγο που εκδιώχθηκαν 7 εκατ. άνθρωποι από τα σπίτια τους και ποια σκοπιμότητα εξυπηρετούσε αυτό το «σχέδιο».
Τα σενάρια αμφισβήτησης των εμβολίων είχαν ακριβώς την ίδια βάση. Η επιβολή του ντιλ των εμβολίων για τον κορωνοϊό, που φτιάχτηκαν «στο πόδι» και δοκιμάστηκαν πάνω σε δισεκατομμύρια ανθρώπους, αναιρούσε όλη την επιστημονική θεώρηση για την ασφάλεια αυτών των σκευασμάτων έπειτα από χρόνια ερευνών. Σε μεγάλη μερίδα του κόσμου δημιουργήθηκε δικαιολογημένη καχυποψία, επειδή το συστημικό αφήγημα δεν ήταν στέρεο και πειστικό. Ετσι, κυκλοφόρησαν και διάφορες θεωρίες.
Ακόμα και στην περίπτωση των Τεμπών, όπου ο Μητσοτάκης προσωπικά έκανε λόγο για συνωμοσιολογικά σενάρια σχετικά με το μπάζωμα, ευθύνεται το γεγονός ότι η ίδια η κυβέρνηση και η Δικαιοσύνη αποτυγχάνουν να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών και των συγγενών των οικογενειών. Μέχρι σήμερα, 1,5 χρόνο μετά, κανείς δεν ξέρει τι έχει συμβεί.
Οταν δεν γίνεται να εντοπιστεί η αλήθεια σε ένα σύστημα γεμάτο τρύπες και τρομολαγνεία, τότε θα αναζητηθούν άλλες, βάσιμες ή και αβάσιμες, εξηγήσεις για περιπτώσεις όπως ο «Μίλτον». Και κάποιες απ’ αυτές θα είναι ακραίες, με fake news. Ακριβώς επειδή το σύστημα έχει αποτύχει να πείσει ότι τα δικά του fake news είναι αληθινά.