Νέα δεδομένα και μία νέα εποχή για τις ΗΠΑ έρχονται με την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, με τις πρώτες αποφάσεις να δείχνουν μια αποφασιστικότητα για την εφαρμογή πολιτικών που στοχεύουν στην ανάπτυξη και την ευημερία, ενώ παράλληλα η χώρα εισέρχεται σε μια φάση που αναμένεται να φέρει μεγάλες αλλαγές σε επίπεδο εσωτερικής και διεθνούς πολιτικής.
Ταυτόχρονα, μεγάλη είναι η συζήτηση για την στάση που θα κρατήσει στην περιοχή της Μεσογείου και πώς θα επηρεαστούν οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας.
«Είναι εμφανές ότι οι Αμερικανοί από το ’16 και μετά δεν επιτρέπουν να αναδειχθεί η Τουρκία σαν μεγάλος παράγοντας της περιοχής, θεωρούν την Τουρκία του κ. Ερντογάν έναν ασταθή σύμμαχο και προτιμούν την ασφάλεια του Ισραήλ και των λοιπών συμμάχων της περιοχής», αναφέρει χαρακτηριστικά ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, ενώ στη συνέχεια έκανε λόγο για την Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, τη νέα πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα:
«Σκεφτείτε ποια πρέσβειρα έστειλε σε εμάς. Έστειλε την πρώην σύντροφο του γιου του η οποία του συγκέντρωσε τα περισσότερα χρήματα κατά την προεκλογική περίοδο. Δεν υπήρχε Πολιτεία που να μην πήγε να μιλήσει η γυναίκα αυτή. Θα έχουμε πρέσβειρα έναν άνθρωπο η οποία μιλάει απευθείας με τον Αμερικανό πρόεδρο. Πιστεύω ότι θα έχουμε ένα πλεονέκτημα να έχουμε έναν άνθρωπο πολύ κοντά στον πρόεδρο. Είναι εμφανές ότι ο Τραμπ επιλέγει δικούς του ανθρώπους για διάφορες πλευρές του πλανήτη».
«Δεν έχω αμφιβολία ότι οι Τούρκοι κάποια στιγμή θα επιστρέψουν στις παραβιάσεις»
Ο διεθνολόγος έκανε ειδική αναφορά και στα ελληνοτουρκικά, εκφράζοντας την πεποίθηση πως κάποια στιγμή οι παραβιάσεις θα επιστρέψουν στο προσκήνιο.
«Νομίζω ότι κάθε μέρα που περνάει, ο διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μπαίνει και σε πιο δύσκολη φάση. Δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα οδηγήσει αυτός ο διάλογος κάπου. Θεωρώ ότι είναι θέμα κάποιου χρόνου να γυρίσουμε σε αυτό που ήμασταν πριν τη διακήρυξη των Αθηνών. Δεν έχω αμφιβολία ότι οι Τούρκοι κάποια στιγμή θα επιστρέψουν στις παραβιάσεις», κατέληξε ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.
Δείτε επίσης:
δεν επιτρέπουν”, αλλά μια χαρά μέχρι τώρα, η Τουρκία αναδεικνύεται σε μεγάλο παράγοντα της περιοχής.
Πάρτε το αλλιώς το ποίημα …